Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δυο ωρολογιακές βόμβες

"Τo ΕΥΡΩ ανταγωνίζεται ισότιμα το πανίσχυρο δολάριο. Η πρεμιέρα του προκάλεσε ενθουσιασμό και ευφορία", αυτός ήταν ο τίτλος της "Καθημερινής" της 1ης Ιανουαρίου 1999. "Το ΕΥΡΩ χάνει τη λάμψη του, οι Ευρωπαίοι διχάζονται... ", ήταν ο τίτλος της ίδιας εφημερίδας χθες, 5Μάρτη 1999. Εντυπωσιακή μεταστροφή σε διάστημα μόλις 63 ημερών. Τι μεσολάβησε από την "ευφορία" ως το "διχασμό" των ιθυνόντων της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

"H πιθανότερη εξέλιξη αυτού του εγχειρήματος θα είναι μια οικονομική ύφεση με συνέπεια την ένταση της απόλυτης, αλλά και της σχετικής εξαθλίωσης των εργαζομένων", σημείωνε ο "Ριζοσπάστης" στις 3 Ιανουαρίου, όταν οι πανηγυρισμοί για το ΕΥΡΩ ήταν στο ζενίθ. Δεν ήταν βεβαίως αποτέλεσμα μαντικών ικανοτήτων αλλά το αποτέλεσμα μιας ανάλυσης για την πραγματική φύση της Οικονομικής και Νομισματικής Ενωσης. Τώρα λοιπόν που και οι θιασώτες του ΕΥΡΩ ομολογούν την αποτυχία, αξίζει να δούμε τις εξελίξεις που οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση, αλλά και τις εκτιμήσεις για την περαιτέρω πορεία του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των διεθνών αγορών χρήματος, το ΕΥΡΩ από την 1η Ιανουαρίου μέχρι σήμερα έχει χάσει 7% έναντι του δολαρίου και η πτώση συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ οι αμερικάνικες εφημερίδες αντιμετωπίζουν το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα περίπου σαν ανέκδοτο.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση οι ισχυροί της Ευρωπαϊκής Ενωσης και το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν να αντιμετωπίσουν ένα σκληρό δίλημμα: Μείωση του ευρω - επιτοκίου με αποτέλεσμα οικονομικές και πολιτικές αναταράξεις στη "ζώνη του ΕΥΡΩ", ή διατήρηση του επιτοκίου στο σημερινό ύψος με τον κίνδυνο της οικονομικής ύφεσης για τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις άλλες μεγάλες βιομηχανικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η μείωση του ευρω - επιτοκίου που μπορεί να βοηθήσει τη Γερμανία και τη Γαλλία για την αναθέρμανση της οικονομίας τους, θα έχει οδυνηρές συνέπειες για χώρες όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία που θα δουν τα επενδυτικά κεφάλαια να φεύγουν προς άλλες πιο κερδοφόρες τοποθετήσεις. Και είναι πολύ εύκολο, όπως ομολογούν οι ίδιοι οι αρχιτέκτονες της ΟΝΕ, η οικονομική κρίση να πάρει πολιτικές διαστάσεις.

Απ' την άλλη η γερμανική βιομηχανία αντιμετωπίζει το φάσμα μιας παρατεταμένης ύφεσης, αδυναμία δηλαδή πώλησης των προϊόντων της, που οφείλεται στις πολύχρονες πολιτικές λιτότητας που οδήγησαν στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων. Ηδη οι παραγγελίες στις βιομηχανίες της Γερμανίας έχουν μειωθεί κατά 4% μέσα σε δύο μήνες και οι προβλέψεις είναι μαύρες.

Οι εξελίξεις αυτές δεν είναι τίποτε άλλο παρά η εκδήλωση των προβλημάτων από την ανισόμετρη ανάπτυξη των οικονομιών στις χώρες - μέλη αλλά και τον έντονο ενδοκαπιταλιστικό ανταγωνισμό που εκδηλώνεται στο εσωτερικότης Ευρωπαϊκής Ενωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτά τα δυο στοιχεία που θα συνεχίσουν να λειτουργούν και με ακόμη μεγαλύτερη ένταση, αποτελούν δυο ωρολογιακές βόμβες στα θεμέλια της ΕΕ. Η ενεργοποίησή τους, όμως, εξαρτάται από τους αγώνες των λαών που θα υποστούν ούτως, ή άλλως τις σκληρές συνέπειες.

Δ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ