Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επεισόδια στο σίριαλ της προεδρολογίας

Σοβαρές διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο χώρο της ΝΔ σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει στο ζήτημα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας. Οσο και αν το θέμα αυτό θα απασχολήσει εντονότερα το ερχόμενο φθινόπωρο, ωστόσο ήδη μελετώνται διεξοδικά όλες οι παράμετροι, καθώς η ηγεσία της ΝΔ βρίσκεται σε δύσκολη θέση και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει είναι σημαντικά. Μάλιστα, τελευταία προβάλλεται με ένταση το ενδεχόμενο η ΝΔ να συναινέσει στο να μη γίνουν εκλογές, με αφορμή την προεδρική εκλογή ή ακόμα και να ταχθεί τελικά υπέρ της υπερψήφισης της υποψηφιότητας Στεφανόπουλου, πολύ περισσότερο αν τα γκάλοπ των πρώτων μηνών του 2000 δεν είναι ευνοϊκά για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κ. Καραμανλής, προς το παρόν, έχει διαμηνύσει προς τα στελέχη του κόμματός του να μην πέφτουν στην "παγίδα" του ΠΑΣΟΚ και τροφοδοτούν την προεδρολογία, χωρίς όμως να εισακούεται.

Ο Κ. Μητσοτάκης, με δήλωσή του το Σάββατο από την Κρήτη, επανέφερε το θέμα και μάλιστα έριξε το μπαλάκι προς την πλευρά του προέδρου της ΝΔ. Είπε συγκεκριμένα, απαντώντας σε ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας: "Το θέμα αυτό δεν είναι προσωπικό μου πρόβλημα. Θέλω να το ξεκαθαρίσω άπαξ διά παντός. Είναι πολιτικό πρόβλημα, το οποίο θα επιλυθεί στην ώρα του". Σε άλλη ευκαιρία, εκτίμησε ότι το 2000 "θα έχουμε και πολιτική αλλαγή".

Από την πλευρά του ο Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος δεν κρύβει κατ' ιδίαν το ενδιαφέρον του για το προεδρικό αξίωμα, τάχθηκε, σε συνέντευξή του στο χτεσινό "Εθνος", υπέρ των πρόωρων εκλογών, τονίζοντας ότι το κυρίαρχο ζήτημα είναι να φύγει η ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, τόνισε, "θα ήταν οξύμωρο το να παρατείνουμε το βίο αυτής της κυβερνήσεως με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας". "Δε βλέπω - πρόσθεσε - πώς θα μπορούσε στο πρόσωπο του κ. Στεφανόπουλου να υπάρξει επανάληψη της προηγούμενης εκλογής (σ.σ. του 1995)".

Ο ίδιος ο Κ. Στεφανόπουλος, κατά τη διάρκεια της περιοδείας του χθες στην Εύβοια, εμφανίστηκε ενοχλημένος από την προεδρολογία και δήλωσε ότι το θέμα τον ενδιαφέρει, αλλά δεν το απασχολεί. Σύμφωνα, με ορισμένες πληροφορίες, ο Κ. Στεφανόπουλος επιθυμεί να προταθεί και υποστηριχτεί η υποψηφιότητά του και από άλλα κόμματα εκτός του ΠΑΣΟΚ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ