Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΑΝ... ΟΙ ΘΕΣΜΟΙ!

Αυτό κι αν ήταν θείο δώρο! Είτε το πιστεύετε είτε όχι, οι θεσμοί... διεσώθησαν! Τώρα πια όλοι οι Ελληνες μπορούν να αναμένουν τη σωτήρια Πρωτοχρονιά του 2000 χωρίς περιττό άγχος. Απαξ και ο κ. Καραμανλής αποφάσισε να υπερψηφίσει τον κ.Στεφανόπουλο, μια νέα μέρα ξημερώνει για τον τόπο... Να δείτε που πλέον μπορεί και ο Οτσαλάν να μην παραδοθεί στους Τούρκους, μπορεί και οι S-300 να πάνε στην Κύπρο, μπορεί και να μην υπογραφεί ο ΝΑΤΟικός πόλεμος στη Γιουγκοσλαβία. Ασε που η θωράκιση του θεσμού είναι τέτοια ώστε μπορούμε βασίμως να ελπίζουμε ότι η ανεργία δε θα φτάσει στο 11% (επισήμως) και η κατρακύλα των λαϊκών εισοδημάτων δε θα οδηγήσει την αγοραστική δύναμη των μισθωτών και των συνταξιούχων στα επίπεδα της δεκαετίας του '80 (επίσης επισήμως).

Επιπλέον, η επίλυση του θέματος της προεδρικής εκλογής θα έχει ευεργετικές συνέπειες και στο γενικότερο πολιτικό κλίμα. Τουτέστιν, από την εποχή της «προεδρολογίας» οδηγούμαστε ολοταχώς στην εποχή της «εκλογολογίας». Διότι, μέχρι τώρα, το μόνιμο «κους - κους» - όταν το φιλοθεάμον κοινό δεν ασχολείτο με τον Κορκολή - ήταν συντονισμένο στα σχετικά με την προεδρική εκλογή και των διαδραματιζόμενων πέριξ αυτής. Από προχτές, όμως, οι προστάτες των θεσμών, αφού επί μήνες έπαιζαν τον... «Θανάση» στα τηλεοπτικά παράθυρα και στα παρασκήνια των επικοινωνιακών τους επιτελείων, πάντα με φόντο την προεδρική εκλογή (σ. σ.: με τον κ. Στεφανόπουλο να ανέχεται και ως εκ τούτου να μην είναι καθόλου άμοιρος ευθυνών για τούτο το «κλοτσοσκούφι»), τώρα το γύρισαν σε πιο σκληρά παιχνίδια. Κάτι σαν πόκερ, δηλαδή.

Μόνο που όλη αυτή η φιλολογία περί «θεσμικής ευθύνης» γίνεται απείρως υποκριτική, όσο ακριβώς υποκριτικό και χυδαίο είναι να λανσάρονται οι κάθε λογής αλογομούρηδες σαν διαπρύσιοι ιεροκήρυκες της... αποχής από τον τζόγο.

Το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ έχουν αποδείξει πολλάκις πόσο σέβονται αυτούς τους περίφημους θεσμούς του αστικού κράτους, για τους οποίους δε φείδονται όρκων πίστης και κροκοδείλιων δακρύων. Ολως τυχαίως τα ιμάτιά τους τα διαρρηγνύουν κάθε φορά που νιώθουν να μην μπορούν να αξιοποιήσουν τους συγκεκριμένους θεσμούς στα πολιτικά τους παιχνίδια.

Ειδικά σε ό,τι αφορά στην προεδρική εκλογή, η παρελθούσα εμπειρία είναι διδακτική. Οι πάντες θυμούνται τον Κ. Καραμανλή, τον μακαρίτη, να μαγειρεύει τα πολιτικά πράγματα της χώρας ώστε να μπορέσει να ανέλθει στο ύπατο αξίωμα, το 1980. Οι πάντες επίσης γνωρίζουν ότι ο Α. Παπανδρέου χρησιμοποίησε τον πολυσέβαστο - κατά τα άλλα - θεσμό ως προεκλογικό τρικ το 1985, με την εκλογή Σαρτζετάκη. Αλλά μια και ο κ. Σημίτης υπήρξε λάβρος επικριτής, προχτές στη Βουλή, της «λογικής της συναλλαγής», όπως είπε, στο θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, έχουμε μια απορία: Οταν το 1994 το ΠΑΣΟΚ από κοινού με την Πολιτική Ανοιξη του Α. Σαμαρά ψήφισαν τον κ. Στεφανόπουλο, είχαν θωρακιστεί όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες για την αποφυγή «συναλλαγών»; Ρωτάμε...

Ηαλήθεια βοά. Το ΠΑΣΟΚ και ο κ. Σημίτης όταν ανακίνησαν - σε ανύποπτο χρόνο - το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας το έπραξαν γιατί η πολιτική συγκυρία (μεταξύ άλλων τα αρνητικά αποτελέσματα δημοτικών εκλογών και ευρωεκλογών) τους ανάγκαζε να ψάχνουν δρόμους διαφυγής από την πολιτική πραγματικότητα. Ηθελαν αφ' ενός τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, αφ' ετέρου επιδίωκαν να αξιοποιήσουν τον Κ. Στεφανόπουλο στο δικομματικό παιχνίδι, για προφανείς εκλογικές σκοπιμότητες. Τόσο, δε, σέβονται το θεσμό οι προπαγανδιστές του ΠΑΣΟΚ, που αν μπορούσαν να βγάλουν και προεκλογικές αφίσες με την εικόνα του κ. Στεφανόπουλου, θα το έκαναν. Επειδή κάτι τέτοιο δε γίνεται, φρόντισαν αντί για αφίσες να βγάζουν... γκάλοπ, αλλά και υπόγεια συνθήματα του στιλ «τις εκλογές θα κερδίσει το δίδυμο Σημίτης - Στεφανόπουλος»... Την ίδια ώρα, φυσικά, ενώ υποδύονταν τους εχθρούς κάθε σκέψης για πρόωρες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ και «η κυβέρνηση - κατά την έκφραση επιφανούς στελέχους της - είχε κουρδίσει όλα τα ρολόγια για εκλογές στις 26 Μάρτη».

Η ΝΔ από τη δική της πλευρά, εκτιμώντας ως θετική για την ίδια μια πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, διέδιδε σε όλους τους τόνους ότι δεν επρόκειτο να δώσει παράταση στο βίο της «επικίνδυνης» κυβέρνησης. Και ω του θαύματος! Μετά τη συντονισμένη επιχείρηση αλλαγής του πολιτικού κλίματος εκ μέρους διαφημιστών, γκαλοπολόγων, Ελσινκιολόγων, μετά, επίσης, την ατυχή έκβαση της «πανστρατιάς» του κ. Καραμανλή, η ηγεσία της ΝΔ διαποτίστηκε με βαθύτατο σεβασμό (κι αυτή) για το θεσμό. Θυμήθηκε ότι ο κ. Στεφανόπουλος είναι «δικός της», θυμήθηκε ότι πρυτανεύει ο θεσμικός από τον αντιπολιτευτικό της ρόλο και με την... υπευθυνότητα εκείνου που φοβάται ότι θα χάσει τις εκλογές, εδήλωσε συμπόρευση. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι όσες φορές προχτές στη Βουλή ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στον τίτλο του κόμματός του, άλλες τόσες και περισσότερες εκφώνησε τη λέξη «συναίνεση». Ο παρακλητικός τρόπος με τον οποίο ζητούσε από τον κ. Σημίτη να του αναγνωρίσει ότι ενισχύει στα «μεγάλα εθνικά θέματα» την κυβέρνηση, είναι μια μνημειώδης σελίδα γαλαζοπράσινου συγκυβερνητισμού.

Οπως εξελίσσονται τα πράγματα, ο κ. Σημίτης, που μέχρι τώρα κατηγορούσε τους αντιπάλους του ότι με τις πρόωρες εκλογές αποσταθεροποιούν τον τόπο και μάλιστα την «κρίσιμη ώρα της ΟΝΕ», πρέπει να βρει έναν καλό λόγο (σ. σ.: όλες οι κυβερνήσεις από το '74 βρήκαν έναν τέτοιο λόγο) για να προκαλέσει - αυτός πια - τις πρόωρες εκλογές.

Η ΝΔ από την πλευρά της θα συνεχίσει να προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, με δεδομένο πάντως ότι το «ατού» της επιλογής του χρόνου διεξαγωγής των εκλογών πέρασε στα χέρια του ΠΑΣΟΚ.

Ετσι δεν αποκλείεται να δούμε σε αντεστραμμένους ρόλους πια εκείνους που μέχρι χτες έλεγαν ότι δεν ήθελαν εκλογές πρόωρες (αλλά τις ήθελαν και τις προετοίμαζαν) καθώς και εκείνους που έλεγαν ότι τις θέλουν (αλλά τις... απέφυγαν).

Από εδώ και πέρα, λοιπόν, ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει για την ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής ζωής. Οι μεν θα μιλούν για την «ομαδάρα» τους και τον μεγάλο «τεχνίτη - αρχηγό» που άδειασε την αντίπαλη άμυνα, οι δε για τη δική τους «ομαδάρα» και τον δικό τους «παιχταρά» που τα έχει... κανονίσει έτσι ώστε να είναι αυτός που χτυπήσει το τελευταίο πέναλτι. Βεβαίως το «θέαμα» στο γήπεδο θα είναι αντίστοιχο με εκείνο που παίζουν οι ομάδες των κουμπουροφόρων στα πραγματικά γήπεδα.

Αλλά δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Κατά τη διάρκεια που θα διεξάγεται το «κλοτσοσκούφι» - επαναλαμβάνουμε - θα έχουμε Πρόεδρο. Και μάλιστα εκλεγμένο από κοινού!


Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Σέρνεται» η προεδρολογία (2004-09-14 00:00:00.0)
Διαψεύδει τις εκλογές ...τροφοδοτώντας την εκλογολογία (2000-01-08 00:00:00.0)
ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΚΟ ΡΕΣΙΤΑΛ υποκρισίας και αποπροσανατολισμού (1999-12-23 00:00:00.0)
Ψάχνει προεκλογικά «το πρόσωπό της» (1999-12-17 00:00:00.0)
Σε θέση άμυνας και "διασπασμένη" (1999-07-06 00:00:00.0)
Παιχνίδια "προθέσεων" και αποπροσανατολισμού (1999-02-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ