Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΩΝ ΔΕΚΟ

Απαράδεκτο κατασκεύασμα

Οδοστρωτήρα πάνω στις δημόσιες επιχειρήσεις, που ξεπουλά την περιουσία του ελληνικού λαού, χαρακτήρισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας, το νομοσχέδιο για τον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ που συζητήθηκε χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή. "Αν η κυβέρνηση επιμείνει στην ψήφισή του το ΚΚΕ όχι μόνο θα το καταψηφίσει, αλλά και θα καλέσει το λαό σε κινητοποιήσεις για να ματαιωθεί στην πράξη η εφαρμογή του", τόνισε ο βουλευτής του Κόμματος.

Ακολούθως ο Στρ. Κόρακας σημείωσε ότι το νομοσχέδιο δε στοχεύει στον εκσυγχρονισμό των ΔΕΚΟ, αλλά στη σαρωτική τους παράδοση στην ιδιωτική πρωτοβουλία, μέσω της μετοχοποίησής τους και μέσω του μάνατζμεντ. "Πρόκειται για την ίδια, στην ουσία, πολιτική με αυτήν της ΝΔ. Μόνο που το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να βαφτίσει το κρέας ψάρι ή την ιδιωτικοποίηση μετοχοποίηση ", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: "Με εντελώς αντιδημοκρατική και αυταρχική μεθόδευση επιχειρεί η κυβέρνηση, υποταγμένη πλήρως στις εντολές του κεφαλαίου, τη μετατροπή των δημόσιων επιχειρήσεων σε πολυμετοχικές ανώνυμες εταιρίες και το πέρασμα της τεράστιας κρατικής περιουσίας τους στο μονοπωλιακό κεφάλαιο, στερώντας επίσης από οποιαδήποτε κυβέρνηση σοβαρότατες δυνατότητες άσκησης οικονομικής, κοινωνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, καθώς και πολιτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας".

Ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων

Στη συνέχεια ο Στρ. Κόρακας τόνισε ότι η κυβέρνηση, ταυτισμένη πλήρως με τις κατευθύνσεις του Μάαστριχτ και της "Λευκής Βίβλου", επιχειρεί, μέσω του νομοσχεδίου, ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ με την αλλαγή των εργασιακών τους σχέσεων και την κατάργηση στην ουσία των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Ακόμα μειώνεται η εργατική εκπροσώπηση στα Διοικητικά Συμβούλια των δημοσίων επιχειρήσεων και επιχειρείται - αφού δεν αναφέρεται τίποτα στο νομοθέτημα - η κατάργηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Κοινωνικού Ελέγχου και των Κεντρικών Εργασιακών Συμβουλίων.

Συνεχίζοντας ο Στρ. Κόρακας είπε ότι η όποια παρέμβαση του κράτους στα προγράμματα των ΔΕΚΟ, είτε μέσω των συμβολαίων διαχείρισης, είτε μέσω των επιχειρηματικών σχεδίων μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου θα σημαίνει παραπέρα οικονομική αφαίμαξη του λαού.

Καταλήγοντας υπογράμμισε: "Η παλαιομοδίτικη λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων θα περάσει και μάλιστα πολύ σύντομα. Ομως τότε τι θα έχουμε; Τι θα στοιχίσει στο λαό μας η παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας; Εστω την τελευταία στιγμή, σας καλούμε να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας. Μην υπονομεύετε άλλο την ίδια την υπόσταση της χώρας. Αποσύρετε αυτό το απαράδεκτο κατασκεύασμα".

Ο παριστάμενος υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,απέφυγε να σχολιάσει τα λεγόμενα από τον Στρ. Κόρακα, λέγοντας ότι "Η φιλοσοφία του ΚΚΕ βρίσκεται έξω από το πλαίσιο αρχών του νομοσχεδίου".

Κατά του νομοσχεδίου τάχτηκε η αξιωματική αντιπολίτευση, διότι, όπως τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Γ. Σουφλιάς, "το ζητούμενο σήμερα είναι η πλήρης αποκρατικοποίηση". Στο σημείο αυτό, εξάλλου, εντόπισε και τη μοναδική διαφορά που έχουν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, σημειώνοντας ότι "η κυβέρνηση επιθυμεί τη μείωση του δημόσιου τομέα, όχι όμως στο μέγεθος που θέλει η ΝΔ".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο βουλευτής της ΝΔ Γ. Παναγιωτόπουλος,είπε πως, αν το νομοσχέδιο είναι όπως το περιέγραψε ο Στρ. Κόρακας, θα το ψηφίσει. Ο βουλευτής της Πολιτικής Ανοιξης Κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι το κόμμα του επιφυλάσσεται να εκφράσει τη θέση του κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής, σημειώνοντας παράλληλα ότι το νομοσχέδιο επιχειρεί ορισμένες τομές, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι η κυβέρνηση υιοθετεί κάποιες από τις προτάσεις της Πολιτικής Ανοιξης.

  • Με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου, επιτρέπεται σε εξαιρετικές περιπτώσεις και εφόσον το επιβάλλουν επιτακτικές υπηρεσιακές ανάγκες με την έγκριση του οικείου υπουργού η χρήση κινητών τηλεφώνων από τις δημόσιες υπηρεσίες. Επίσης οι μέχρι σήμερα προμήθειες κινητών τηλεφώνων θεωρείται νόμιμη.

Στο μεταξύ όπως ανακοίνωσε ο Γ. Παπαντωνίου η κυβέρνηση αποσύρει προσωρινά το νομοσχέδιο για υπαγωγή των Μεταλλείων Κασσάνδρας στον αναπτυξιακό νόμο. Οπως διευκρίνισε, το αποσυρθέν νομοσχέδιο θα έρθει στη Βουλή μαζί με τη σύμβαση ανάθεσης του έργου.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ