Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΠΙΜΑΧΑ» ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ
Δύο χρόνια εκτός ολομέλειας του ΕΣΡ

Γρηγοριάδης Κώστας

Ενώ ήδη εκκρεμεί η προκαταρκτική εξέταση που παρήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Δ.Παπαγγελόπουλος, σχετικά με την έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας από το ΕΣΡ, με αφορμή δημοσίευμα του «Ρ» και άλλων εφημερίδων, το θέμα της χορήγησης των «επίμαχων» πιστοποιητικών διαφάνειας από το ΕΣΡ εξακολουθεί να είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που «τροφοδοτούν» τη διαπλοκή.

Συγχρόνως όμως ο τρόπος χορήγησής τους είναι το «αγκάθι» και για την ίδια τη λειτουργία του ΕΣΡ, από τη στιγμή που τα «επίμαχα» πιστοποιητικά, παρότι είχε ζητηθεί από μέλη του ΕΣΡ, δεν έμπαιναν για συζήτηση στην Ολομέλεια. Ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις στο «Ρ» δύο μελών του ΕΣΡ, των Ροδόλφου Μορώνη, Γιάννη Παπακώστα.

Με τα στοιχεία που έχει ο «Ρ» για μία ακόμη φορά φαίνεται πως από τον Ιούνη του 2002 που ανέλαβε τις αρμοδιότητές του το ΕΣΡ με τη σημερινή του σύνθεση, αυθημερόν χορηγούνταν από το Κλιμάκιο Διαφάνειας πιστοποιητικά μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών.

Σε χρόνο ρεκόρ, μέσα σ' ένα 24ωρο εκδόθηκε από το Τμήμα Διαφάνειας το πρώτο πιστοποιητικό για την εταιρία «Παντεχνική» συμφερόντων Ι. Σαραντόπουλου. Πρόκειται για ένα από τα πιστοποιητικά που πρόσφατα απορρίφτηκαν από το Δ' τμήμα του ΣτΕ, το οποίο έκρινε το νόμο για το «βασικό μέτοχο» αντισυνταγματικό. Το πιστοποιητικό αυτό ήταν για το διαγωνισμό της διπλής σιδηροδρομικής γραμμής, μεταξύ Κορίνθου και Κιάτου. Η εταιρία «Εργα ΟΣΕ ΑΕ» στις 29.10.2002 είχε ζητήσει πιστοποιητικό διαφάνειας για την «Παντεχνική». Το Τμήμα Ελέγχου Διαφάνειας την επομένη, δηλαδή στις 30.10.2002 όχι μόνο είχε χορηγήσει το πιστοποιητικό, αλλά βρισκόταν ήδη και στα χέρια των ενδιαφερομένων. Με το εν λόγω βεβαιωνόταν ότι «στα πρόσωπα, τα στοιχεία ταυτότητας των οποίων μας γνωστοποιήσατε με το υπ' αριθμ. Πρωτ.3156756/29.10.02 έγγραφό σας που αφορά την εργοληπτική επιχείρηση "Παντεχνική ΑΕ", δε συντρέχουν οι ασυμβίβαστες ιδιότητες οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 3 του ν. 3021/2002».

Το δεύτερο, επίσης, πιστοποιητικό που απορρίφθηκε από το Δ' Τμήμα του ΣτΕ αφορούσε την έκδοση πιστοποιητικών διαφάνειας για την ιδιωτικοποίηση του Καζίνο της Πάρνηθας. Ο διαγωνισμός είχε κατοχυρωθεί στην κοινοπραξία «Xyatt Regency - Ελληνική Τεχνοδομική». Στην «Ελληνική Τεχνοδομική» συμμετέχει και ο Ομιλος Μπόμπολα. Το πιστοποιητικό που και αυτό δεν πέρασε από την Ολομέλεια εκδόθηκε στις 27 Σεπτέμβρη του 2002.

Από τις δηλώσεις των μελών του ΕΣΡ Ροδόλφου Μορώνη και Γιάννη Παπακώστα γίνεται για μία ακόμη φορά φανερό, πως μέλη του ΕΣΡ από την πρώτη στιγμή είχαν ζητήσει τα «επίμαχα» πιστοποιητικά να πηγαίνουν στην Ολομέλεια. Εντούτοις χρειάστηκε να περάσουν δύο ακριβώς χρόνια προκειμένου την ευθύνη για τη χορήγηση ή μη των «επίμαχων» πιστοποιητικών να την έχει η Ολομέλεια του ΕΣΡ.

Το θέμα να χορηγούνται τα επίμαχα πιστοποιητικά διαφάνειας μεγάλων κατασκευαστικών εταιριών από το ΕΣΡ μπορεί να μην αναφέρεται στο νόμο για το «βασικό μέτοχο». Ενα νόμο που ως γνωστό άνοιξε ακόμη περισσότερο τα παράθυρα στη διαπλοκή, με την οικονομική αυτοτέλεια, τα παρένθετα πρόσωπα και τις εξωχώριες εταιρίες. Αυτό είναι ένα από τα σοβαρά θέματα που είχε ν' αντιμετωπίσει το ΕΣΡ, από τη στιγμή που εκδίδοντο πιστοποιητικά διαφάνειας για μεγάλες κατασκευαστικές εταιρίες προκειμένου να ασκείται ο έλεγχος της συμμετοχής ή μη των μετόχων αυτών των εταιριών και σε εταιρίες ΜΜΕ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι και το μέλος του ΕΣΡ Νέστορας Κουράκης, αφότου ανέλαβε καθήκοντα μέλος του ΕΣΡ και λίγο αργότερα τον Ιούλη δηλαδή του 2004, μέλος του Κλιμακίου Διαφάνειας, όπως ο ίδιος τονίζει σε κείμενο αιτιολόγησης της αρνητικής ψήφου του για την εταιρία «Ακτωρ», πρωτοκόλλησε και κοινοποίησε επιστολή προς όλα τα αρμόδια όργανα του ΕΣΡ. Με την επιστολή ζητούσε «όσα πιστοποιητικά αφορούν γνωστές εταιρίες ή επιχειρήσεις μεγαλοεπιχειρηματιών, οι οποίοι μέσω εξωχώριων εταιριών, συγγενικών προσώπων ή με άλλους τρόπους ελέγχουν, εμμέσως ή αμέσως τους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, να τίθενται ΑΝΕΞΑΙΡΕΤΩΣ υπόψη της Ολομέλειας».

Ο πρόεδρος του ΕΣΡ Ιωάννης Λασκαρίδης νίπτει τας χείρας του για τον τρόπο έκδοσης των «επίμαχων» πιστοποιητικών διαφάνειας, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι δεν έχει την ευθύνη για το Τμήμα Διαφάνειας και ότι τη «διαχείριση» των πιστοποιητικών την έχει ο αντιπρόεδρος του ΕΣΡ. Μάλιστα στο συνέδριο της ΠΟΣΠΕΡΤ αναφερόμενος προφανώς στην πρόταση του μέλους του ΕΣΡ Γιάννη Παπακώστα να μην εκδίδει το ΕΣΡ πιστοποιητικά μέχρι να φέρει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο για το «βασικό μέτοχο», ο Ιωάννης Λασκαρίδης είπε πως «κάναμε τη σκέψη να μη εκδίδουμε πιστοποιητικά, αλλά εάν δε δώσουμε σημαίνει ότι θα αυτοκαταργηθούμε».

Χτες η Ολομέλεια του ΕΣΡ ψήφισε ομόφωνα για την έκδοση πιστοποιητικού διαφάνειας στην εταιρία «ALTEC» από τη στιγμή που οι σύζυγοι των Αθανασούλη και Βαλσάμη δεν εμφανίζονται ως μέτοχοι στο ΑΛΤΕΡ.


Κούλα ΑΝΤΩΝΙΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ