Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΑΕ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΕΥΝΑΣ
Αισιοδοξία για το δυνάμωμα του Κόμματος

Τη δική της ιδιαίτερη συμβολή στον προβληματισμό του Κόμματος για την επεξεργασία των προσυνεδριακών ντοκουμέντων έδωσε η ΑΕ Παιδείας και Ερευνας της ΚΟΑ, στη Συνδιάσκεψη που πραγματοποίησε πρόσφατα. Οι αντιπρόσωποι πλούτισαν με τις σκέψεις και προτάσεις τους τον προσυνεδριακό διάλογο ενώ, παράλληλα, στάθηκαν στα ιδιαίτερα προβλήματα του χώρου της Παιδείας, καθώς και στις δυνατότητες της Οργάνωσης να παρέμβει αποτελεσματικά στην πάλη για την επίλυσή τους.

Παρουσιάζοντας την εισήγηση της ΑΕ ο γραμματέας της, Νίκος Ζώτος, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που αποκτά το 15ο Συνέδριο. Αποτιμώντας την προσυνεδριακή δουλιά της ΑΕ, σημείωσε πως πάρθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την καλύτερη δυνατή αφομοίωση των ντοκουμέντων. Ιδιαίτερα θετικό στοιχείο αυτής της προσπάθειας ήταν το μεγάλο ενδιαφέρον, οι πολλές ερωτήσεις, το υψηλό επίπεδο προβληματισμού που αναπτύχθηκε καθώς και η μεγάλη διάθεση συμμετοχής στις προσυνεδριακές διαδικασίες των ΚΟΒ. Σαν αδυναμία επισημάνθηκε η σχετικά μικρή συμμετοχή στο δημόσιο προσυνεδριακό διάλογο. Την προσυνεδριακή περίοδο η δράση της ΑΕ επικεντρώθηκε τόσο στα γενικότερα πολιτικά καθήκοντα (δουλιά στο μαζικό κίνημα, φοιτητικές εκλογές, δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ) όσο και στα ειδικότερα που σχετίζονται με το 15ο Συνέδριο (Οικονομική Εξόρμηση, όπου η ΑΕ πέτυχε την κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους του πλάνου της, στρατολογίες, όπου υπήρξαν ικανοποιητικά αποτελέσματα και συμβολή στην αύξηση της κυκλοφορίας του "Ριζοσπάστη"). Σ' αυτά τα καθήκοντα εκτιμάται ότι υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες που δεν αξιοποιούνται. Οσον αφορά τις εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των ΚΟΒ, εκτιμάται πως ήταν καλά προετοιμασμένες, ενώ υπήρξε μεγάλη συμμετοχή που ξέφυγε από τα όρια της τυπικής παρουσίας.

Αμεσα καθήκοντα μέχρι το Συνέδριο τέθηκαν: α) η συμμετοχή στο 10ήμερο Ειρήνης, β) η διοργάνωση εκδηλώσεων στα σχολεία και τα πανεπιστήμια, γ) η προπαγάνδιση των θέσεων για το 15ο Συνέδριο, η υπερκάλυψη του πλάνου της Οικονομικής Εξόρμησης, δ) η ένταξη νέων δυνάμεων στο Κόμμα, ε) η αποτελεσματική παρέμβαση στις εκλογές στα Α'βάθμια σωματεία, που θα γίνουν μέσα στο Μάη, και στ) το μάζεμα υπογραφών για τη διενέργεια δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ.

Οι αντιπρόσωποι στις τοποθετήσεις τους εξέφρασαν τον προβληματισμό τους γύρω από το Σχέδιο Προγράμματος, την Εκθεση Δράσης της ΚΕ και το Σχέδιο Καταστατικού. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην ανάπτυξη της παρέμβασης και της πάλης στο χώρο της Παιδείας, ο οποίος είναι από τη φύση του πολύ σημαντικός.

Τα τρία προσυνεδριακά ντοκουμέντα υπερψηφίστηκαν με συντριπτική πλειοψηφία.

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε ο Θόδωρος Τζιατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος στην παρέμβασή του σημείωσε πως τα ντοκουμέντα κινούνται σε σωστή κατεύθυνση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν σημεία που μπορούν συνεχώς να βελτιώνονται. "Είμαι σίγουρος ότι πάμε καλά και αυτή είναι και η γενική εκτίμηση. Με την εσωκομματική υγεία και τη διάθεση ενότητας που υπάρχει, μπορούμε να κατακτήσουμε ένα ανώτερο επίπεδο συλλογικότητας και ωριμότητας. Τα ντοκουμέντα του Κόμματος βρίσκουν μια σημαντική αποδοχή από τη συντριπτική πλειοψηφία. Αυτό δε μας οδηγεί σε μια αυτοϊκανοποίηση. Σημαίνει πως αυτή η συμφωνία ακουμπάει στην εμπειρία τους και στη μέχρι τώρα δράση του Κόμματος". Επισημαίνοντας και τις αδυναμίες ο Θ. Τζιατζής σημείωσε ότι "έχουμε κενά, δυσκολίες και αδυναμίες κυρίως σε ό,τι αφορά την εμβάθυνση και τη γενίκευση της πείρας μας από τις εξελίξεις που δρομολογούνται στην κοινωνία, στους όρους ζωής και συσπείρωσης της εργατικής τάξης και των άλλων στρωμάτων". Ομως, κατέληξε, "είμαστε αισιόδοξοι και πιστεύουμε ότι το Κόμμα - όπως φαίνεται και μέσα από αυτή τη Συνδιάσκεψη - έχει τις δυνατότητες να προχωρήσει. Το κλειδί είναι το βάθεμα της ιδεολογικοπολιτικής δουλειάς το ιδεολογικό ατσάλωμα του Κόμματος, η συνέπεια λόγων και έργων".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ