Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Ορθόδοξα" μαχαιρώματα

Για το χρήμα και την εξουσία, η διαμάχη γύρω από τον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής. Αθήνα, Φανάρι και ομογένεια στα... χαρακώματα

H πάλη για τη διαχείριση της οικονομικής και πολιτικής δύναμης της ισχυρής ελληνικής ομογένειας της Αμερικής, βρίσκεται πίσω από τη μεθόδευση για την απομάκρυνση του αρχιεπισκόπου Αμερικής Σπυρίδωνα. Σ' αυτή τη διαμάχη, παίρνουν, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, μέρος το Φανάρι, οι ομογενειακές οργανώσεις στην Αμερική, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση.

Η ειλημμένη - κατά τα φαινόμενα - απόφαση του πατριάρχη Βαρθολομαίου να προχωρήσει στην αντικατάσταση του αρχιεπισκόπου Αμερικής, έχει προκαλέσει ανησυχίες στην ελληνική κυβέρνηση, καθώς διαβλέπει τον κίνδυνο διχασμού και εξασθένισης της ελληνικής ομογένειας στις ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προ τριετίας, όταν ο πατριάρχης Βαρθολομαίος είχε επιβάλλει τον Σπυρίδωνα στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής, η ελληνική κυβέρνηση είχε διατυπώσει επιφυλάξεις, καθώς συμμεριζόταν την άποψη των ομογενών στις ΗΠΑ, ότι ο θρόνος θα έπρεπε να καλυφθεί από ιεράρχη μέσα από τους κόλπους της ομογένειας.

Η τοποθέτηση, τελικά του Σπυρίδωνα, επιβεβαίωσε την ισχύ του Πατριαρχείου, αλλά έδωσε και το σύνθημα ενός άγριου πολέμου, μεταξύ ομογενειακών οργανώσεων. Το αποτέλεσμα αυτής της σύγκρουσης, φαίνεται πως είναι η "εκπαραθύρωση" του Σπυρίδωνα, ο οποίος εγκαταλείπεται από τον πατριάρχη Βαρθολομαίο. Ο πατριάρχης, μάλιστα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες έχει επιλέξει ως αντικαταστάτη του Σπυρίδωνα τον αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό.

Αυτή η επιλογή έχει θορυβήσει την Αθήνα, καθώς ο Στυλιανός δε διατηρεί τις καλύτερες των σχέσεων με την ελληνική κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό, η τελευταία δραστηριοποιείται στο παρασκήνιο, προκειμένου να αποτρέψει μια τέτοια επιλογή.

Αν και η κυβέρνηση επισήμως τηρεί "ουδέτερη" στάση σχετικά με το θέμα της αντικατάστασης στον αρχιεπισκοπικό θρόνο της Αμερικής, ανεπισήμως, δημιουργεί κλίμα κατά του Στυλιανού. Διπλωματικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν "νέο λάθος" του Βαρθολομαίου ενδεχόμενη προώθηση του Στυλιανού στο θρόνο της Αμερικής. Οι ίδιοι κύκλοι υποστηρίζουν ότι τα μηνύματα που έχει η ελληνική κυβέρνηση από την ομογένεια οδηγούν στην εκτίμηση ότι ο Στυλιανός δε θα τύχει καλής υποδοχής, γεγονός που θα επιδεινώσει τα προβλήματα στην ομογένεια.

Παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών "υπενθυμίζουν" επίσης, ότι ο Στυλιανός έχει έρθει σε σύγκρουση με το υπουργείο, καθώς υπονόμευσε ανοιχτά το θεσμό του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, έχει συγκρουστεί με πολλούς Ελληνες διπλωμάτες και έχει δημιουργήσει επεισόδια με Ελληνες επισήμους που επισκέφτηκαν κατά καιρούς την Αυστραλία, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χ. Σαρτζετάκης και ο σημερινός πρόεδρος της ελληνικής Βουλής Απ. Κακλαμάνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ