Σάββατο 6 Μάρτη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΓΥΝΑΙΚΑΣ
"Αγωνιστικά υπερασπίζουμε και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας"

Κάλεσμα προς όλες τις γυναίκες να παραβρεθούν την ερχόμενη Δευτέρα, 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας,στην εκδήλωση που θα γίνει στις 4 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος, απευθύνει η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Στην εκδήλωση θα τραγουδήσουν οι Γ. Θωμόπουλος και Γ. Βέη,ποιήματα θα απαγγείλουν γνωστοί ηθοποιοί, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει πορεία, με αιτήματα τη διασφάλιση του 8ωρου εργασίας, αλλά και των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των γυναικών. Παράλληλα, οι γυναίκες της ΟΓΕ θα εκφράσουν τη συμπαράστασή τους προς τον κουρδικό λαό.

Με αφορμή το μεθαυριανό γιορτασμό της επετείου, η ΟΓΕ καταγγέλλει την πολιτική της κυβέρνησης και της Ενωμένης Ευρώπης, που καταργούν το 8ωρο, τις συντάξεις, τα προνοιακά και μη επιδόματα, που ξεκληρίζουν τον αγροτικό πληθυσμό από τη γη του και ρίχνουν τις γυναίκες της ελληνικής υπαίθρου στον Καιάδα του κοινωνικού περιθωρίου. Καταγγέλλει την ιδιωτικοποίηση της υγείας, της παιδείας, της πρόνοιας, του πολιτισμού, αλλά και την πλειοψηφία των ΜΜΕ, που στηρίζουν και προωθούν αυτές τις κυρίαρχες πολιτικές, "που εξευτελίζουν τη γυναικεία προσωπικότητα, που ευτελίζουν αξίες και οράματα". Τέλος, καλεί την κυβέρνηση να κατανοήσει ότι ανάπτυξη της χώρας μας με τις γυναίκες άνεργες, μερικώς απασχολούμενες, ανασφάλιστες, αναλφάβητες, εθελόντριες, κοινωνικά αδιάφορες και επαγγελματίες πόρνες, δεν μπορεί να γίνει.

Δεκάδες σωματεία συμμετέχουν στο γιορτασμό

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας, η Γραμματεία Γυναικών της ΓΣΕΕ καλεί όλες τις γυναίκες να παλέψουν και να αντισταθούν με δύναμη και συνέπεια για όλα αυτά που τις αφορούν, για την ίδια τους τη ζωή, τις καλεί να αρνηθούν να δεχτούν τετελεσμένα και πραγματικότητες που επιβάλλονται από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας καλεί όλες τις εργαζόμενες να πάρουν μέρος στην εκδήλωση και στην πορεία της ΟΓΕ και τα Σωματεία να οργανώσουν εκδηλώσεις μέσα στα εργοστάσια και τους χώρους δουλιάς, "εκεί που συντελείται το έγκλημα της καταπάτησης των δικαιωμάτων". Επισημαίνει ακόμα πως η θέση της εργαζόμενης γυναίκας γίνεται όλο και πιο δεινή, αφού χειροτερεύει η θέση συνολικά των εργαζομένων, εξαιτίας της βαθιάς αντεργατικής πολιτικής και επίθεσης της κυβέρνησης.

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλεί όλες τις γυναίκες - μέλη των επιτροπών ειρήνης να συμμετέχουν στην εκδήλωση της ΟΓΕ και υπογραμμίζει: "Το φιλειρηνικό κίνημα συμπαραστέκεται στους δίκαιους αγώνες των γυναικών, αναγνωρίζοντας τα αδιαμφισβήτητα δικαιώματά τους και κατανοώντας ότι η θέση της γυναίκας στην κοινωνία είναι πρωτίστως ζήτημα πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό". Κάλεσμα για το συλλαλητήριο της ΟΓΕ απευθύνει και η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης.Το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού και Δέρματος τιμά την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας με στάση εργασίας στις 8 Μάρτη (12 - 1 μ.μ. και 7 - 8 μ.μ.). Σε ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο τονίζει πως οι εργαζόμενες στον κλάδο δέχονται επίθεση σε κάθε χώρο δουλιάς, σε κάθε δικαίωμα (μεροκάματο, ωράριο, πλήρη απασχόληση, ασφάλιση κ.ά.). "Αυτή η επίθεση γίνεται στο όνομα του περιβόητου "εθνικού στόχου" της ΟΝΕ, στόχου φτώχειας και εξαθλίωσης για την εργατική τάξη των υπερκερδών και ασυδοσίας για το κεφάλαιο", επισημαίνει.

Τέλος, την ερχόμενη Δευτέρα, με πρωτοβουλία του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ), θα δοθεί στο θέατρο "Πολύτεχνο", στις 5 το απόγευμα, μια ειδική παράσταση του θεατρικού έργου "Λα νόνα", με προσκεκλημένες γυναίκες συνδικαλίστριες και πολιτικούς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ