Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΑΦΡΙΚΗ
Οι "αγαθές" προθέσεις των ΗΠΑ στη "Μαύρη Ηπειρο"...

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-

Με το μάτι στραμμένο σε μία πιθανή αγορά 700.000.000 ατόμων, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ουίλιαμ Κοέν, άρχισε χτες τριήμερη επίσκεψη στη Ν. Αφρική προκειμένου να πετύχει, όπως υποστήριξε, τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων των δύο πλευρών στον τομέα της αντιμετώπισης κρίσεων και παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

"Το ευρύτερο μήνυμα είναι ότι νοιαζόμαστε για την Αφρική και ότι θέλουμε να μοιραστούμε πληροφορίες, και να συνεργαστούμε", δήλωσε ο Κοέν πριν πατήσει το πόδι του στο Κέιπ Τάουν. Και να πώς σκοπεύει να εκδηλώσει αυτό το"ενδιαφέρον" ο Αμερικανός υπουργός: Πρώτα - πρώτα, θα έχει επαφές με αξιωματούχους της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης, προκειμένου να συζητήσει το ενδεχόμενο υλοποίησης αμερικανικών πρωτοβουλιών στην περιοχή, όπως η εκπαίδευση μιας δύναμης 10.000 στρατιωτών από διάφορες χώρες της Αφρικής που θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει "στρατιωτικές κρίσεις" και να παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια. Οι πρώτοι 3.600 στρατιώτες από το Μπενίν, την Γκάνα, το Μαλί, το Μαλάουι, τη Σενεγάλη και την Ουγκάντα έχουν τελειώσει το πρώτο στάδιο εκπαίδευσης. Στρατιώτες από την Αιθιοπία και την Ακτή Ελεφαντοστού πρόκειται να εκπαιδευτούν σύντομα, ενώ δε θα συμβεί το ίδιο και με στρατιώτες από τη Ν. Αφρική, καθώς η κυβέρνηση της χώρας έχει κάνει σαφή την άρνησή της να δεχτεί αυτού του είδους τη... "βοήθεια"!

Επίσης, ο Ουίλιαμ Κοέν, θα επιχειρήσει να υλοποιήσει το στόχο ίδρυσης και ανάπτυξης ενός "Αφρικανικού Κέντρου Μελετών Ασφαλείας", με το οποίο η κυβέρνηση Κλίντον ευελπιστεί... πως θα κάνει "επαγγελματίες" τους άνδρες που θα απαρτίζουν τους στρατούς αφρικανικών χωρών, ώστε να πετύχει, μεταξύ άλλων και την ανταλλαγή "πληροφοριών" που αφορούν "τρομοκρατική" δραστηριότητα. Πάντως, ο Κοέν δε θα επιχειρήσει να απαντήσει γιατί ενώ η κυβέρνησή του έχει τόσο "αγαθές" προθέσεις, μείωσε φέτος την οικονομική βοήθεια προς τις αφρικανικές ειρηνευτικές δυνάμεις σε 1,3 εκατομμύρια δολάρια, από 3,9 εκατομμύρια δολάρια το 1998...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ