Τρίτη 31 Αυγούστου 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πέθανε ο Σάββας Σταματιάδης

Σε ηλικία 85 χρόνων, πέθανε την Κυριακή 29 Αυγούστου, ο πρώην δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας Σάββας Σταματιάδης.

Μικρασιάτης στην καταγωγή, γεννημένος το 1914 στο Ακ - Σεχίρ, έμενε στη Νέα Φιλαδέλφεια από το 1927 και ήταν χημικός στο επάγγελμα. Παντρεμένος με την Αννα Λαμπριανού απέκτησε δυο γιους το Βασίλη και τον Απόστολο.

Στο κίνημα μπαίνει το 1928. Δούλεψε παράνομα όλη την περίοδο της 4ης Αυγούστου στη Ν. Φιλαδέλφεια, πρωτοστάτησε στην οργάνωση φοιτητικού και εξωραϊστικού συλλόγου στην περιοχή που τους διέλυσε ο Μανιαδάκης το '38, χαρακτηρίζοντάς τους σαν μεγάλες σφηγκοφωλιές.

Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση με έντονη δραστηριότητα στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Το '44 συλλαμβάνεται απ' τη χωροφυλακή και κάτω απ' την κινητοποίηση του λαού αφέθηκε ελεύθερος. Τον Οκτώβρη του '44 βγαίνει στην παρανομία και συλλαμβάνεται το '45, φυλακίζεται και βασανίζεται. Το '46 βγαίνει. Σ' όλο τον εμφύλιο δουλεύει στην παρανομία. Ξαναπιάνεται το '49, οδηγείται στο στρατοδικείο και καταδικάζεται σε ισόβια. Φυλακίζεται στα Βούρλα, Αίγινα, Γιούρα, Αβέρωφ, Κεφαλονιά, Αμφισσα. Βγαίνει το '55. Δουλεύει σαν γραμματέας της Αθήνας της ΕΔΑ και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Πιάνεται ξανά και εξορίζεται στον Αϊ Στράτη, βγαίνει το '62 και ξαναδουλεύει στην ΕΔΑ. Με τη δικτατορία δουλεύει στην παρανομία, συλλαμβάνεται το '69 και στέλνεται τρία χρόνια εξορία στη Λέρο στο Παρθένι (40 μέρες έμεινε στην απομόνωση). Αποφυλακίζεται το '71 και δουλεύει μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ. Από το '55 ως το '67 ασχολήθηκε ειδικά με τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το ίδιο και μετά τη μεταπολίτευση. Από το 1979 μέχρι και το 1990 ήταν δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας.

Η νεκρώσιμη τελετή θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 6μμ στο Μητροπολιτικό Ναό Ν. Φιλαδέλφειας και η ταφή του στο νεκροταφείο του Κόκκινου Μύλου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ