Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Λόγια έντασης από την Αγκυρα

"Η Ελλάδα δεν είναι συνομιλητής της Τουρκίας ούτε στα θέματα του Αιγαίου, ούτε στο Κυπριακό, ούτε και σε κανένα άλλο θέμα, διότι δεν μπορεί μια τρομοκρατική χώρα να συνομιλεί με την Τουρκία". Αυτά δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου, που έδωσε χτες στην Καισάρεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ.

Ο Τούρκος υπουργός είπε χαρακτηριστικά: "Εάν αυτοί που κυβερνούν μια χώρα, στηρίζουν την τρομοκρατία προκειμένου να επιφέρουν ζημιά σε μια άλλη χώρα, εάν το κάνουν κατ' εξακολούθηση, εάν οι κυβερνώντες αυτοί το κάνουν συνειδητά, σχεδιάζουν και κατευθύνουν την τρομοκρατία, τότε η χώρα αυτή, σύμφωνα με το διεθνή ορισμό, είναι χώρα τρομοκρατική και συνεπώς η Ελλάδα, κατά την άποψή μας, είναι χώρα τρομοκρατική".

Ο Τζεμ είπε ακόμη: "Ζητάμε από την Ελλάδα να δώσει τέλος στην υποστήριξή της προς την τρομοκρατία".

Πρέπει πάντως να υπογραμμιστεί ότι η Καισάρεια είναι η εκλογική περιφέρεια του Ισμαήλ Τζεμ, ο οποίος βρέθηκε στην πόλη για λόγους προεκλογικούς.

Χαρακτηριστικό του κλίματος, που έχει διαμορφωθεί στην Τουρκία γύρω από το ζήτημα των σχέσεων με την Ελλάδα, είναι άρθρο του πρώην πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα, Γκιουντούζ Ακτάν,που δημοσιεύτηκε χτες στην εφημερίδα "Ραντικάλ".

Ο Ακτάν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα "χρησιμοποιεί μέχρι και την επίδειξη δύναμης" προκειμένου να εμποδίσει την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ενώ από την άλλη, αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο "αντιμετωπίζουν οι Ελληνες το ΡΚΚ", παραλληλίζει το ΡΚΚ με τους αρματολούς και κλέφτες.

Ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας, στις χτεσινές του δηλώσεις υπογράμμισε πως "η ελληνική κυβέρνηση στην πράξη έχει δείξει πως κάνει εξωτερική πολιτική αρχών σε όλους τους τομείς, αλλά και στις διμερείς σχέσεις με την Τουρκία. Η Ελλάδα επιθυμεί οι σχέσεις αυτές να συμβάλουν στη δημιουργία ενός κλίματος ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Η Ελλάδα δεν έχει προβεί σε τέτοιες ενέργειες, για τις οποίες μπορεί κάποιος να την κατηγορήσει ότι συμβάλλει στη δημιουργία προϋποθέσεων αποσταθεροποίησης στην περιοχή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ