Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΦΙΜΩΣΗΣ
Ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του «Ρ»

Στο πλευρό της εφημερίδας μας  ευρύτεροι κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες και τα συνδικαλιστικά όργανα των δημοσιογράφων

Ποινική δίωξη για συκοφαντική δυσφήμιση διά του Τύπου κατά του «Ριζοσπάστη» άσκησε χτες ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ιωάν. Καραΐσκος, μετά τη μήνυση που υπέβαλε ο υπουργός Δικαιοσύνης Ευάγ. Γιαννόπουλος.

Στο μεταξύ αυξάνονται μέρα με τη μέρα οι αντιδράσεις τόσο στους δικηγορικούς όσο και στους δημοσιογραφικούς κύκλους για τη νέα φίμωση που επιχειρείται στην εφημερίδα μας.

Στον πρωθυπουργό η πρώτη ευθύνη

Ο Τάκης Παππάς, μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, με δήλωσή του στο « Ρ» τονίζει: «Αποτελεί γεγονός πρωτοφανές τόσο για τα παγκόσμια χρονικά που δεν το συζητάμε, αλλά και την ελληνική ιστορία, όπου υπουργός Δικαιοσύνης, έξω από κάθε πολιτική και ηθική δέσμευση, να μετατρέπεται σε διάδικο στα δικαστήρια χωρίς να παραιτείται.

Πρόκειται για μια πράξη εξουσιαστικής βίας και εκμετάλλευσης μιας κυβερνητικής θέσης χωρίς αιδώ και χρησιμοποίησής της για την επιβολή όρων στα ελληνικά δικαστήρια.

Ταυτόχρονα στη συγκεκριμένη περίπτωση πρόκειται και για μια επιχειρούμενη δίωξη σε βάρος πολιτικών απόψεων εφημερίδας, πράγμα το οποίο θυμίζει το νέο μετεμφυλιακό αντικομμουνισμό την περίοδο του εκσυγχρονισμού.

Εχω την εντύπωση ότι η ευθύνη δεν είναι ενός υπουργού που απασχολεί με μηνύσεις και διώξεις, αλλά του ίδιου του πρωθυπουργού και των δικών του πολιτικών απόψεων και της δίκης του αισθητικής και πολιτικής αντίληψης για τη δικαιοσύνη».

Βάλλεται η ελευθεροτυπία

Ενέργεια που βάλλει κατά της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος πληροφόρησης του λαού, χαρακτηρίζει την κίνηση του Ευάγ. Γιαννόπουλου να υποβάλει μήνυση και αγωγή κατά τουΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ. Το ΔΣ του συνδικαλιστικού οργάνου των δημοσιογράφων καταδικάζει τη συγκεκριμένη ενέργεια και τονίζει ότι αποκτά ιδιαίτερη σημασία, όταν γίνεται από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την ενέργεια του υπουργού Δικαιοσύνης Ευαγγέλου Γιαννόπουλου να υποβάλει μήνυση και αγωγή εναντίον της εφημερίδας ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον του. Τα σχετικά δημοσιεύματα της εφημερίδας ήταν ρεπορτάζ από δηλώσεις και συνεντεύξεις Τύπου του υπερνομάρχη κ. Θεόδωρου Κατριβάνου.

Ενέργειες όπως αυτή του υπουργού βάλλουν κατά της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος πληροφόρησης του λαού και αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, όταν γίνονται από τον υπουργό της Δικαιοσύνης.

Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θεωρεί απαράδεκτη την ανοίκεια επίθεση που εξαπέλυσε ο κ. Γιαννόπουλος μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες εναντίον του προέδρου του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της ΕΣΗΕΑ κ. Γιάννη Βούλτεψη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ