Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Του Γιώργου Νταφούλη, μέλους της ΠΑΣΕ
Μόνη λύση ο αγώνας

- Τι αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική αγροτική σύσκεψη στον Παλαμά;

- Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων και των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα αποφασίσαμε την κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων. Το δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη θα πραγματοποιηθούν νομαρχιακά συλλαλητήρια, με προοπτική στο τέλος Γενάρη - αρχές Φλεβάρη να συγκλίνουμε σε πανθεσσαλική κινητοποίηση. Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη ξεκαθαρίσαμε, για μια ακόμα φορά, ότι το αγροτικό κίνημα δεν απορρίπτει καμία μορφή αγώνα και θα χρησιμοποιεί κάθε φορά όποια ανταποκρίνεται στις διαθέσεις των αγωνιζόμενων αγροτών και θα κρίνεται ως η πιο αποτελεσματική.

- Και το πλαίσιο των αιτημάτων;

- Τα αιτήματά μας είναι τα ίδια, τα γνωστά που προβάλλαμε σε όλες τις προηγούμενες κινητοποιήσεις και δεν τα ικανοποίησε η κυβέρνηση. Τα κύρια απ' αυτά αφορούν στην κατάργηση των αντιαγροτικών κανονισμών και άλλων μέτρων της ΕΕ, που επιβάλλουν περιορισμούς στις καλλιέργειες, ποσοστώσεις στην παραγωγή, πρόστιμα συνυπευθυνότητας στους παραγωγούς και έχουν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγροτικής οικονομίας, το ξεκλήρισμα χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών, τη δραστική μείωση του εισοδήματος όσων ακόμα παραμένουν στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Ψηλά στην ιεράρχηση των αιτημάτων είναι, επίσης, η ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, η μείωση του κόστους παραγωγής, οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές από τις θεομηνίες, το σταμάτημα των δικαστικών διώξεων κ.ά.

-Πώς θα συντονιστεί καλύτερα ο αγώνας;

- Το συντονισμό του αγώνα αναλαμβάνουν - όπως γίνεται πάντα, τα τελευταία χρόνια - οι Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, που συγκροτούνται σε επαρχίες, ανά νομό και σε πανθεσσαλικό επίπεδο. Εντός των ημερών συνεδριάζει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα με τη συμμετοχή εκπροσώπων των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων, που λαμβάνουν αποφάσεις για συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, συμφωνώντας με το διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε καταρτίσει, και εκπροσώπων των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα, που εκφράζουν τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, η οποία θα συντονίζει την πάλη σε πανθεσσαλικό επίπεδο.

- Ποιος είναι ο βασικός στόχος του αγώνα σας;

- Εμείς δεν κρύβουμε πως στόχος μας είναι η ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει τ' αγροτικά προβλήματα της χώρας μας, διεκδικώντας, ταυτόχρονα, την εφαρμογή μιας άλλης αγροτικής πολιτικής υπέρ των αγροτών και της αγροτικής οικονομίας της Ελλάδας. Κι αυτό γιατί γνωρίζουμε ότι ακόμα κι αν επιλυθούν κάποια επιμέρους προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, δε λύνεται το αγροτικό πρόβλημα, που οφείλεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, όπως αυτή εκφράζεται και υλοποιείται μέσω της ΚΑΠ, της «Ατζέντας 2000» και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και αποσκοπεί στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς και στην παράδοση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοκαπιταλιστών - νεοτσιφλικάδων. Βεβαίως, δεν είμαστε του «όλα ή τίποτα» και γι' αυτό προβάλλουμε αγωνιστικά τα αιτήματά μας προς την κυβέρνηση, απαιτώντας λύσεις.

- Πώς νομίζετε θα αντιδράσει η κυβέρνηση;

- Ας το σκεφτεί καλά. Πάντως, ενόσω επιμένει στην αδιαλλαξία της και στην άρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια και ζωτικά αιτήματα του αγροτικού κόσμου, εμείς θα βρισκόμαστε συνεχώς στους δρόμους του αγώνα. Κι ας μην υπολογίζει ότι θα ξεγελάσει τους αγρότες με προεκλογικές ανέξοδες υποσχέσεις και ψεύτικες παροχολογίες. Η αγροτιά με τον αγώνα της θα συγκρουστεί με την αντιαγροτική πολιτική και έχει το «όπλο» της ψήφου, με το οποίο μπορεί και πρέπει να τιμωρήσει τους κυβερνώντες και όλους όσοι τάσσονται, στην ουσία, με την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ.

Ε. ΤΖ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ