Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Ες αύριον τα νεότερα

Οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, με την τοποθέτηση της ΝΔ υπέρ του Κ. Στεφανόπουλου, γεγονός που σε πρώτη ανάγνωση δείχνει να απομακρύνει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, θα απασχολήσει σήμερα την Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, η χτεσινή συνεδρίαση της οποίας αναβλήθηκε. Πάντως, στην Κουμουνδούρου δε φαίνεται να έχουν πειστεί ότι δε θα υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Εκείνο που εκτιμούν είναι ότι πιθανόν να μετατοπιστεί η ημερομηνία τους.

Η ΠΓ καλείται να εξετάσει πολύ σοβαρά το θέμα, μια και οι πρόωρες εκλογές ήταν ο κύριος λόγος για τον οποίο αποφασίστηκε η αναβολή του τακτικού συνεδρίου - προκειμένου οι εσωκομματικές αντιπαραθέσεις να μην εμποδίσουν τη διεξαγωγή του εκλογικού αγώνα - που είχε προγραμματιστεί για αυτόν τον μήνα και αποφάσισε τη σύγκληση του διαρκούς συνεδρίου στις 22 Γενάρη. Αν τελικά εκτιμηθεί ότι δε θα υπάρξουν πρόωρες εκλογές θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν οι προτεραιότητες του κόμματος. Πάντως, ανεξάρτητα από την όποια απόφαση, το διαρκές συνέδριο πρέπει να συγκληθεί πριν την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού ο Συνασπισμός δεσμεύεται από το καταστατικό του για το θέμα αυτό να αποφασίζει το συνέδριο.

Για «αποθέωση του πολιτικού καιροσκοπισμού και της υποκρισίας από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» έκανε λόγο χτες ο Δ. Παπαδημούλης, υπεύθυνος Τύπου του Συνασπισμού και μέλος της Πολιτικής του Γραμματείας, σχολιάζοντας σε εκπομπή του «Αντέννα» το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και των εκλογών. Αιτιολογώντας δήλωσε πως η ΝΔ θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και γι' αυτό τις ζητά, ενώ το ΠΑΣΟΚ ακριβώς το αντίθετο και απλά ψάχνει τρόπο να μη φορτωθεί εξ ολοκλήρου το κόστος του «είπα ξείπα». Καταλήγοντας δήλωσε πως για τον ΣΥΝ δεν κάνει «ούτε κρύο ούτε ζέστη» το πότε θα γίνουν οι εκλογές και ότι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει είναι το αν θα γίνουν με «ουσιαστικό τρόπο και τίμιους κανόνες».

Την πεποίθηση πως «είναι πολύ πιθανό να έχουμε πρόωρες εκλογές» εξέφρασε η Μαρία Δαμανάκη, μιλώντας σε εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού «Πλάνετ». Με τη σειρά της δήλωσε πως εκείνο που ενδιαφέρει είναι το «πώς πάμε για τις εκλογές», συμπληρώνοντας πως εδώ και αρκετούς μήνες «η κυβέρνηση συστηματικά προσπαθεί να κερδηθούν οι επόμενες εκλογές, μια προσπάθεια που θα κοστίσει στο δημόσιο τομέα».

Τέλος καλό, όλα καλά(;) στη Θεσσαλονίκη

Πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο η Νομαρχιακή Συνδιάσκεψη της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης του Συνασπισμού, η οποία εξέλεξε νέα Πολιτική Επιτροπή. Η ψηφοφορία - που έγινε διά της μεθόδου της λίστας - έδωσε την πλειοψηφία στα στελέχη που πρόσκεινται στο λεγόμενο «αριστερό ρεύμα», παρότι η Οργάνωση ήταν ως πριν λίγο καιρό «εκσυγχρονοκρατούμενη». Συγκεκριμένα, στη 45μελή Επιτροπή διαθέτει σήμερα 19 έδρες το «αριστερό ρεύμα», 14 έδρες οι «εκσυγχρονιστές», δέκα έδρες οι «προεδρικοί» και δύο οι «οικολόγοι».

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στο κόμμα είναι ότι η Συνδιάσκεψη έδινε εικόνα διάλυσης, με τους περισσότερους αντιπροσώπους να έχουν αποχωρήσει πριν τη λήξη των διαδικασιών κι αυτό παρά το γεγονός ότι η συνδιάσκεψη έγινε υπό την υψηλή εποπτεία πρωτοκλασάτων στελεχών και των τριών τάσεων. Η εκλογή νέου γραμματέα αναμένεται τις επόμενες μέρες, εάν επιτευχθεί συμφωνία ως προς το πρόσωπο, αφού καμία από τις τάσεις δε διαθέτει την απαιτούμενη απόλυτη πλειοψηφία για την εκλογή.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι γνωστές εσωκομματικές αντιπαραθέσεις είχαν οδηγήσει πριν λίγο καιρό στην παραίτηση του γραμματέα της Οργάνωσης Θεσσαλονίκης, Ρ. Εδιάρογλου, ο οποίος «φεύγοντας» δήλωσε ότι το μπλοκ των «αριστεροπροεδρικών» μεθοδεύει καθαίρεση της εκλεγμένης νομαρχιακής επιτροπής και ½ξεκαθάρισμα» των «αιρετικών». Η παραίτηση αυτή οδήγησε και στην ανάγκη να διεξαχθεί νωρίτερα η συνδιάσκεψη, αφού αυτές των υπόλοιπων οργανώσεων του ΣΥΝ αναβλήθηκαν όπως και το Συνέδριο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Σοσιαλδημοκράτες (2022-11-03 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (2005-01-18 00:00:00.0)
Πολλαπλά παιχνίδια εξαπάτησης (1998-04-12 00:00:00.0)
Πρόωρες εκλογές "προσφέρει" ο Αντ. Σαμαράς (1997-06-24 00:00:00.0)
Αναμονή και προβλέψεις (1996-06-26 00:00:00.0)
Αισιοδοξία για το δυνάμωμα του Κόμματος (1996-05-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ