Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Αρχισε η δίκη για την υπόθεση του μολυσμένου αίματος

ΠΑΡΙΣΙ.-

Αρχισε, χτες, στο Ανώτατο Δικαστήριο της Γαλλίας, η δίκη του σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργού Λοράν Φαμπιούς και των πρώην υπουργών Υγείας Εντμόν Ερβέ και Κοινωνικών υποθέσεων Τζορτζίνα Ντιφουά, οι οποίοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία εξ αμελείας.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, το οποίο συντάχθηκε μετά από πολύχρονες έρευνες, οι 3 πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι κατηγορούνται ότι κατά τη διάρκεια της θητείας τους παρά το γεγονός ότι γνώριζαν την ύπαρξη μολυσμένων αποθεμάτων αίματος από τον ιό IHV, που προκαλεί το AIDS, δε διέταξαν, άμεσα, την απόσυρσή τους και τη χρήση εναλλακτικών διαθέσιμων ασφαλών αποθεμάτων, με αποτέλεσμα να μολυνθούν δεκάδες άνθρωποι κατά τη διάρκεια μεταγγίσεων. Οπως υποστηρίζει η γαλλική Εισαγγελία, ο πρώην πρωθυπουργός και οι δύο πρώην υπουργοί γνώριζαν από το Νοέμβρη του 1984 ότι μεγάλες ποσότητες αποθεμάτων αίματος είχαν προσβληθεί από τον ιό IHV. Εντούτοις, δε διέταξαν την απόσυρσή τους, αλλά ούτε και αγόρασαν, όπως άλλες χώρες, τη μέθοδο ελέγχου που πρωτοκυκλοφόρησαν στην αγορά τα αμερικανικά εργαστήρια "Αμποτ", το Μάρτη του 1985, δίνοντας, όπως υποστηρίζεται, μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στους Γάλλους επιστήμονες του Ινστιτούτου Παστέρ να κατασκευάσουν τη δική τους μέθοδο ελέγχου, κάτι που δεν έγινε ποτέ. Αντίθετα, ενέκριναν, εκ νέου, τη διάθεση των μολυσμένων αποθεμάτων αίματος και τον Οκτώβρη του 1985.

Το κατηγορητήριο ζητά την ενοχή των 3 αξιωματούχων για το θάνατο 5 ασθενών και τη μόλυνση 2 άλλων, αν και υπάρχουν δεκάδες άλλοι μάρτυρες κατηγορίας. Σύμφωνα με έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των πολύχρονων ανακρίσεων, υπολογίζεται ότι τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1980, περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον ιό IHV μέσω μεταγγίσεων και όπως εκτιμούν οι ειδικοί ερευνητές, τουλάχιστον 300 από αυτές τις μολύνσεις μπορούσαν να αποφευχθούν, αφού υπήρχε διαθέσιμο σύστημα ελέγχου των αποθεμάτων αίματος.Της δίκης προεδρεύουν 3 δικαστές Ανώτατου Δικαστηρίου και 12 βουλευτές, ενώ αναμένεται να εξεταστεί κατά πόσο θα κληθούν, έστω και "διά της βίας", να καταθέσουν οι μάρτυρες κατηγορίας, οι οποίοι, αν και έδωσαν καταθέσεις στις ανακριτικές αρχές, αρνούνται να εμφανιστούν στο δικαστήριο επικαλούμενοι τόσο τη φύση της ασθένειάς τους, πλέον, όσο και το ιατρικό απόρρητο. Για την ίδια υπόθεση έχουν, ήδη, κριθεί ένοχοι 4, πρώην, αξιωματούχοι του υπουργείου Υγείας, αλλά και 32 άτομα ακόμα που εμπλέκονταν στην απόκρυψη των στοιχείων.

Ο Λοράν Φαμπιούς, απευθυνόμενος στο δικαστήριο αλλά και στους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους, δήλωσε ότι "ελπίζει αυτή η δίκη να βοηθήσει στην αποκάλυψη της αλήθειας", ώστε να αποδειχθεί ότι και οι 3 αξιωματούχοι έπραξαν "με καθαρή συνείδηση τη συγκεκριμένη περίοδο, με βάση τις πληροφορίες που είχαν στη διάθεσή τους". Σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, αναμένεται να τους επιβληθεί (πρωτοδίκως) ποινή 5 χρόνων φυλάκισης και χρηματικό πρόστιμο 500.000 φράγκων και σε δεύτερο βαθμό, να μειωθεί σε 3 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο 300.000 φράγκων. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά στη Γαλλία, που κυβερνητικοί αξιωματούχοι βρίσκονται στο εδώλιο της Δικαιοσύνης για υπόθεση σκανδάλου που αφορά τον τομέα στον οποίο ήταν υπεύθυνοι κατά τη διάρκεια των καθηκόντων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ