Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα Ελληνοτουρκικά (και) σε γερμανικό "μικροσκόπιο"

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών κατά τη χτεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα, επανέλαβε την πρόθεση της χώρας του να προωθήσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Πρόθεση της γερμανικής κυβέρνησης, είναι να παρακολουθήσει και αν είναι δυνατό να επηρεάσει την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών συνομιλιών, που ξεκινούν, μετά τη συμφωνία Παπανδρέου - Τζεμ, τις προσεχείς μέρες σε επίπεδο επιτροπών.

Το γερμανικό ενδιαφέρον ξεκινά από την πάγια θέση της Βόννης για προώθηση των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Γίοσκα Φίσερ, κατά τη χτεσινή του επίσκεψη στην Αθήνα και στις συναντήσεις του με την ηγεσία του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησής του, υπογραμμίζοντας την ανάγκη προώθησης των ευρωτουρκικών σχέσεων. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, διαβλέπει μια ευκαιρία να υλοποιηθεί αυτός ο στόχος, καθώς Αθήνα και Αγκυρα προσέρχονται σε συνομιλίες περί τα τέλη του μήνα. Ο Γ. Φίσερ, δεν παρέλειψε μάλιστα να χαιρετίσει την έναρξη αυτού του ελληνοτουρκικού διαλόγου, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ελληνα ομόλογό του Γ. Παπανδρέου. Στις δηλώσεις του, ο Γερμανός υπουργός, αναγνώρισε τις δυσκολίες που παρουσιάζει το εγχείρημα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης εξαιτίας της ιστορίας της Κύπρου και φρόντισε να "κινδυνολογήσει" υπογραμμίζοντας ότι αποτελεί συμφέρον της Ε.Ε. να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί ενδεχόμενη σύγκρουση.

Ο Γ. Φίσερ, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από "πρώτο χέρι" για τις επικείμενες ελληνοτουρκικές συνομιλίες και έθεσε στη διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης τις "καλές του υπηρεσίες", καθώς τις προσεχείς μέρες θα μεταβεί στην Αγκυρα.

Στις επαφές της με το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών η ελληνική κυβέρνηση έθεσε το θέμα των περιπλοκών για την έδρα της Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων. Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην υλοποίηση της απόφασης του Ρίου, όπου είχε επιλεγεί για έδρα της Υπηρεσίας η Θεσσαλονίκη. Ο Γ. Φίσερ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, έπλεξε το εγκώμιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αλληλεγγύη που επέδειξε στη ΝΑΤΟική συμμαχία όταν επέδραμε κατά της Γιουγκοσλαβίας, έστω κι αν αντιμετώπισε δυσκολίες από την ελληνική κοινή γνώμη. Για το θέμα της έδρας της Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης, όμως, ο Γερμανός υπουργός, δεν ήταν σαφής. Είμαστε, είπε, προσηλωμένοι στην απόφαση του Ρίου, αλλά συζητάμε τον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιηθεί αυτή η απόφαση...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ