Τετάρτη 8 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ολοκληρώθηκαν οι προσυνεδριακές συνδιασκέψεις

Μ. Μα'ϊλης: Η πολιτική του ΚΚΕ πάει κόντρα στο ρεύμα

Με τις Συνδιασκέψεις της Αχτίδας Κέντρου και της Αχτίδας Δ Διαμερίσματος- Πυλαίας - Τριανδρίας, που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο μέσα σε κλίμα έντονου προβληματισμού και διαλόγου για τα ντοκουμέντα του Κόμματος, ολοκληρώθηκαν οι προσυνεδριακές διαδικασίες της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ) του ΚΚΕ.

Η Συνδιάσκεψη της Αχτίδας Κέντρου

Στη Συνδιάσκεψη του Κέντρου, οι τοποθετήσεις των αντιπροσώπων για το Σχέδιο Προγράμματος επικεντρώθηκαν γύρω από τα ζητήματα που αφορούσαν την κατάργηση των δύο σταδίων στην επαναστατική διαδικασία, την ανάγκη για συντονισμό της δράσης των κομμουνιστικών κομμάτων, τον καταλυτικό ρόλο που έπαιξε στις εξελίξεις η ανατροπή των σοσιαλιστικών χωρών, το ζήτημα των συμμαχιών και πώς θα πραγματοποιηθούν. Ιδιαίτερα σημειώθηκε η αναγκαιότητα συγκρότησης του αντιιμπεριαλιστικού αντιμονοπωλιακού δημοκρατικού μετώπου, που σήμερα είναι το άμεσο καθήκον για τις κομματικές οργανώσεις και υπήρξε πλούσιος προβληματισμός γύρω από τα ζητήματα που αφορούν την οικοδόμηση του σοσιαλισμού στη χώρα μας σε σχέση με τη διεθνή κατάσταση, για τις εμπορευματοπιστωτικές σχέσεις στο σοσιαλισμό και τη διαδικασία ολοκληρωτικής κατάργησης της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Η συζήτηση για την Εκθεση Δράσης επικεντρώθηκε στα ζητήματα της ανασυγκρότησης του Κόμματος, στη δουλιά στην εργατική τάξη και τη νεολαία και σημειώθηκε ότι σ' αυτή την κατεύθυνση πρέπει να εργαστούν πιο επίμονα. Τέλος, αναφέρθηκαν στις αδυναμίες που υπάρχουν στη λειτουργία των ΚΟ και τονίστηκε η ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα σε στρατολογίες στο Κόμμα.

Σε ό,τι αφορά το Σχέδιο Καταστατικού εκτιμήθηκε ότι κάνει σημαντικά βήματα στην κατεύθυνση του προσδιορισμού των όρων συγκρότησης και λειτουργίας ενός Επαναστατικού Κόμματος Νέου Τύπου, που χρειάζεται τη μέγιστη συγκέντρωση δυνάμεων στην εκπλήρωση των στόχων που μπαίνουν και από το Σχέδιο Προγράμματος και από την Εκθεση Δράσης.

Ο Μάκης Μαϊλης

Τις εργασίες της Συνδιάσκεψης παρακολούθησε το μέλος του ΠΓ της ΚΕ Μάκης Μαϊλης, ο οποίος, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, αναφέρθηκε εκτεταμένα στο αν η πολιτική του ΚΚΕ, που ήταν χρήσιμη τα πρώτα χρόνια μετά τη διάσπαση, πρέπει να συνεχιστεί ή όχι. Χαρακτηριστικά ανέφερε: "Αν αυτή η πολιτική ήταν χρήσιμη για το ΚΚΕ, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει, να κάνει βήματα, τότε γιατί δεν του είναι χρήσιμη για να κάνει ακόμη περισσότερα βήματα; Αυτή η πολιτική χαράχτηκε, με σκοπό να κλειστούμε στον εαυτό μας για να σωθούμε ή χαράχτηκε παίρνοντας υπόψη τον πολιτικό συσχετισμό των δυνάμεων και τη γενικότερη κατάσταση που υπάρχει; Αν η κατάσταση ήταν διαφορετική από αυτήν που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια η πολιτική του Κόμματος θα ήταν διαφορετική ή διαφορετικά προσαρμοσμένη.

Τίθεται το ερώτημα. Τι άλλαξε από τα πρώτα χρόνια μετά το '91 μέχρι σήμερα, ώστε να επιβάλεται να αλλάξουμε και την πολιτική μας γραμμή;-αναρωτήθηκε ο Μ. Μαϊλης, αναφερόμενος ιδιαίτερα στο θέμα των πολιτικών συμμαχιών. Αλλαξε η πολιτική των άλλων κομμάτων; Οχι μόνο δεν άλλαξαν - και αυτό το βλέπει ο καθένας - αλλά προχωράνε προς το χειρότερο. Επομένως, αν ένας από τους παράγοντες που καθόριζαν την πολιτική των συμμαχιών του Κόμματος ήταν αυτό - δηλαδή η πολιτική των άλλων κομμάτων και αυτή η πολιτική των άλλων κομμάτων παραμένει ίδια και μάλιστα χειρότερη - με ποιο στόχο θα αλλάξει η πολιτική του Κόμματος;

Τίθεται και ένα άλλο ερώτημα: Μα, εμείς με τα άλλα κόμματα δε συμφωνούμε σε τίποτα; Οταν λέμε ότι η πολιτική του ΚΚΕ είναι σε αντίθετη κατεύθυνση με την πολιτική των άλλων κομμάτων, μιλάμε για τη γενική πολιτική τους γραμμή. Γι' αυτή, δηλαδή, που ευθύνεται επειδή οξύνονται και δεν μπαίνουν σε δρόμο λύσης τα προβλήματα της εργατικής τάξης και του λαού. Μα, για τη λύση αυτών ακριβώς αυτών των προβλημάτων, εμείς θέλουμε να υλοποιήσουμε την πολιτική των συμμαχιών. Είναι, λοιπόν, η γενική πολιτική γραμμή κάθε κόμματος το κύριο ζήτημα, που θα κρίνει αν θα κάνει το ΚΚΕ συμμαχία μαζί του η όχι. Αν παραγνωρίζουμε αυτό το κύριο, σημαίνει ότι, είτε το θέλουμε είτε όχι, αποπροσανατολίζουμε και αποδυναμώνουμε τις δικές μας δυνάμεις. Διότι θα τις βγάζουμε από την πάλη για τον κύριο στόχο και θα τις προσανατολίζουμε σε δεύτερης και τρίτης σημασίας πράγματα. Να, γιατί η πολιτική του Κόμματος πρέπει να μείνει αυτή που είναι. Εκείνο που χρειάζεται είναι να επεξεργαζόμαστε περισσότερο, να αφομοιώνουμε καλύτερα την πολιτική του Κόμματος και να προσπαθούμε, μέσα από την πάλη, και τη μαζική δουλιά, να περνάει πλατύτερα στο λαό. Και δεν πρέπει να έχουμε την αυταπάτη ότι η πολιτική του Κόμματος θα περάσει στο λαό με τον ίδιο τρόπο και την ευκολία που πέρασαν οι πολιτικές των άλλων κομμάτων, γιατί η πολιτική του ΚΚΕ πάει κόντρα στο ρεύμα".

Στην Αχτίδα Δ Διαμερίσματος - Πυλαίας - Τριανδρίας

Γόνιμος προβληματισμός κυρίως για τη συσπείρωση των δυνάμεων σε αντιιμπεριαλιστική - αντιμονοπωλιακή - δημοκρατική κατεύθυνση, αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών της Αχτιδικής Συνδιάσκεψης της Οργάνωσης Δ Διαμερίσματος - Πυλαίας - Τριανδρίας της ΚΟΘ. Μιας γεωγραφικής περιοχής, που μαστίζεται από την ανεργία και την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Στη συνδιάσκεψη αναπτύχθηκε πλούσιος διάλογος και σημειώθηκε πως πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην πιο αποτελεσματική δράση του Κόμματος προς τα έξω, την ενίσχυση και το δυνάμωμα των γραμμών του με νέα μέλη, καθώς και στην ιδεολογική θωράκιση των μελών και οπαδών του.

Επισημάνθηκε από πολλούς αντιπροσώπους η ανάγκη να στηριχτεί περισσότερο η δουλιά της ΚΝΕ, τόσο σε ό,τι αφορά τη δράση της, όσο και την ανάπτυξή της. Επίσης επισημάνθηκε η ανάγκη να πρωτοστατήσουν οι κομμουνιστές, οι φίλοι και οι οπαδοί του Κόμματος στην πάλη για την επίλυση των λαϊκών και τοπικών προβλημάτων.

Τέλος, εκφράστηκε η αισιοδοξία πως το ΚΚΕ, τελικά, θα αντεπεξέλθει στις δυσκολίες των καιρών. Μαζί με το μαζικό λαϊκό κίνημα, θα νικήσει στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και τη νίκη του σοσιαλισμού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ