Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Η επόμενη μέρα της κηδείας

ΑΜΜΑΝ.-

Επί ώρες δεχόταν και χτες τα συλλυπητήρια απλών πολιτών ο νέος Ιορδανός βασιλιάς Αμπντάλα, όπως και η χήρα του αποθανόντος μονάρχη Χουσεϊν, βασίλισσα Νουρ. Την ίδια στιγμή, εντείνονται οι συζητήσεις για το μέλλον της χώρας και την τακτική που προτίθεται να ακολουθήσει ο πρωτότοκος γιος του Χουσεϊν, κυρίως στη σκακιέρα των εύθραυστων ισορροπιών της "ειρηνευτικής διαδικασίας" στη Μέση Ανατολή.

Μία μέρα μετά την κηδεία του, επί, περίπου, 5 δεκαετίες, Ιορδανού μονάρχη Χουσεϊν, ο νέος βασιλιάς Αμπντάλα δεχόταν από νωρίς χτες το πρωί τα συλλυπητήρια των απλών Ιορδανών στην αίθουσα του θρόνου, στο παλάτι Ραγκντάν. Οπως σχολίαζαν πολιτικοί αναλυτές, η όλη διαδικασία, εκτός από τον εθιμοτυπικό της χαρακτήρα, είχε και έναν βαθύτερο και πολύ πιο ουσιαστικό στόχο: Να κερδίσει ο νέος βασιλιάς την εμπιστοσύνη και την αξιοπιστία, που είχε ο πατέρας του, στα μάτια των Ιορδανών. Κύριο μέλημά του, αναμφιβόλως, η εξασφάλιση της πιστής υποστήριξης των Βεδουίνων, με τους οποίους ο βασιλιάς Χουσεϊν είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις και τους είχε εμπιστευτεί την προεδρική φρουρά, ιδιαίτερα με δεδομένη την ισχυρή παρουσία των Παλαιστινίων στο βασίλειο των Χασεμιτών. Ο βασιλιάς Αμπντάλα δέχτηκε με ιδιαίτερη εγκαρδιότητα τους αρχηγούς των βεδουίνικων φυλών, με τους οποίους είχε σύντομη συνομιλία.

Την πραγματοποίηση, έστω και ολιγόλεπτων, συναντήσεων δεν απέφυγε ο βασιλιάς Αμπντάλα ούτε τη Δευτέρα, παρά την πολύωρη νεκρώσιμη ακολουθία. Οπως έγινε γνωστό, ο Αμπντάλα συνομίλησε τόσο με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, όσο και με τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιασέρ Αραφάτ. Αίσθηση προκάλεσε η 90λεπτη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα, στο περιθώριο της κηδείας, με τον Σύρο Πρόεδρο Χαφέζ αλ Ασαντ,του οποίου η παρουσία στο Αμμάν χαρακτηρίστηκε "έκπληξη" και πυροδότησε ποικίλα σχόλια.

Παρά τις επίμονες προσπάθειας Αμερικανών και Ιορδανών αξιωματούχων, ο Ασαντ απέφυγε επισταμένα να συναντηθεί, έστω και για μια χειραψία, με την ισραηλινή αντιπροσωπεία. Αντιθέτως, είχε σύντομη συνομιλία με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο οποίος αποκόμισε την "εντύπωση", όπως είπε χαρακτηριστικά ο σύμβουλός του Σάντι Μπέργκερ, ότι "ο Σύρος Πρόεδρος ενδιαφέρεται για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στην περιοχή" και ότι προτίθεται "να στηρίξει την Ιορδανία". Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι οι καλές σχέσεις του Ασαντ με τον βασιλιά Χουσεϊν είχαν διαταραχτεί μετά την υπογραφή της "ειρηνευτικής συμφωνίας" της Ιορδανίας με το Ισραήλ, το 1994.

Από την πλευρά του, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σχολιάζοντας αυτές τις πληροφορίες, εξέφρασε την αισιοδοξία του για τις εξελίξεις στις σχέσεις του Ισραήλ με τη Συρία, αποφεύγοντας να αναφερθεί στην είδηση της μετακόμισης μιας οικογένειας εποίκων σε εγκαταλειμμένο στρατόπεδο στα υψώματα του Γκολάν, γεγονός που σηματοδοτεί την ίδρυση ενός νέου εβραϊκού οικισμού στα αμφισβητούμενα εδάφη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ