Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ
Κυβερνητική συμπαιγνία;

ΜΑΝΤΡΑΣ - ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-

Οξύτατες κατηγορίες όσον αφορά την υστερόβουλη "υποβάθμιση" ενός σκανδάλου εκτόξευσε χθες ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Ταμίλ Ναντού, εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης της Ινδίας, επισημαίνοντας ότι το Ινδουιστικό - Εθνικιστικό κόμμα Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP) "ξεπληρώνει" για τη στήριξή της στη Βουλή μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα.

Ο ηγέτης της κρατιδιακής κυβέρνησης, Μούθουβελ Καρουνανούντι, σχολίασε καυστικά την απόφαση της κυβέρνησης να μεταφερθεί η δίκη της προκατόχου του και άσπονδης αντιπάλου του, Τζαγιαράμ Τζαγιαλαλίθα, από ένα "ειδικό δικαστήριο" συσταθέν για ζητήματα διαφθοράς σε ένα συνοικιακό δικαστήριο. Σημείωσε πως η απόφαση ελήφθη αμέσως μετά τη συνάντηση της τελευταίας με τον Ινδό υπουργό Αμυνας - γεγονός που χαρακτήρισε "ύποπτο".

"Το BJP στέλνει ένα μαντατοφόρο για να της προσφέρει μια ευκαιρία να "τα βρουν", και την ίδια μέρα ανακοινώνεται η είδηση (της μεταφοράς της δίκης)", είπε χθες ο Καρουνανούντι. "Τα υπόλοιπα τα αφήνω στη φαντασία σας... τα κίνητρα είναι ξεκάθαρα".

Η Τζαγιαλαλίθα είναι εκτός κρατιδιακής εξουσίας, αλλά οι 18 βουλευτές της στην ομοσπονδιακή ινδική Βουλή, γνωστή και ως Λοκ Σάμπα, είναι ρυθμιστές ισορροπιών και μπορούν, εν πολλοίς, έως και να ανατρέψουν την κυβέρνηση.

Χθες η εφημερίδα "The Pioneer" έφερε στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος να δήλωσε ότι "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση κινήθηκε εντός του πλαισίου των δικαιωμάτων της", χωρίς να διευκρινίσει τι ακριβώς εννοούσε.

Η δίκη της πολιτικού "δεν αναβάλλεται", είπε η ίδια πηγή, αλλά αυτό είναι ιδιαιτέρως αμφίβολο: τα συνοικιακά δικαστήρια είναι πολυάσχολα και μέχρι να φθάσει η ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσής της (σωστότερα: των υποθέσεών της, αφού εκκρεμούν επτά δίκες σε βάρος της για σκάνδαλα διαφθοράς), μπορεί να έχουν περάσει έως και τρία χρόνια... Σημειωτέον ότι η κυβέρνηση του Αταλ Μπιχάρι Βάτζπαϊ σχηματίστηκε με κεντρικό της σύνθημα την "καταπολέμηση της διαφθοράς" - κάτι που επανειλημμένως οι κομμουνιστές έχουν καταγγείλει στη Βουλή ως καθαρή υποκρισία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ