Τρίτη 13 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αστοί διανοούμενοι κατευθύνονταν από τη ΣΙΑ

Στα "ΝΕΑ" (5.7.99) έγινε μια παρουσίαση του βιβλίου της Φράνσις Σόντερς με τίτλο "Η ΣΙΑ και ο πολιτιστικός ψυχρός πόλεμος" που αποκαλύπτει ότι οι υποτροφίες του Ιδρύματος Φορντ και του Ιδρύματος Φουλμπράιτ δίνονταν με λεφτά της ΣΙΑ. Επίσης, ότι διανοούμενοι όπως ο Ραϊμόν Αρόν, ο Αντρέ Μαλρό, ο Αρθουρ Κέσλερ, ο Στίβεν Σπέντερ ήταν τρόφιμοι της ΣΙΑ μέσω πολιτιστικών οργανώσεων, κατευθύνονταν στο έργο τους, ουσιαστικά, απ' τη ΣΙΑ. Τέλος, ελέγχονταν απ' τη ΣΙΑ είκοσι "έγκυρα" περιοδικά που διακήρυσσαν την "ανεξαρτησία" και την "ελευθερία" του Δυτικού κόσμου!!! Η ΣΙΑ χρηματοδοτούσε αυτές όλες τις δραστηριότητες για να ενώσει και να κατευθύνει Δυτικούς διανοουμένους ενάντια στη Σοβιετική Ενωση και στον υπαρκτό σοσιαλισμό.

***

Στο "ΒΗΜΑ" (8.7.99) δημοσιεύτηκε άρθρο του Βρετανού συγγραφέα Μάλκολμ Μπράντμπερι που αναφέρεται στο ίδιο βιβλίο και δεν αμφισβητεί την αλήθεια του περιεχομένου του.

Τέλος, στις 9.7.99 δημοσιεύτηκαν στο "ΒΗΜΑ" δύο σημειώματα από τους Ηλία Κανέλλη (Η. Κ.) και Ρ. Σωμερίτη (Ρ. Σ.) που προσπαθούν να δικαιολογήσουν... τα αδικαιολόγητα. Ο Ρ. Σ. προχωράει παραπέρα. Επικροτεί τη χρηματοδότηση περιοδικών και συγγραφέων από τη ΣΙΑ. Γράφει ότι τα περιοδικά επέτρεψαν στην ελεύθερη και δημοκρατική Ευρώπη να αντισταθεί στην οργανωμένη απ' τη Μόσχα προοδευτική διανόηση που δήθεν είχε χάσει την κριτική σκέψη. Αντί να κάνει λοιπόν ο Ρ. Σ. αυτοκριτική για το γεγονός ότι η ΣΙΑ οργάνωνε και χρηματοδοτούσε την επίθεση ενάντια στην προοδευτική ιδεολογία, προσπαθεί να μεταθέσει το ζήτημα. Λέει ουσιαστικά ότι φταίνε οι προοδευτικοί διανοούμενοι, που η ΣΙΑ χρηματοδοτούσε τους Δυτικούς διανοούμενους! Είπαμε, βέβαια, ότι η αστική ιδεολογία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς οικονομική στήριξη. Εντάξει στήριξη, είπαμε, αλλά όχι και από τη ΣΙΑ, κ. Σωμερίτη!

****

Τέλος, ο Η. Κ. για να δικαιολογήσει τους ξένους διανοούμενους που κατευθύνονταν απ' τη ΣΙΑ, διευρύνει τον κατάλογο με Ελληνες διανοούμενους. Αυτό όμως είναι δικό του θέμα.

Κ. ΚΑΠΠΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ