Τετάρτη 24 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΗ ΑΠΟΓΡΑΦΗ»
Χρήσιμο «εργαλείο» αντιλαϊκής συναίνεσης
  • Κ. Μητσοτάκης: Χρειαζόμαστε συναίνεση σε μια πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί
  • «Παράπλευρες» ενδοκυβερνητικές τριβές μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και Ρηγίλλης

Την πολιτική και επικοινωνιακή χρησιμότητα της απογραφής ως εργαλείου κατασκευής συναίνεσης, σε πολιτικό αλλά και κοινωνικό επίπεδο, για την εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, περιέγραψε με παραστατικό τρόπο ο Κ. Μητσοτάκης.

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η απογραφή προσφέρει τη «βάση» πάνω στην οποία θα «οικοδομηθεί» μια συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για «την πολιτική που χρειάζεται». Ξεκινώντας από τη διαπίστωση ότι η απογραφή δείχνει ότι «τα πράγματα είναι χειρότερα απ' ό,τι τα λέμε» στην οικονομία, ή αλλιώς «έχουμε μια πολύ δύσκολη κατάσταση με τα σημερινά δεδομένα», ο Κ. Μητσοτάκης δε διστάζει να προχωρήσει στο «διά ταύτα»: «Να μιλήσουμε από κει και πέρα για πολιτική». Εκεί, τόνισε μιλώντας χτες στην τηλεόραση του «Αλφα», «χρειαζόμαστε συναίνεση σε μια πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί».

Η οικονομία θέλει επέμβαση, θέλει λήψη μέτρων, αλλά είναι ανάγκη να υπάρχει και ένα μίνιμουμ συναίνεσης, τόνισε ο επίτιμος, επικαλούμενος ως θετικό προηγούμενο τη συναίνεση που υπάρχει στην εξωτερική πολιτική. Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα απηύθυνε «έκκληση προς το ΠΑΣΟΚ και τον Γ. Παπανδρέου», ο οποίος, όπως είπε, στο βάθος είναι συναινετικός, «να συμφωνήσουμε στους αριθμούς». «Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν αμφισβητήσεις στους αριθμούς», δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, άσκησε κριτική στα ΜΜΕ «γιατί δεν βοηθούν τον ελληνικό λαό να καταλάβει»(!), ενώ προκάλεσε τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, Ν. Γκαργκάνα, «να εγκρίνει τα στοιχεία» της απογραφής.

Συνοψίζοντας την άποψή του για την απογραφή σημείωσε ότι «η απογραφή έπρεπε να γίνει και έπρεπε το αποτέλεσμα της απογραφής να γίνει γνωστό στον ελληνικό λαό», προφανώς για να πειθαναγκαστεί για την «τραγική κατάσταση», η οποία επιβάλλει (η κατάσταση...) σκληρά (αλλά «αναγκαία») αντιλαϊκά μέτρα. Στην κατεύθυνση αυτή δε συμμερίστηκε τη θέση της κυβέρνησης ότι στο τέλος του 2005 θα καταφέρει να ρίξει το έλλειμμα κάτω από το 3% (και άρα ότι στη συνέχεια θα υπάρχει δυνατότητα για μια «πολιτική παροχών»...), λέγοντας ότι «εγώ από την αρχή είπα να ζητήσει δύο χρόνια».

Σχολιάζοντας την κριτική που άσκησε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γ. Δημητρακόπουλος ο Κ. Μητσοτάκης προσπάθησε να το υποβαθμίσει αφήνοντας αιχμές ότι η κριτική αυτή χρησιμοποιήθηκε από τα διαπλεκόμενα ΜΜΕ: «Είπε ο άνθρωπος τη γνώμη του, δεν είναι το μεγάλο θέμα. Και μόνο στην Ελλάδα των διαπλεκομένων μπορούσε να πάρει αυτή τη διάσταση η γνώμη ενός βουλευτού για ένα τόσο μεγάλο θέμα», είπε χαρακτηριστικά.

«Παράπλευρες» κόντρες

Την ίδια στιγμή, η κριτική του ευρωβουλευτή προκαλεί παράπλευρες ενδοκυβερνητικές τριβές μεταξύ του Β. Μεϊμαράκη και του Θ. Ρουσόπουλου, ενώ ο ίδιος επανήλθε με διευκρινιστική δήλωση, χωρίς ωστόσο να πάρει πίσω την κριτική που άσκησε.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας στον Γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ που είχε ασκήσει κριτική για τον επικοινωνιακό χειρισμό του θέματος της απογραφής, δήλωσε ευθέως ότι το Μέγαρο Μαξίμου απορρίπτει την κριτική του: «Ο κ. Μεϊμαράκης ως Γραμματέας του κόμματος της ΝΔ εκφράζει πάντα ευθαρσώς τις απόψεις του. Η κυβέρνηση έχει την άποψη ότι χειρίζεται τα θέματα με απόλυτη επικοινωνιακή επάρκεια», δήλωσε ο Ευ. Αντώναρος.

Αμεση ήταν η απάντηση του Β. Μεϊμαράκη, ο οποίος σε συνομιλία του με δημοσιογράφους καταλόγισε ευθύνες στο Μέγαρο Μαξίμου (διάβαζε Θ. Ρουσόπουλο) για αδυναμία «να περνάει την πολιτική μας στον κόσμο», προτείνοντας ως λύση τη λειτουργία των νεότευκτων οργανωτικών σχημάτων («τομέων»), πράγμα που θα εξασφαλίσει, όπως είπε, τουλάχιστον την υποστήριξη των βουλευτών σε βασικές κυβερνητικές επιλογές.

Από την πλευρά του ο Γ. Δημητρακόπουλος, σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, διευκρίνισε ότι συμφωνεί με τη «συνολική πολιτική πρόταση και τις γενικές πολιτικές και κατευθυντήριες γραμμές» της ΝΔ και της κυβέρνησης, καθώς και ότι οι απόψεις που εξέφρασε «αποσκοπούν στη βελτίωση και καλύτερη υλοποίηση των συγκεκριμένων αυτών πολιτικών».

Οσο για την άποψη που εξέφρασε πρόσφατα ο ευρωβουλευτής για το «Ελσίνκι» - «η απόκλιση από το γράμμα και πνεύμα του Ελσίνκι είναι λάθος», είχε πει - ο Ευ. Αντώναρος άφησε να εννοηθεί ότι αυτή η άποψη δε βρίσκεται εκτός γραμμής, παραπέμποντας σε ανάλογες δηλώσεις που είχε εκφράσει πρόσφατα στη Βουλή ο ΥΠΕΞ, Π. Μολυβιάτης, ο οποίος είχε αναφέρει πως «ό,τι συνδέθηκε και με τον τρόπο που συνδέθηκε στο Ελσίνκι, εξακολουθεί να είναι συνδεδεμένο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ