Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το «ορόσημο» Στεφανόπουλου

Ορόσημο στη στρατηγική της συναίνεσης και της στήριξης των νεοφιλελεύθερων επιλογών που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη αποτελεί η προχτεσινή κίνηση του προέδρου της ΝΔ για υπερψήφιση του Κ. Στεφανόπουλου. Μια προσεκτικότερη ματιά, πίσω από το παιχνίδι των εντυπώσεων και του δικομματισμού εμπαιγμού, με στόχο τον αποπροσανατολισμό και την παγίδευση των λαϊκών μαζών, αποδεικνύει περίτρανα ότι η κίνηση του Κ. Καραμανλή ήταν αφιερωμένη στη σταθερότητα του πολιτικού συστήματος και πειθαρχημένη πλήρως στις σχετικές εντολές των αφεντικών για συναίνεση των κομμάτων μπροστά στους «εθνικούς στόχους».

Από την αρχή ήταν σχεδόν βέβαιο ότι η ηγεσία της ΝΔ δεν επρόκειτο να προτείνει άλλο υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας και θα υπερψήφιζε τον Κ. Στεφανόπουλο. Ο λόγος ήταν απλός. Στόχος ήταν να επισφραγίσει, συμβολικά και πολιτικά, με αυτή της την πράξη τη συνέπειά της στη γραμμή της συναίνεσης. Το είπε εξάλλου ευθέως ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, αναπτύσσοντας το σκεπτικό της υπερψήφισης του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας. «Το ζητούμενο στη μετα-ΟΝΕ εποχή είναι πάνω απ' όλα η συναίνεση». Σε ένα ξέσπασμα ειλικρίνειας πρόσθεσε: «Θα έπρεπε κάποια μέρα να έχετε το ηθικό και πολιτικό ανάστημα να πείτε ένα ευχαριστώ για τη δημιουργική στήριξη που σας προσφέρουμε, στηρίζοντας τον στόχο της ΟΝΕ»(!).

Ηυπερψήφιση Στεφανόπουλου, λοιπόν, έρχεται ως συνέχεια της γενικότερης γραμμής που εφαρμόζει η ηγεσία της ΝΔ για τη στήριξη των κυβερνητικών επιλογών, οι οποίες βέβαια είναι επιλογές της πλουτοκρατίας. Ο Κ. Καραμανλής θέλει να τεθεί στην πρωτοπορία για την επιβολή των συναινετικών αντιλήψεων σε βάρος βέβαια των λαϊκών συμφερόντων. Γι' αυτό και χτες επέμενε ότι η συναίνεση μεταξύ των κομμάτων του δικομματισμού πρέπει να επικρατήσει και στην αντιμετώπιση μιας σειράς κρίσιμων θεμάτων, όπως η εξωτερική πολιτική, η παιδεία και τα δημόσια έργα.

Ε ίναι αλήθεια ότι ο Κ. Καραμανλής με την υπερψήφιση Στεφανόπουλου προσφέρει γενναιόδωρα ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνητική πολιτική και την κυβέρνηση Σημίτη. Ομως αυτό δε συμβαίνει για πρώτη φορά, ούτε αισθάνεται γι' αυτό καμία «ενοχή». Αντίθετα, δήλωσε περήφανος για την απόφασή του που στηρίζει τα γενικότερα συμφέροντα του συστήματος. Εύλογα λοιπόν πρέπει να αναμένει και την αντίδραση του λαού, ο οποίος απόλυτα δικαιολογημένα πίστευε ότι «ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι το ίδιο».


Π. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
...και η αλήθεια αντεστραμμένη (2009-05-22 00:00:00.0)
Νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας με δικομματική συναίνεση (2005-02-09 00:00:00.0)
Ο «βραχνάς» της συναίνεσης (2004-12-14 00:00:00.0)
Επεισόδια στο σίριαλ της προεδρολογίας (1999-07-13 00:00:00.0)
"Νέος" ρόλος παλιά η αποστολή (1998-10-25 00:00:00.0)
Πρόταση νόμου και εκκλήσεις συναίνεσης (1998-02-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ