Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΤΣΑΛΑΝ
Αναμένεται το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας

Ολοκληρώθηκε χτες, με τη συμπληρωματική κατάθεση του απόστρατου αρχιπλοίαρχου του Πολεμικού Ναυτικού Αντ. Ναξάκη,η κατεπείγουσα προκαταρκτική εξέταση, που διέταξε αυτεπαγγέλτως στις 18 Φλεβάρη ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας Γ. Κολιοκώστας για την υπόθεση Οτσαλάν. Η έρευνα δεν αφορούσε μέλη της κυβέρνησης (υπουργούς - υφυπουργούς). Μάλιστα, η σχετική παραγγελία καλούσε τους εισαγγελείς να προσέξουν, ώστε, "σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί από τους μάρτυρες ότι οι ενέργειες (πράξεις ή παραλείψεις) των εμπλεκομένων στην υπόθεση προσώπων γίνονταν εξ αρχής με τη γνώση και την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης ή μελών αυτής", να διακόψουν αμέσως την έρευνα και να υποβάλουν τη δικογραφία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας.

Η εντολή να περιοριστεί η εισαγγελική έρευνα μόνο στα γεωγραφικά όρια της Ελλάδας είχε δοθεί (συμπτωματικά;), την ίδια ακριβώς μέρα από τον υπουργό Δικαιοσύνης Ευάγγ. Γιαννόπουλο,ο οποίος, σε πρόσφατη δήλωσή του, άφησε να εννοηθεί ότι ολόκληρη η κυβέρνηση γνώριζε την άφιξη στην Ελλάδα του Αμπ. Οτσαλάν και την άρον - άρον φυγάδευσή του στην Κένυα. Ομως, καθώς οι εισαγγελείς Πρωτοδικών Βασ. Πλιώτας,Ι. Σακελλάκος και Χρ. Μαρκογιαννάκης,που ανέλαβαν τη διενέργεια της προκαταρκτικής έρευνας, προχωρούσαν στην εξέταση μαρτύρων, τόσο διαπίστωναν ότι το πρώτο μέρος της τραγωδίας Οτσαλάν ήταν άρρηκτα δεμένο με το δεύτερο, αυτό που παίχτηκε τις δώδεκα μέρες εγκλεισμού του στην πρεσβευτική κατοικία στο Ναϊρόμπι και της παράδοσής του, τελικά, στους Τούρκους πράκτορες.

Ετσι, εκτός από τον Αντ. Ναξάκη, που έχει δηλώσει ότι έφερε τον Αμπ. Οτσαλάν στην Αθήνα, τον εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας πλέον του ΠΑΣΟΚ βουλευτή Κ. Μπαντουβά,τον πρώην διοικητή της ΕΥΠ, αντιπτέραρχο ε. α. Χαρ. Σταυρακάκη,τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Ι. Γεωργακόπουλο,τον διοικητή Κρατικής Ασφάλειας Π. Ρουμπή,τον πρώην υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων της ΥΠΑ Στέφ. Ευαγγελάτο,καθώς και άλλους υπαλλήλους της "Ολυμπιακής", τον αερολιμενάρχη Κέρκυρας, την συγγραφέα Βούλα Δαμιανάκου και την κόρη της Ελένη Βασιλοπούλου,που συνδέονται με την παραμονή Οτσαλάν στο ελληνικό έδαφος, οι εισαγγελείς εξέτασαν ως μάρτυρες και τους παραιτηθέντες υπουργούς Θ. Πάγκαλο,Φίλ. Πετσάλνικο και Αλ. Παπαδόπουλο,τον υπουργό Δικαιοσύνης, τον γραμματέα του Υπουργικού Συμβουλίου Σωκρ. Κοσμίδη,τον διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Θ. Πάγκαλου, Βασ. Παπαϊωάννου,τις τρεις γυναίκες συνοδούς του Αμπ. Οτσαλάν, τον πρώην πρέσβη της Ελλάδας στο Ναϊρόμπι Γ. Κωστούλα,τον πρώην ταγματάρχη της ΕΥΠ και νυν του Στρατού Σάββα Καλεντερίδη και πολλούς ακόμα αξιωματικούς της Υπηρεσίας αυτής, που έλαβαν μέρος στα γεγονότα της Κένυας.

Η ογκωδέστατη δικογραφία, χωρισμένη σε δύο σκέλη, θα αποτελέσει τώρα αντικείμενο βαθιάς μελέτης για τους τρεις εισαγγελικούς λειτουργούς. Οι ίδιοι αναμένεται να την παραδώσουν στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας στον προϊστάμενό τους Γ. Κολιοκώστα, μαζί με το πόρισμά τους, στο οποίο θα προσδιορίζουν τα τυχόν ποινικά αδικήματα που τελέστηκαν και τους αυτουργούς τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ