Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ
Αναζητείται κοινός υποψήφιος...

Στον αστερισμό της συναίνεσης για την από κοινού στήριξη υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας κινούνται κυβέρνηση και ΠΑΣΟΚ, καθώς τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και εκτιμάται ότι το κλίμα αντιπαράθεσης «δε βοηθάει».

Στην κατεύθυνση αυτή «πέφτουν οι τόνοι» μεταξύ των δύο μονομάχων, ενώ, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, έχουν πυκνώσει οι άτυπες παρασκηνιακές επαφές μεταξύ «ανθρώπων» του πρωθυπουργού και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ώστε να υπάρξει συμφωνία γύρω από μία υποψηφιότητα και να αποφευχθούν και οι πρόωρες εκλογές. Οι προγραμματισμένες συνεδριάσεις των ανώτερων οργάνων της ΝΔ (ΚΟ και ΚΕ) στις αρχές του επόμενου μήνα έχουν πυροδοτήσει μια φημολογία ότι πιθανόν ο Κ. Καραμανλής να ξεκαθαρίσει εκεί τη στάση του κόμματός του, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το «πολιτικό τοπίο».

«Συναίνεση θα υπάρξει όταν και το ένα και το άλλο κόμμα αποφασίσουν ότι δε θέλουν εκλογές», δήλωσε χτες ο Κ. Μητσοτάκης, παρεμβαίνοντας στο θέμα. Σύμφωνα με τον επίτιμο πρόεδρο της ΝΔ, το κυβερνών κόμμα «σίγουρα δε θέλει εκλογές και το ΠΑΣΟΚ νομίζω με τα χάλια που έχει, ούτε θέλει ούτε μπορεί να κάνει εκλογές». Εσπευσε, όμως, να συμπληρώσει ότι «για το ΠΑΣΟΚ δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος». Αναφορικά με το πρόσωπο του νέου Προέδρου είπε ότι «δεν πρέπει να είναι από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ», υποδεικνύοντας «πρέπει να πάμε σε κάτι το μεσαίο», αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για τις υποψηφιότητες των Ν. Κωνσταντόπουλου και Φ. Κουβέλη. Ανέφερε ότι έχει ήδη διατυπώσει στον πρωθυπουργό άποψή του για τον υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

  • Ενοχλημένος από τις διαστάσεις που έχει πάρει η προεδρολογία, εμφανίστηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κ. Στεφανόπουλος. Στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, ο κ. Κουκουλόπουλος τού ανέφερε ότι είναι πολλές οι συζητήσεις που γίνονται για τον επόμενο Πρόεδρο. Και ο κ. Στεφανόπουλος απάντησε: «Γίνεται πολύς λόγος και αυτό είναι λίγο ενοχλητικό. Χωρίς να σημαίνει κάτι αυτό που θα πω, θα μπορούσε ο επόμενος Πρόεδρος να είναι εκτός πολιτικής σκηνής».
Στη μάχη και τα γκάλοπ

«Μήνυμα» υπέρ της συναίνεσης εκπέμπουν και τα γκάλοπ που επιστρατεύονται, για να στηρίξουν τις επιλογές του δικομματισμού από την «κοινή γνώμη». Δημοσκόπηση της «Οπίνιον» εμφανίζει το 66% των ερωτηθέντων να υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να προτείνει όνομα υποψήφιου, χωρίς να συνεννοηθεί προηγουμένως με την αντιπολίτευση. Το 55,8% ζητά από το ΠΑΣΟΚ να συναινέσει, ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές ακόμα και σε πρόσωπο που δε συμφωνεί. Παράλληλα, μεταξύ τριών υποψηφίων - Σημίτη, Μολυβιάτη, Κωνσταντόπουλου - που περιλαμβάνονται στο «ερωτηματολόγιο» ο πρώην πρωθυπουργός θεωρείται καταλληλότερος (με 56,3%) και ακολουθούν ο πρόεδρος του ΣΥΝ και ο υπουργός Εξωτερικών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιλογή δικομματικής συναίνεσης (2004-12-14 00:00:00.0)
«Ενοχλημένος» ο Κ. Στεφανόπουλος (2002-04-30 00:00:00.0)
ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΑΝ... ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ! (1999-12-23 00:00:00.0)
Αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της συναίνεσης (1999-08-31 00:00:00.0)
Σε θέση άμυνας και "διασπασμένη" (1999-07-06 00:00:00.0)
Υποψήφιος συναίνεσης (1995-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ