Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Ξανασυμφώνησαν να συνεχίσουν τα ίδια...

Με την έγκριση - πλην 17 αρνητικές ψήφοι - των εισηγήσεων (Κ. Σημίτη και ΕΓ) για τη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής της ΟΝΕ κλπ., έληξε η συνεδρίαση της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ το περασμένο Σάββατο

Αφού αρκετοί Κεντροεπίτροποι, της "εσωκομματικής αντιπολίτευσης" αλλά και της "εκσυγχρονιστικής συμπολίτευσης" κατηγόρησαν την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ υπό τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, κάνοντας λόγο και για αντιλαϊκή πολιτική που πλήττει τους πολίτες και τη χώρα στο όνομα της ΟΝΕ, τελικά το Σάββατο το μεσημέρι ψήφισαν όλοι μαζί - εκτός από 17 "σκληρούς" που δε θέλησαν απλώς να αναλάβουν το κόστος - τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής για τη... νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές!

Το άλλοθι για τη στήριξη της ίδιας αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής το... πρόσφερε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης ο οποίος στη δευτερολογία του, αντί απάντησης στην κριτική της πολιτικής του, αποδέχτηκε πρόταση του εσωκομματικού αντιπάλου του σε αρχηγικό επίπεδο, Α. Τσοχατζόπουλου για τη σύγκλιση εκτάκτου συνεδρίου ή συνδιάσκεψης στις αρχές του επόμενου χρόνου προκειμένου να βρεθεί "νέα πολιτική πρόταση" για τη συνέχιση, εννοείται, της - μετά ΟΝΕ - λιτότητας! Μ' αυτό τον τρόπο, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεπέρασε το πρόβλημα της κριτικής για την αντιλαϊκή πολιτική της ΟΝΕ, που καταδικάστηκε στις ευρωεκλογές, και οι υπόλοιποι "καλύφθηκαν" για να ψηφίσουν τη συνέχισή της, αν και, λίγο πριν, διαμαρτύρονταν πως η πολιτική αυτή πλήττει τα φτωχότερα εισοδηματικά λαϊκά στρώματα που απομακρύνονται από το ΠΑΣΟΚ.

Οσο για τις επικρίσεις των εσωκομματικών του αντιπάλων που ζητούσαν μια "στροφή" στην πολιτική για την ικανοποίηση κάποιων επουσιωδών αιτημάτων λαϊκών στρωμάτων ή για "ένα νέο κοινωνικό ριζοσπαστισμό" και άλλα τέτοια ο Κ. Σημίτης παρέπεμψε στο κοινό Ευρωενωσιακό πλαίσιο σαν απάντηση. "Αν κοιτάξει κανείς από το Βορρά στο Νότο της Ευρώπης, από τη Σουηδία μέχρι την Πορτογαλία και από τη Φινλανδία μέχρι την Ιταλία, θα διαπιστώσει ότι υπάρχουν σοσιαλιστικές και σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις και λίγο ως πολύ με διαφοροποιήσεις, αλλά μέσα στο ίδιο πλαίσιο οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής εντάσσονται... Κι εμείς εδώ δεν ανακαλύψαμε την πυρίτιδα. Αυτό το γενικό πλαίσιο ακολουθούμε... ", είπε καθιστώντας τους ταυτόχρονα συνυπεύθυνους στην πολιτική αυτή που "όλοι μαζί αποφασίσαμε"... Και το ξέκοψε: "Θα σταθούμε σταθερά στις επιλογές που έχουμε θέσει...".

Οσο για τη "διολίσθηση σε μια πορεία σε κατωφέρεια", που παραδέχτηκε ο Κ. Σημίτης, προσπάθησε να τη δικαιολογήσει λέγοντας: (Η χώρα μας) "βρέθηκε τελευταία στην ουρά, γιατί απλούστατα δε θελήσαμε να κάνουμε συνείδηση το γεγονός ότι κάποτε χρειάζονται θυσίες και μόνο εμείς, ένα κόμμα που έχει ευθύνη στο λαό, είναι έτοιμο να οδηγήσει το λαό σε θυσίες..."! Από κει και πέρα - απαντώντας σ' όσους διαμαρτυρήθηκαν για την πολιτική του - ο πρωθυπουργός αρκέστηκε να πει πως αυτά που προβάλλουν δεν είναι παρά... "ωραίες φόρμουλες χωρίς περιεχόμενο"! Ενώ για τη συμμετοχή της κυβέρνησης στον πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, απαντώντας σε κάποια κριτική που ακούστηκε πως "ανεχθήκαμε (η κυβέρνηση) τους βομβαρδισμούς", απάντησε αφοπλιστικά: "Τι θα κάναμε δηλαδή; Θα μπαίναμε εμείς στη Γιουγκοσλαβία;" και επικαλέστηκε τις δυσκολίες και διεθνείς συγκυρίες για να δικαιολογήσει τη συμμετοχή της κυβέρνησής του στον πόλεμο.

Στην ομιλία του ο Α. Τσοχατζόπουλος ο οποίος συμφώνησε συνολικά με την πολιτική της κυβέρνησης, έκανε λόγο, απλώς, για έλλειμμα πολιτικής και έλλειμμα κοινωνικό και ζήτησε κοινωνικές πολιτικές στήριξης των κοινωνικών στρωμάτων που "μας στείλανε το μήνυμα".

Πάντως, παρ' όλο που ψήφισαν την εισήγηση του προέδρου και την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου, πολλά μέλη της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, αμέσως μετά, δε δίσταζαν να χαρακτηρίζουν το αποτέλεσμα της συνεδρίασης της ΚΕ "μία από τα ίδια" και ότι δε δίνει απαντήσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΠΑΣΟΚ. Εκφράζοντας μ' αυτό τον τρόπο και την αγωνία τους και το φόβο τους για την αρνητικότερη πορεία του ΠΑΣΟΚ ενόψει των εθνικών εκλογών. Και, τέλος, αν και επιχειρήθηκε να δοθεί μια επίπλαστη ενότητα στη βάση της έγκρισης των αποφάσεων, ουδείς αμφέβαλε, πως δε θα συνεχιστούν οι εσωκομματικές έριδες και τα ενδοκομματικά "χτυπήματα κάτω από τη ζώνη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ