Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρωτική η νοοτροπία του πρωθυπουργού

Αποστομωτική απάντηση της Αλ. Παπαρήγα στα όσα περί τρομοκρατίας αυτών που αγωνίζονται για το δίκιο τους είπε στην ομιλία του ο Κ. Σημίτης

Στην επικίνδυνη άποψη του πρωθυπουργού περί τρομοκρατίας, με την οποία κήρυξε ουσιαστικά τον πόλεμο και στον κουρδικό λαό, αλλά και στον ελληνικό και τους άλλους λαούς, ταυτιζόμενος με όσα λένε οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ,απάντησε η Αλέκα Παπαρήγα,στην αρχή της ομιλίας της, τονίζοντας:

"Υστερα από τη διάφανη και κρυστάλλινη ομιλία του πρωθυπουργού που είχε βασικό άξονα τη φιλοσοφία περί τρομοκρατίας, κατά τη γνώμη μου αρχίζουν να ξεπερνιούνται οι σκέψεις που απασχολούν τον ελληνικό λαό και εμάς τα κόμματα για το τι έγινε με την υπόθεση Οτσαλάν. Αν, δηλαδή, είχαμε άστοχες και λαθεμένες ενέργειες, αν είχαμε καλή πρόθεση που κατέληξε, ύστερα από πιέσεις, σε παράδοση ή αν είχαμε επιλογή παράδοσης.

Και λέω ότι αρχίζει να ξεπερνιέται το ζήτημα όχι γιατί ξεχνάμε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης στην υπόθεση Οτσαλάν - εμείς μιλήσαμε από την αρχή για μια πολιτική που οδήγησε στην παράδοση - αλλά αρχίζει να ξεπερνιέται, γιατί ό,τι και αν έγινε στο θέμα Οτσαλάν, η φιλοσοφία του πρωθυπουργού περί τρομοκρατίας είναι ακόμα πιο επικίνδυνη, γιατί από αυτό το βήμα κήρυξε κυριολεκτικά τον πόλεμο και στον ελληνικό και στον κουρδικό λαό και στους άλλους λαούς. Ευθυγραμμίστηκε, πλήρως, με τη στρατηγική και τη φιλοσοφία της τρομοκρατίας, που κυριαρχεί σήμερα παγκόσμια και που βασικός φορέας της είναι το ΝΑΤΟ, αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί.

Και πράγματι σκέφτομαι για ποια δίκαιη δίκη μιλάτε, κύριε Σημίτη, όταν εσείς λέτε καθαρά τον κουρδικό λαό τρομοκράτη και τον Οτσαλάν τρομοκράτη; Ηδη καθορίζετε το κατηγορητήριο στην Τουρκία. Ως τι ζητάτε δίκαιη δίκη; Ως έναν αγωνιστή με τον οποίο ενδεχόμενα - και δικαίωμά σας - έχετε ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, που όμως είναι αγωνιστής και εκφράζει τον κουρδικό λαό; Ως έναν αγωνιστή που διαφωνούμε ιδεολογικά και πολιτικά ή ως έναν τρομοκράτη; Γιατί αυτά τα περί "δίκαιης δίκης" και "πρωτοβουλιών της κυβέρνησης" εμείς τα βαφτίζουμε κυριολεκτικά υποκρισία.Και τα τυπικά να τηρηθούν - που δε θα τηρηθούν - στην Τουρκία, ως τρομοκράτης παραπέμπεται αυτός και ο λαός του".

"Τρομοκράτης" όποιος αντιστέκεται

"Το κυριότερο, όμως, είναι το εξής: Μας είπατε εδώ, κύριε πρωθυπουργέ, ότι δε θα ανεχτεί η κυβέρνηση την τρομοκρατία και τη βία εντός Ελλάδας όλων των μορφών. Επειδή ζούμε σε μια συγκεκριμένη περίοδο και εποχή και επειδή δεν υπάρχουν αφηρημένες έννοιες έξω από τόπο και χρόνο, ξέρουμε πολύ καλά τι εννοείτε. Αν ο ελληνικός λαός π. χ. ή ένα μεγάλο τμήμα του αποφασίσει και επιλέξει το δρόμο της ανατροπής αυτής της πολιτικής - οποιασδήποτε κυβέρνησης έχει αυτή την πολιτική, είτε λέγεται ΝΔ ή όπως λέγεται - τότε αυτός ο λαός αυτό το κίνημα είναι τρομοκρατικό. Δέχεστε, λέει, το φρόνημα. Μα τι να το κάνουμε; Φρόνημα χωρίς δικαίωμα δράσης δεν μπορεί να υπάρξει. Δηλαδή, να σκεφτόμαστε μόνο μάς αναγνωρίζετε; Αυτό έλειπε να μας ελέγξετε και το μυαλό! Δημοκρατία σημαίνει δικαίωμα δράσης. Και η πλειοψηφία του λαού έχει το δικαίωμα να επιλέξει σε ποια κατεύθυνση θα πάει και πώς θα δράσει.

Εμείς θεωρούμε πολύ σοβαρότερο αυτό το ζήτημα. Χωρίς να χάνουμε καθόλου την ευαισθησία μας στο κουρδικό θέμα, θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να προσέξει το εξής ζήτημα:

Θα βρεθεί αργά ή γρήγορα - αν δεν έχει βρεθεί ήδη - να παλεύει όχι μόνο για το ψωμί και τη δουλιά, για την παιδεία, την υγεία, τις συντάξεις κ.ά. αλλά θα πρέπει να παλέψει και για τις στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες. Διότι εσείς αυτές τις ελευθερίες τις θεωρείτε τρομοκρατικές και μάλιστα σε μια περίοδο όχι συνηθισμένη, αλλά σε μια περίοδο που, ιδιαίτερα μετά την κρίση στα Ιμια, έχουν αμφισβητηθεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Και δεν αναφερόμαστε στο τι λέει η τουρκική ηγεσία, αναφερόμαστε στο πόσο αυτά τα κυριαρχικά δικαιώματα κατοχυρώνονται στα πλαίσια της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Αρα το θέμα είναι πολύ πιο πολύπλοκο και σύνθετο, και σε μία περίοδο που εξαιτίας ή θα έλεγα με αρχή το Κόσσοβο, οδεύουμε σε μια γενική αλλαγή συνόρων με πόλεμο ή με ειρηνευτικές διαδικασίες με το πιστόλι στον κρόταφο, που σημαίνει ότι θα μπουν σε αμφισβήτηση και τα βόρεια σύνορα της χώρας.

Μιλάτε μάλιστα για εθνική συνεννόηση. Δηλαδή, τι ζητάτε από τον ελληνικό λαό; Να συνεννοηθεί ή να συμφωνήσει με μία τέτοια πολιτική, η οποία από τη μια μεριά του λέει να μη βγάζει τσιμουδιά για την ΟΝΕ και τις άλλες επιλογές που κάνετε - οι οποίες αναμφισβήτητα πλήττουν το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα του λαού - και από την άλλη του λέτε να συσπειρωθεί σε μια πολιτική, η οποία έχει σχέση πια με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και με το παιχνίδι του πολέμου και ειρήνης στην περιοχή;

Δεν καταλαβαίνω αυτόν τον καβγά που γίνεται ανάμεσά σας με τη ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής τσιμουδιά δεν έβγαλε για αυτές τις θέσεις περί τρομοκρατικών κινημάτων στο εσωτερικό της χώρας, στην περιοχή και διεθνώς. Γιατί βεβαίως η ΝΔ δεν έχει καμία διάθεση να αναγνωρίζει τα δικαιώματα ενός λαού - και του ελληνικού - να επιλέγει ποιο κοινωνικό και πολιτικό σύστημα θέλει, να επιλέγει αν θα συμβιβάζεται ή όχι, αν θα παλεύει ή όχι και όποια μέσα αυτός αποφασίζει.

Η ΝΔ δεν έχει καμία διάθεση να αναγνωρίσει αυτό το δικαίωμα διότι αν έρθει στην κυβέρνηση θα συνεχίσει την ίδια πολιτική και επομένως τη βολεύει η καλλιέργεια εδάφους που κάνετε εσείς με αυτές τις απόψεις. Με την ευκαιρία αυτή, κύριε Καραμανλή, επικαλεστήκατε την αγροτιά και τους μικρομεσαίους, λέγοντας ότι διαμαρτύρονται για την κυβερνητική πολιτική. Βεβαίως, έτσι είναι αλλά πρέπει να ξέρετε ότι τα αιτήματα που προβάλλουν οι μικρομεσαίοι και οι αγρότες, τα ξεχωριστά αυτά αιτήματα, ανεξάρτητα από το αν έχουν φτάσει, αν θέλετε, στο επίπεδο της βαθύτερης πολιτικοποίησης, αντικειμενικά συγκρούονται με τις επιλογές της ΟΝΕ. Μπορεί πάρα πολλοί μικρομεσαίοι και αγρότες να μην κατανοούν ότι αυτό που ζητούν έρχεται κόντρα στην ΟΝΕ, αλλά τα αιτήματα που ζητούν από την κυβέρνηση να λύσει, τα αιτήματα, που απευθύνουν στη ΝΔ και στα άλλα κόμματα, δεν είναι αιτήματα που είναι μέσα στα πλαίσια της ΟΝΕ.

Αυτό το λέω γιατί αρκετή δημαγωγία γίνεται και γιατί πέρα από τα κηρύγματα της τρομοκρατίας υπάρχουν και τα προβλήματα της δημαγωγίας.

Είπατε, κύριε πρωθυπουργέ, "πρώτα η Ελλάδα". Για ποια Ελλάδα μιλάτε; Με κριτήριο τη Σοφοκλέους; Μιλάτε για την Ελλάδα, εκείνη της οποίας πουλάτε τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τις επιχειρήσεις και άλλους τομείς στρατηγικής σημασίας, οι οποίοι θίγουν όχι μόνο την οικονομική ανάπτυξη όχι μόνο το βιοτικό επίπεδο του λαού, αλλά και τη δυνατότητα και ικανότητα άμυνας της χώρας και προστασίας των κυριαρχικών δικαιωμάτων;

Για αυτό λέμε πρώτα ο ελληνικός λαός και με αυτήν την έννοια εννοούμε βεβαίως και την Ελλάδα. Και λέμε πρώτα ο ελληνικός λαός γιατί εδώ δρούμε, αλλά πρέπει να πούμε και πρώτα και ο τουρκικός λαός, πρώτα και ο κουρδικός λαός πρώτα και ο αλβανικός λαός, ιδιαίτερα μέσα στις συνθήκες της νέας τάξης πραγμάτων".

Να προβληματιστεί ο ελληνικός λαός

"Η ομιλία του πρωθυπουργού πρέπει να προβληματίσει όλο τον ελληνικό λαό ή τουλάχιστον να πάρει την ευθύνη απέναντι σε αυτήν την ομιλία με τα κηρύγματα τρομοκρατίας και να προβληματίσει, αν θέλετε και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ.

Δεν παίζουμε εμείς κανένα παιχνίδι διάσπασης του ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι αυτό το ζήτημα. Αυτά είναι θέματα που θα τα λύσει ο καθένας μέσα στο κόμμα του και όπως εμείς δε δεχόμαστε επεμβάσεις στο κόμμα μας σεβόμαστε και τις διαδικασίες των άλλων κομμάτων. Αλλά το κήρυγμα που λέει ότι όταν ο λαός αντιστρατεύεται μια κυβέρνηση και μια πολιτική είτε είναι της κυβέρνησης, είτε είναι της ΕΕ αυτό το κίνημα είναι τρομοκρατικό, πρέπει να προβληματίσει τον καθένα και να πάρει ευθύνη ο καθένας.

Είπατε ότι όταν κρίνεται η κυβέρνηση από τα άλλα κόμματα για τους χειρισμούς στην υπόθεση Οτσαλάν ή οπουδήποτε αλλού ή για θέματα εξωτερικής πολιτικής ή για εθνικά θέματα και όταν μάλιστα επικρίνεται και για υποχωρήσεις και με τις πιο βαριές εκφράσεις όπως κρίνεται από μας τότε στην ουσία προσβάλλεται ο ελληνικός λαός που ψήφισε αυτήν την κυβέρνηση.

Επιτρέψτε μου να πω ότι αυτή είναι ολοκληρωτική νοοτροπία. Καμμία κυβέρνηση - όχι εσείς που έχετε το 42%, αλλά και το 95% να είχατε - και καμία πολιτική ηγεσία δεν έχε εν λευκώ την εξουσιοδότηση κανενός να χειρίζεται τα ζητήματα όπως θέλει. Δηλαδή, όταν εμείς επικρίνουμε την ηγεσία της Τουρκίας, των ΗΠΑ, επικρίνουμε τους λαούς ή κάνουμε παρέμβαση στο εσωτερικό αυτών των χωρών;

Δε θα ήθελα να χρησιμοποιήσω χειρότερες εκφράσεις, αλλά αυτά που είπατε σήμερα εδώ αξίζουν ένα εύγε διότι μιλήσατε με καθαρότητα και ειλικρίνεια. Από εκεί και πέρα αρχίζει η ευθύνη όλων απέναντι σε αυτήν την κυβέρνηση, απέναντι σε αυτή την πολιτική, απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση έρθει και έχει την ίδια πολιτική με διαφορετική κομματική ονομασία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ