Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνέχεια στις καταγγελίες Καψή

Οι καταγγελίες του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ. Καψή στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και δείχνουν ότι το κυβερνών κόμμα ούτε θέλει ούτε μπορεί να καταπολεμήσει τα σκάνδαλα. Ετσι, χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, σε μια κίνηση αντιπερισπασμού και για να προλάβει την κατάσταση παρήγγειλε προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από την εισαγγελία Πρωτοδικών, ύστερα από τις καταγγελίες του Γ. Καψή περί διαφθοράς στο δημόσιο τομέα.

Ο Ε. Γιαννόπουλος στην παραγγελία προς την εισαγγελία του Αρείου Πάγου ζητάει να ενεργηθεί ποινική προκαταρκτική εξέταση για τη διαλεύκανση των καταγγελιών και εφόσον υπάρξει θεμελίωση των κατηγοριών να κινηθεί η διαδικασία άσκησης ποινικών διώξεων κατά των υπαίτιων. Οι καταγγελίες που έκανε ο Γ. Καψής αφορούν αδικήματα του Ποινικού Κώδικα δωροδοκία (Π. Κ. 235, 236), παράβαση καθήκοντος (Π. Κ. 259) και ενδεχομένως να υπεισέρχονται και άλλα αδικήματα.

Πάντως, το ΠΑΣΟΚ ταλανίζεται αυτή τη στιγμή από καταγγελίες για διαφθορά που βάζουν προβλήματα στην απρόσκοπτη λειτουργία της κυβέρνησης. Αυτός, εξάλλου, εκτιμάται ότι είναι και ο λόγος που κινήθηκε έγκαιρα ο υπουργός Δικαιοσύνης και παρήγγειλε την προκαταρκτική εξέταση, για να σταματήσει τις αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Επίσης, χτες ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Γ. Κολιοκώστας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης και ζητάει να κληθεί ο Γ. Καψής, προκειμένου να καταθέσει και να προσδιορίσει με σαφήνεια και πληρότητα τις καταγγελίες του και να προσκομίσει συγκεκριμένα στοιχεία. Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσουν οι εισαγγελείς Μ. Ρασιδάκης και Π. Καραγιάννης.

Ο Γ. Κολιοκώστας παρήγγειλε να κληθούν, για να καταθέσουν και άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής τους ΠΑΣΟΚ, καθώς επίσης, και δημοσιογράφοι. Πάντως, σε κάθε περίπτωση ο Γ. Καψής θα πρέπει να προσκομίσει και το φάκελο για το νεκροταφείο Σχιστού και ό,τι στοιχεία έχει γι' αυτό το θέμα.

Στην ομιλία του ο Γ. Καψής στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ είχε πει:

"Τίποτα δεν μπορεί να γίνει, αν δεν αναγνωρίσουμε την κοινή γενεσιουργό αιτία όλων των προβλημάτων μας, την ασυγκράτητη, την καλπάζουσα διαφθορά. Καθυστερεί η έκδοση μιας σύνταξης για ένα χρόνο και δύο και τρία. Μέχρι να "λαδώσει" ο συνταξιούχος. Δείχνονται τα βιβλία μέχρι να "λαδωθεί" ο εφοριακός". "Η θέση του ΙΚΑ πωλείται για πέντε εκατομμύρια". "Η διαφθορά αποτελεί σήμερα τη μεγαλύτερη απειλή για τη χώρα μας". "Εχω επανειλημμένα υποβάλλει σκέψεις εγγράφως και προφορικώς. Σήμερα τολμώ να προχωρήσω ένα βήμα παρακάτω: Ας κληθώ και θα τεκμηριώσω με ονόματα και αριθμούς αυτά που καταγγέλλω. Πρόσφατα δέχτηκα μια άδικη, αλλά δικαιολογημένη επίθεση. Γιατί, όμως να μην είναι δικαιολογημένη, όταν για ένα κοινό νεκροταφείο πληρώθηκαν μίζες 700 εκατομμυρίων".

Σε ερώτηση, γιατί ο πρωθυπουργός δε δέχτηκε τον βουλευτή του κόμματός του, για να του καταθέσει τα όποια στοιχεία έχει στη διάθεσή του, μιας και αφορούν κυβερνητικά στελέχη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι "δεν είναι υποχρεωμένος να τον καλέσει"!

Ουσιαστικά, η κυβέρνηση ρίχνει το "μπαλάκι" στη Δικαιοσύνη, ενώ η ίδια δε θέλει να αγγίξει το τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς, γιατί τότε θα βγούνε πολλά στη φόρα με τα διάφορα σκάνδαλα.

Ενδεικτική είναι και η απάντηση του πρωθυπουργού, ο οποίος στη Σύνοδο της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, απαντώντας στις καταγγελίες Καψή, είπε ότι δίνει εντολή στον βουλευτή του κόμματός του να πάει στον εισαγγελέα και να καταθέσει όποια στοιχεία έχει, ενώ ο ίδιος ο πρωθυπουργός δε θέλησε να ασχοληθεί με το θέμα της διαφθοράς.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ (2008-11-01 00:00:00.0)
Να σταματήσει η δίωξη του συνδικαλιστή εισαγγελέα (2008-04-09 00:00:00.0)
Προκαταρκτική εξέταση (2003-11-05 00:00:00.0)
Προκαταρκτική έρευνα (2003-02-11 00:00:00.0)
Προκαταρκτική εξέταση για τους εκβιασμούς (2003-01-14 00:00:00.0)
Αναμένεται το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας (1999-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ