Κυριακή 21 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ
Πλούσια δώρα, φτωχά "ανταλλάγματα"

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια σημαντική χώρα και πάντως πρέπει να ξέρει τι πιστεύουμε, τι αισθανόμαστε, τι επιδιώκουμε. Γι' αυτό χρειάζεται καθαρές κουβέντες. Και νομίζω ότι αυτό το πετύχαμε και γι' αυτό το ταξίδι εστέφθη από επιτυχία". Η φράση αυτή του Κ. Καραμανλής την τελευταία ημέρα της επίσκεψής του στις ΗΠΑ, δίνει με χαρακτηριστικό τρόπο τις προθέσεις και τη στάση του προέδρου της ΝΔ στις επαφές που είχε με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης (Ολμπράιτ, Γκορ, Κοέν).

Ο Κ. Καραμανλής πήγε πραγματικά καλά "διαβασμένος" και προετοιμασμένος στην Ουάσιγκτον, αφού γνώριζε πολύ καλά ότι οι "εντυπώσεις" που θα άφηνε είναι καθοριστικές για την παραπέρα πορεία του. Είχε προσδιορίσει εκ των προτέρων τι θα δώσει και ανέμενε συγκεκριμένα "ανταλλάγματα" από την πλευρά των συνομιλητών του.

Μετά την ολοκλήρωση του ταξιδιού φάνηκαν, σε γενικές γραμμές, τα "δώρα" που πρόσφερε ο Κ. Καραμανλής στην Ουάσιγκτον, τα οποία δεν ήταν διόλου ευκαταφρόνητα. Πρώτον,όσον αφορά την "τρομοκρατία". Φρόντισε να αποκηρύξει σε όλους τους τόνους την τρομοκρατία "από όπου και αν προέρχεται", υπογραμμίζοντας το τελευταίο ιδιαίτερα όταν αναφερόταν στο ΡΚΚ. Παράλληλα, συντάχθηκε με την κυβερνητική πολιτική σε αυτό το θέμα λέγοντας ότι "υπάρχει μια ενιαία ελληνική άποψη, εθνική άποψη". Από αυτή την άποψη δεν είχε κανένα πρόβλημα να συμφωνήσει με τον υπουργό Αμυνας Γ. Κοέν, ο οποίος του είπε ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Απρίλη στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ θα προτείνουν συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο θα θεσμοθετεί ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ γύρω από "τρομοκράτες" και "τρομοκρατικές οργανώσεις". Η άποψη Αμερικανού αξιωματούχου "δεν έχουμε διαφορές" με τον Κ. Καραμανλή σε ό,τι αφορά την "τρομοκρατία", έχει βέβαια και γενικότερη ισχύ.

Δεύτερον.Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό. Ο Κ. Καραμανλής, ούτε λίγο ούτε πολύ, ζήτησε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αναμειχθεί πιο αποφασιστικά και αποτελεσματικά για την εξομάλυνση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς και ανάληψη "πρωτοβουλίας" για το Κυπριακό. Στην πραγματικότητα, είπε στους Αμερικανούς αυτό που ήθελαν να ακούσουν. Προφανώς επειδή γνωρίζει πολύ καλά ότι όταν οι ΗΠΑ εξουσιοδοτούνται εν λευκώ για να λύσουν τα προβλήματα μεταξύ των δύο χωρών, τότε αυτά λύνονται σίγουρα και με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τα λεγόμενα εθνικά συμφέροντα, (ξέρετε ποια εννοούν "εθνικά συμφέροντα" οι εκπρόσωποι της πλουτοκρατίας), και προς όφελος της "ειρήνης" και "ασφάλειας" στην περιοχή... Ζήτησε, βέβαια, από τις ΗΠΑ να "συμμορφώσουν" την Αγκυρα για τις εδαφικές διεκδικήσεις, τις απειλές χρήσης βίας, κλπ, αλλά, όπως και ο ίδιος ομολόγησε, οι συνομιλητές του "απλώς τον άκουσαν". Πραγματικά και σε αυτή την περίπτωση λειτούργησε ως απεσταλμένος της κυβέρνησης Σημίτη. Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι κάθε φορά στις δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε την ανάγκη χάραξης "εθνικής στρατηγικής". Πρόκειται για το μανδύα που μπορεί να ντύσει όλες τις υποχωρήσεις προς τις ΗΠΑ στο όνομα του εθνικού συμφέροντος.

Τρίτον.Κοσσυφοπέδιο: Μπορεί ο πρόεδρος της ΝΔ να τάχθηκε κατά της αλλαγής των συνόρων, ταυτόχρονα, ζήτησε από τις ΗΠΑ να ασκήσουν πιο αποφασιστικά το "σταθεροποιητικό" ρόλο τους στην περιοχή! Φυσικά οι Αμερικανοί δεν περίμεναν από τον Κ. Καραμανλή να τους το πει. Αντίθετα, φρόντισαν να του αναθέσουν συγκεκριμένη αποστολή: "Η Ελλάδα να ασκήσει την επιρροή της στον Μιλόσεβιτς (!) για να να επιτευχθεί η επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο", του ζήτησε ο Γ. Κοέν.

Τέταρτο.Οικονομία: Ο Κ. Καραμανλής υποσχέθηκε νέα αποικιοκρατικού τύπου προνόμια σε αμερικανικές εταιρίες για "επενδύσεις" στη χώρα, αλλά και συνεργασία για εισβολή στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή.

Τι πήρε...

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ αναγνώρισαν την "οξυδέρκεια" και την "κατάρτισή" του, τον "άκουσαν με προσοχή" αλλά δεν άφησαν να τον καταλάβει και ενθουσιασμός. "Ηταν μια καλή συνάντηση, πήγε όπως την περιμέναμε" δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μετά τη συνάντησή του με τη Μ. Ολμπράιτ, δίνοντας με αυτό τον τρόπο το μέτρο της αντιμετώπισης από την αμερικανική κυβέρνηση. Ο λόγος που οι κυβερνητικοί παράγοντες δεν αντάμειψαν πλουσιοπάροχα τον Κ. Καραμανλή, όπως προσδοκούσε, για τις "καλές επιδόσεις" του, είναι βέβαια ότι αυτή την περίοδο ρίχνουν όλο το βάρος τους στην υποστήριξη της "φιλικής" κυβέρνησης Σημίτη. Είναι αλήθεια, όμως, ότι ο πρόεδρος της ΝΔ δεν ξεπέρασε κατά πολύ τις προσφορές και τις δεσμεύσεις που ήδη έχει αναλάβει και υλοποιεί η ελληνική κυβέρνηση. Γι' αυτό δεν είναι άστοχες οι κριτικές βολές που εκτοξεύτηκαν εκ των ένδον της ΝΔ για τη "χρονική στιγμή" που επιλέχθηκε να γίνει το ταξίδι στην Ουάσιγκτον. Παρηγοριούνται όμως με την εκτίμηση ότι "οι Αμερικανοί ξέρουν να εκτιμούν τους φίλους τους" και ακόμα ότι "οι ΗΠΑ φροντίζουν πάντα να το έχουν δίπορτο και στη χώρα μας".

Με λίγα λόγια, ο Κ. Καραμανλής δεν πήρε το "χρίσμα" του πρωθυπουργού από την Ουάσιγκτον, αλλά επένδυσε για το μέλλον καταθέτοντας τα διαπιστευτήρια νομιμοφροσύνης και υποταγής στους αφέντες της νέας τάξης - όλα πρέπει να τα ξέρουν, είπε - και το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να περιμένει "τη σειρά του". Καθώς όπως αξιολογήθηκε "άπειρος", μάλλον θα χρειαστεί να περιμένει λίγο παραπάνω...

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ