Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αγώνας για ... συναίνεση με την κυβέρνηση Σημίτη

Κ. Καραμανλής: Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να επιβάλουμε τη συναίνεση και σε άλλα μεγάλα θέματα!. Μετά τα επόμενα γκάλοπ, αναμένονται οι εσωκομματικές αντιδράσεις

Το τίμημα της συναινετικής γραμμής και της σύμπλευσης με την κυβέρνηση Σημίτη και στην υποψηφιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, καλείται να καταβάλει τώρα η ηγεσία της ΝΔ, η οποία βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της πολιτικής και αντιπολιτευτικής τακτικής της. Μετά τον «παραμερισμό» του ζητήματος, σχετικά με τη στάση της, απέναντι στην προεδρική εκλογή, η ηγεσία της ΝΔ θα πρέπει να ανακαλύψει «νέα» επιχειρήματα, για να πείσει ότι διαφέρει κάπου από την κυβερνητική πολιτική και να δείξει ότι «άλλο ΝΔ και άλλο ΠΑΣΟΚ». Στο «νέο σκηνικό» που δημιουργήθηκε από την απόφαση του Κ. Καραμανλή να υπερψηφίσει, από κοινού με το ΠΑΣΟΚ, την υποψηφιότητα του Κ. Στεφανόπουλου, ο πρόεδρος της ΝΔ, μπορεί προσωρινά να πήρε μια «ανάσα» και να έκανε ένα παιχνίδι με τις εντυπώσεις, αλλά είναι ολοφάνερο ότι από χειρότερες θέσεις θα δώσει μάχη για να καρπωθεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια, αφού αποδεικνύεται περίτρανα ότι συμπίπτει με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στις «λεπτομέρειες».

Πάντως, ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής φαίνεται ότι θα επιχειρήσει να «πουλήσει» προεκλογικά την επίδειξη συναίνεσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Κ. Στεφανόπουλο δήλωσε ότι «εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και είμαι βέβαιος ότι θα καταφέρουμε τελικά να επιβάλουμε τη συναίνεση και τη συνεννόηση και σε άλλα μεγάλα θέματα, όπως το ζήτημα της εξωτερικής πολιτικής, το ζήτημα της Παιδείας και της διαφάνειας στις συναλλαγές του δημοσίου». Παράλληλα, παραδέχτηκε ότι «αποσυνδέσαμε το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας από την αξίωσή μας για εκλογές». Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε ότι είναι περήφανος για την απόφασή του να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Στεφανόπουλου, επικαλούμενος ότι ανταποκρίνεται στη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών. Από την πλευρά του, ο Κ. Στεφανόπουλος ευχαρίστησε τον πρόεδρο της ΝΔ για την απόφασή του, προσθέτοντας ότι «με τιμά όλως ιδιαιτέρως ότι τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας στηρίζουν την υποψηφιότητά μου». Σε συνέντευξή του χθες το βράδυ στο «Μέγκα», ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε με αστήρικτα επιχειρήματα να πείσει ότι δεν άλλαξε στάση απέναντι στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Ισχυρίστηκε ότι παραμένει η εκτίμηση ότι «έχουμε μια κυβέρνηση που δεν ωφελεί τον τόπο», αλλά δεν μπόρεσε να πείσει, γιατί δεν αξιοποίησε την προεδρική εκλογή για να φύγει.

Αντιδράσεις χαμηλών τόνων

Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές της ΝΔ, μετά από μια δεύτερη ανάγνωση της απόφασης του Κ. Καραμανλή, δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι ο πρόεδρος του κόμματος «απεμπόλησε» το δικαίωμα που είχε να προκαλέσει πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή για να φύγει η «επικίνδυνη κυβέρνηση» και τώρα έχουν όλοι στραμμένο το βλέμμα τους πότε θα αποφασίσει ο Κ. Σημίτης τις εκλογές! Η Ρηγίλλης επιμένει στους πανηγυρισμούς για την «ευφυή κίνηση» του Κ. Καραμανλή, αλλά, όπως ομολογούσαν ορισμένοι από τους συνεργάτες του, «τα εσωκομματικά προβλήματα και η γκρίνια θα εμφανιστούν μετά τα επόμενα γκάλοπ».

Πάντως, ο Κ. Μητσοτάκης δεν έδειξε ότι θα δημιουργήσει εσωκομματικό πρόβλημα, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση. Ο ίδιος επανήλθε χθες και απαντώντας στην ερώτηση αν πιστεύει ότι η απόφαση του Κ. Καραμανλή θα βλάψει το κόμμα, είπε: «Ας γυρίσουμε σελίδα. Τώρα ό,τι έγινε, έγινε. Πάμε μπροστά». Πάντως, οι οπαδοί του στην Κρήτη, κυρίως στα Χανιά, δεν έκρυψαν την απογοήτευσή τους και τα εκεί στελέχη της ΝΔ δήλωναν ότι η απόφαση τούς δημιουργεί σοβαρά προβλήματα. Η Ρηγίλλης, πάντως, υποστηρίζει ότι ο Κ. Μητσοτάκης δεν μπορούσε να κάνει κάτι, γιατί τότε θα αποκαλυπτόταν ότι το κίνητρο είναι οι προσωπικές φιλοδοξίες. Ο ίδιος, πάντως, ο Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι εκτιμά ιδιαιτέρως τη στάση του. Από την πλευρά της, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε χθες (στο «Φλας») ότι διατηρεί επιφυλάξεις για τους πολιτικούς χειρισμούς και την τακτική του Κ. Καραμανλή, αλλά ανακοίνωσε ότι θα ψηφίσει τον Κ. Στεφανόπουλο. Επισήμανε ότι τώρα πια το ΠΑΣΟΚ θα προκηρύξει εκλογές όταν το συμφέρει και τάχθηκε υπέρ της πρόωρων εκλογών, γιατί η οικονομία δεν αντέχει παρατεταμένη προεκλογική περίοδο 7 μηνών. Επίσης αποκάλυψε ότι ο Κ. Μητσοτάκης «αποδέσμευσε» τον Κ. Καραμανλή από το προσωπικό του θέμα, σε συνάντηση που είχε μαζί του πριν από 15 ημέρες στο σπίτι του βουλευτή της ΝΔ Π. Μολυβιάτη. Θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο Δ. Αβραμόπουλος την απόφαση του Κ. Καραμανλή για υπερψήφιση του Κ. Στεφανόπουλου, αλλά ταυτόχρονα έσπευσε να δηλώσει ότι το προσκλητήριο για συστράτευση δεν απευθύνεται σε αυτόν, τουλάχιστον όσο είναι δήμαρχος. Συγχαρητήρια στον Κ. Καραμανλή έδωσε ο Στ. Μάνος, ο οποίος τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι με συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων θα εκλεγεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ