Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Στο επίκεντρο η "τρομοκρατία"

Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά σήμερα την "επιθεώρηση" ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ου. Κοέν

Η επιθεώρηση της περιοχής μετά τον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας και η υπενθύμιση των ειλημμένων υποχρεώσεων της ελληνικής κυβέρνησης για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την προώθηση διευθετήσεων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αποτελούν το περιεχόμενο της επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Αμυνας Ου. Κοέν,που ξεκινά σήμερα από τη Θεσσαλονίκη.

Η έναρξη της επίσκεψης στη χώρα μας από τη Θεσσαλονίκη δεν είναι ούτε τυχαία, ούτε χωρίς συμβολική σημασία. Αλλωστε, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας είναι αυτό που στην ουσία έχει αναλάβει τη διαχείριση της κατάστασης, που προέκυψε στην περιοχή αμέσως μετά τον πόλεμο. Η παρουσία του Αμερικανού υπουργού Αμυνας στη Θεσσαλονίκη, όπως σημειώνουν διπλωματικοί κύκλοι, υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδει η Ουάσιγκτον στην πόλη, καθώς αποτελεί το Κέντρο Διοικητικής Μέριμνας των ΝΑΤΟικών δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στο Κόσσοβο. Η απρόσκοπτη λειτουργία της Θεσσαλονίκης ως Κέντρου Διοικητικής Μέριμνα του ΝΑΤΟ για τη συνέχεια της επέμβασης κατά της Γιουγκοσλαβίας, αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία ο Αμερικανός υπουργός επιθυμεί να υπενθυμίσει με την παρουσία του στη συμπρωτεύουσα.

Η "τρομοκρατία"

Η δεύτερη, όχι από πλευράς σπουδαιότητας, αποστολή του Κοέν, είναι η τοποθέτηση του "φακέλου - τρομοκρατία" στο ανώτατο δυνατό επίπεδο της ελληνοαμερικανικής ατζέντας.

Οπως επισημαίνουν Ελληνες διπλωμάτες, δεν είναι τυχαίο ότι οι Αμερικανοί φρόντισαν να συμπέσει η επίσκεψη Κοέν με την επίσκεψη του κλιμακίου του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, που έχει επιφορτιστεί να συνομιλήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Σέιν, επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του αμερικανικού ΥΠΕΞ, είχε ζητήσει, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα να συναντηθεί, όχι μόνο με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αλλά και με τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, καθώς και με τον πρωθυπουργό. Η ελληνική κυβέρνηση παρέκαμψε αυτά τα αιτήματα, ορίζοντας συναντήσεις μόνο με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, αλλά δε θα αποφύγει, τελικά, να συζητήσει σε ανώτατο επίπεδο τις αμερικανικές απαιτήσεις για την αλλαγή της ελληνικής νομοθεσίας, σχετικά με την αντιμετώπιση των ύποπτων για τέλεση τρομοκρατικών πράξεων. Η συζήτηση αυτή, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθεί στο επίπεδο που επιθυμεί η Ουάσιγκτον, στις επαφές που θα έχει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας με τον Ελληνα ομόλογό του Α. Τσοχατζόπουλο, τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου, αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αύριο, Τετάρτη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση (2000-10-07 00:00:00.0)
Ζητά "εξηγήσεις" από την κυβέρνηση (1999-07-15 00:00:00.0)
Τους υποδέχτηκαν αγωνιστικά (1999-07-14 00:00:00.0)
Η αλεπού στο παζάρι (1999-07-13 00:00:00.0)
Πλούσια δώρα, φτωχά "ανταλλάγματα" (1999-03-21 00:00:00.0)
Οι "αγαθές" προθέσεις των ΗΠΑ στη "Μαύρη Ηπειρο"... (1999-02-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ