Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αλεπού στο παζάρι

"Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι"; Η απάντηση στο ερώτημα λύνει και την όποια απορία θα είχατε για το τι γυρεύει ο κύριος Κοέν στα Βαλκάνια. Λίγες μόνο μέρες μετά το τέλος των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία και ενώ η επιδρομή συνεχίζεται, με άλλα μέσα τώρα, οι ίδιες οι εξελίξεις υποβάλλουν τις απαντήσεις για τους σκοπούς της περιοδείας του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, όπως και για το τι θα συζητήσει (ή, μάλλον, θα ζητήσει), κατά τη διάρκεια των συναντήσεών του με τους Ελληνες κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Δεν πρέπει να διαφύγει της προσοχής μας ότι η επίσκεψη του Ουίλιαμ Κοέν στην Ελλάδα αρχίζει σήμερα από τη Θεσσαλονίκη, την πόλη που, κατ' απαίτηση του ΝΑΤΟ και τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής κυβέρνησης, μετατράπηκε σε προγεφύρωμα για τις ανάγκες της δολοφονικής επιδρομής και τώρα προορίζεται για "στρατηγείο" της επιχείρησης "ανασυγκρότησης", δηλαδή της συνολικής αποσταθεροποίησης των Βαλκανίων. Οπως, επίσης, δεν πρέπει να θεωρήσουμε άσχετη με την επίσκεψη του Αμερικανού αξιωματούχου τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας και των ΜΑΤ κατά των μελών και των φίλων της ΚΝΕ στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κατά τη διάρκεια της αντιπολεμικής, αντιΝΑΤΟικής εκδήλωσης. Ηταν μια επίδειξη "καλής διαγωγής" της κυβέρνησης.

Ομως, ο κύριος Κοέν και η ακολουθία του σκοπεύουν να θέσουν επί τάπητος το θέμα της "τρομοκρατίας" και θα απαιτήσουν από την ελληνική κυβέρνηση την άνευ όρων πλήρη συμμόρφωση στις απαιτήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών για την αντιμετώπιση κάθε προσπάθειας αμφισβήτησης της "νέας τάξης", είτε με τη μορφή της κατάπνιξης των εθνικοαπελευθερωτικών κινημάτων, είτε με την καταστολή των λαϊκών κινημάτων. Ειδικά γι' αυτό το θέμα, θέμα υψηλής προτεραιότητας για τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, όσο και ο ειδικός εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Τζ. Σέιν, που θα επισκεφθεί και αυτός την Αθήνα, θα διατυπώσουν συγκεκριμένες προτάσεις. Δηλαδή, στενότερη συνεργασία μεταξύ των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών, μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για τα κλιμάκια του FBI στην Ελλάδα, δημιουργία κοινών επιτροπών, αλλά και ένα νέο θεσμικό πλαίσιο, πιθανόν ένα νέο "αντιτρομοκρατικό" νόμο, που θα υπαγορεύσουν οι ΗΠΑ στην ελληνική κυβέρνηση. Οι απαιτήσεις των Αμερικανών φθάνουν μέχρι του σημείου να έχουν αυτοί τον τελευταίο λόγο, για το ποιοι Ελληνες αξιωματικοί θα συμμετέχουν στα κοινά αμερικανοελληνικά "αντιτρομοκρατικά" κλιμάκια!

Βεβαίως η αντιμετώπιση της "τρομοκρατίας", όπως την αντιλαμβάνονται και την ορίζουν οι ΗΠΑ, είναι το όχημα για την απόκτηση του απ' ευθείας ελέγχου των εσωτερικών εξελίξεων στα κράτη των "ευαίσθητων ζωνών", αλλά και ο μοχλός για την ανακίνηση των νέων σχεδίων των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών στην ευρύτερη περιοχή.

Ο κύριος Κοέν πρέπει να γνωρίζει ότι ο ίδιος και η πολιτική της κυβέρνησής του είναι ανεπιθύμητοι σ' αυτή τη χώρα. Σ' αυτή τη χώρα, που ο λαός της με ποσοστό 98% καταδίκασε την αμερικανοΝΑΤΟική επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία και με την ιστορική του μνήμη γνωρίζει ότι όλα τα δεινά του οφείλονται στην εξάρτηση απ' τον ιμπεριαλισμό και τις αμερικανικές επεμβάσεις. Σ' αυτή τη χώρα ο λαός και η νεολαία θεωρούν τον κ. Κοέν και τον πρόεδρο της κυβέρνησής του ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΕΣ ΠΟΛΕΜΟΥ! Κι αν δεν το γνωρίζει, ας το μάθει τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ