Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συμφωνούν όλοι στο ρόλο του πλασιέ

Ορέστης Κολοζώφ: Οσο περισσότερο αντιστεκόμαστε, τόσο περισσότερο γινόμαστε κύριοι του εαυτού μας

Αν και σε τίποτα δεν έκανε, όσους την άκουσαν, σοφότερους η προχτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, επιβεβαιώθηκε πλήρως η θέση που εξέφρασε το ΚΚΕ, ότι μοναδική φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να γίνει η χώρα μας ο πλασιέ των αμερικανικών συμφερόντων στην περιοχή. Η σιωπή του πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη, στη σχετική επισήμανση που έκανε η Γενική Γραμματέας του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, ήταν πιο εύλογη από την οποιαδήποτε απάντηση. Ταυτόχρονα φάνηκε ότι αυτόν τον ρόλο της χώρας αποδέχονται και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, έστω και αν για λόγους αντιπολίτευσης και εντυπωσιοθηρίας άσκησαν έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μεν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μ. Εβερτ, επικέντρωσε την ομιλία του κυρίως στο μνημόνιο της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μνημόνιο για το οποίο ο Θ. Πάγκαλος είπε ότι υπάρχει και ανάλογο της ελληνικής πλευράς, χαρακτηρίζοντας και τα δύο έγγραφα διαφημιστικά έντυπα. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πολιτικής Ανοιξης, Αν. Σαμαράς, ενώ καλούσε τον λαό σε αντίσταση στα αμερικανικά σχέδια, ισχυριζόταν ότι θα ήταν ανοησία να αμφισβητηθεί η ισχύς των ΗΠΑ. Με άλλα λόγια όπως χαρακτηριστικά σημείωσε η Αλ. Παπαρήγα και αυτός θέλει την Ελλάδα στη στρούγκα των Αμερικάνων.

Στα προαναφερόμενα πλαίσια της πολιτικής των κομμάτων τους κινήθηκαν οι ομιλίες του αντιπροέδρου της ΝΔ Γ. Βαρβιτσιώτη και του βουλευτή της Πολιτικής Ανοιξης Στ. Στεφανόπουλου.

Ο Ορ. Κολοζώφ

"Εχουμε ανάγκη από μία διαφορετική εξωτερική πολιτική που θα έχει σαν γνώμονά της την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων, που θα καλλιεργεί τη φιλία και τη συνεργασία με τους γείτονες λαούς και τις γειτονικές χώρες. Φυσικά η πολιτική αυτή πρέπει να ασκηθεί μακριά από κάθε κηδεμονία των μεγάλων δυνάμεων ή των οργάνων τους. Του ΝΑΤΟ ή της Δυτικοευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτή την απλή αλήθεια που όλοι δεχόμαστε, δυστυχώς δεν την έλαβε υπόψη της καμία από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Είτε της ΝΔ, είτε του ΠΑΣΟΚ", υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΚΕ Ορ. Κολοζώφ και κατέληξε τονίζοντας:

"Πιστεύουμε πως η χώρα μας θα πρέπει να εργαστεί σταθερά για τη δημιουργία ενός συλλογικού συστήματος ασφάλειας στην περιοχή που θα βασίζεται στις ισότιμες σχέσεις μεταξύ των χωρών και θα προωθεί τη φιλία, συνεργασία και την κοινή ανάπτυξη της Βαλκανικής. Μέσα σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα πρέπει να διευθετούμε τα προβλήματά μας χωρίς τις επιδιαιτησίες των ισχυρών. Στηριζόμενοι στις δικές μας δυνάμεις, χωρίς να επαιτούμε τη βοήθεια των ιμπεριαλιστών για την επίλυσή τους. Βοήθεια που ακόμα και όταν δίνεται απαιτεί δεσμεύσεις που συχνά υποθηκεύουν το μέλλον της χώρας.

Η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ, στη Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση, στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι παρά δεσμεύσεις στο όνομα των οποίων συχνά τραυματίζεται η αξιοπρέπειά μας ως λαός, ως χώρα και συχνά δεχόμαστε προσβολές και ταπεινώσεις.

Εμείς πιστεύουμε πως όλα αυτά δεν είναι υποχρεωτικά για το λαό μας. Πως ο λαός μας και όλοι οι λαοί της περιοχής πρέπει να αντισταθούν στις ορέξεις των πολυεθνικών και των μηχανισμών τους. Οσο περισσότερο αντιστεκόμαστε, τόσο περισσότερο γινόμαστε κύριοι του εαυτού μας".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατοχύρωση της ελευθερίας συνείδησης (2005-12-02 00:00:00.0)
Στο ΝΑΤΟ εναποτίθεται η εθνική μας κυριαρχία! (1996-11-09 00:00:00.0)
Αγρια λιτότητα (1996-10-11 00:00:00.0)
1 Ο λαός μπορεί την ΑΛΛΗ ΛΥΣΗ, το ΚΚΕ (1996-09-12 00:00:00.0)
Στη λεωφόρο του αγώνα ή στη στενωπό της υποτέλειας; (1996-05-12 00:00:00.0)
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ Κ. ΣΗΜΙΤΗ (1996-01-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ