Τετάρτη 10 Φλεβάρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η ανεργία και πάλι στο προσκήνιο

ΒΟΝΝΗ.-

Οι πρώτες εκατό μέρες της διακυβέρνησης της "κοκκινοπράσινης κυβέρνησης" τελείωσαν και φαίνεται ότι ταυτόχρονα τελείωσε και ο "μήνας του μέλιτος" του Σρέντερ με τους Γερμανούς πολίτες. Μετά τα "κακά μαντάτα" που συνόδευαν τα αποτελέσματα των εκλογών της Κυριακής στο κρατίδιο της Εσσης, οι χτεσινές ανακοινώσεις του Ομοσπονδιακού Γραφείου Εργασίας για την ανεργία, που επανέρχεται και πάλι στα επίπεδα - ρεκόρ πριν το καλοκαίρι, σκιαγραφούν ακόμα μελανότερο τον ορίζοντα για τον καγκελάριο Σρέντερ.

Η ανεργία σκαρφάλωσε και πάλι στο 11,5% για το μήνα Γενάρη, ανακοίνωσεχτες το πρωί το Ομοσπονδιακό Γραφείο Εργασίας, προσθέτοντας το Δεκέμβρη 257.900 νέους άνεργους στην ατέλειωτη ουρά των ανέργων και ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των ανέργων σε 4.455.000, μόλις 368 χιλιάδες λιγότερους από ότι ήταν το Γενάρη του 1998, που η ανεργία είχε σπάσει όλα τα ρεκόρ αγγίζοντας το 12,7%. Η ανεργία στην Ανατολική Γερμανία - πρώην ΓΛΔ - αγγίζει το 19%, ενώ στη Δυτική ακόμα κρατείται σε ελέγξιμα επίπεδα. Ο σχετικά καλός καιρός και η κίνηση στον τομέα των οικοδομών βοήθησε τα μέγιστα, ώστε να υπάρξουν κάποιες θέσεις εργασίας, έστω και εποχιακά, τονίζει ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Γραφείου Μπέρνχαρντ Γιάκοντα, αλλά προειδοποιεί ότι η οικονομία εξακολουθεί να παραμένει πολύ αδύναμη, δημιουργώντας εύλογα ερωτηματικά για τις συνταγές που εφαρμόζονται, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χρόνιο πρόβλημα της ανεργίας και, αντίστοιχα, εύλογες ανησυχίες. Δεν είναι εύκολα τα πράγματα, τον είχαν προειδοποιήσει οι Γερμανοί βιομήχανοι, όμως εκείνος δε φάνηκε να το πολυπιστεύει και τώρα μάλλον προσγειώνεται άσχημα... αφού η ανεργία δε θέλει γιατροσόφια, αλλά ριζικά μέτρα, που, φυσικά, δεν είναι δυνατόν να παρθούν.

Εξάλλου, τα νέα αυτά για την απότομη αύξηση της ανεργίας μετά την αισιοδοξία που είχε δημιουργηθεί για την αργή καθοδική της τάση είναι το δεύτερο μεγάλο "σοκ" για την "κοκκινοπράσινη" κυβέρνηση. Οι Χριστιανοδημοκράτες που έχασαν τις εκλογές της 27ης Σεπτέμβρη κυρίως εξαιτίας της χρόνιας και συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας που κατατρώει τα σωθικά της γερμανικής κοινωνίας, που είναι οι κερδισμένοι των εκλογών της Κυριακής, πέρασαν χτες στην αντεπίθεση, τονίζοντας ότι "η χωρίς κατεύθυνση πολιτική της κυβέρνησης Σρέντερ άφησε πολύ βαθιά σημάδια στην αγορά εργασίας, με αποτέλεσμα η ανεργία να αυξηθεί και πάλι". Παράλληλα, οι προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας το τρέχον έτος δεν είναι ευοίωνες, καθώς η παγκόσμια οικονομική αναταραχή και οι επιπτώσεις από την "ασιατική γρίπη" αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά και τη γερμανική οικονομία, που αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,9%, μία μονάδα λιγότερη από την αύξηση που είχε το 1998.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ