Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Τα παραλειπόμενα ενός «αιφνιδιασμού»

Φυσικά και δεν ήταν μια αιφνιδιαστική κίνηση η προχθεσινή αναδίπλωση του Κ. Καραμανλή. Τη γνώριζε από μέρες ο Κ. Μητσοτάκης, απλά δεν ήξερε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που θα εκδηλωθεί ούτε για την αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από τις πρόωρες εκλογές. Τον είχε ενημερώσει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ πριν από 15 μέρες, σε συνάντηση που είχαν στο σπίτι του Π. Μολυβιάτη, παρουσία του τελευταίου. Προχθές το πρωί ενημέρωσε την Ντ. Μπακογιάννη και το απόγευμα τον ίδιο τον επίτιμο ότι επρόκειτο να το ανακοινώσει στην ομιλία του στη Βουλή.

* * * * *

Ομως δεν αιφνιδιάστηκε ούτε ο Κ. Σημίτης (παρότι πολλοί λένε περί του αντιθέτου). Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι είχε ενημερωθεί τουλάχιστον από προχθές το πρωί από τον Α. Τσοχατζόπουλο, τον οποίο είχε ενημερώσει ο επιστήθιος φίλος του Μ. Εβερτ...

* * * * *

Μάλιστα, όπως λένε από το περιβάλλον του Κ. Μητσοτάκη, ο επίτιμος είχε φροντίσει να τον αποδεσμεύσει από το «προσωπικό του πρόβλημα». Ποιος είπε ότι ο Κ. Μητσοτάκης δε βάζει τα συμφέροντα του συστήματος πάνω από τις προσωπικές του επιδιώξεις;

* * * * *

Γι' αυτό έσπευσε χθες μεγαλόψυχα να δηλώσει «ό,τι έγινε έγινε. Ας γυρίσουμε σελίδα. Πάμε μπροστά». Ποτέ ο Κ. Μητσοτάκης δεν έκρυψε ότι στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές. Πάντα φιλοδοξούσε να εκφράζει τα γενικότερα συμφέροντα του συστήματος και αυτό κάνει και αυτή τη φορά.

* * * * *

Περιχαρής λοιπόν ο πρόεδρος της ΝΔ επισκέφθηκε χθες τον Κ. Στεφανόπουλο για να του δηλώσει πόσο «υπερήφανος είναι για την απόφαση που πήραμε». Πιστεύουμε, είπε, ότι είναι το σωστό και γιατί ανταποκρίνεται στη λαϊκή βούληση.

* * * * *

Ποιος θυμάται τώρα ότι πριν από λίγες μέρες δήλωνε ότι το κυρίαρχο πρόβλημα στην προεδρική εκλογή είναι η επίλυση του πολιτικού προβλήματος ή ότι η παράταση του βίου αυτής της κυβέρνησης έστω και για μία μέρα ζημιώνει τον τόπο; Είναι ολοφάνερο ότι ο Κ. Καραμανλής δε θεωρεί πλέον - δε θεωρούσε ποτέ - ότι η κυβερνητική πολιτική είναι επιζήμια για τη χώρα και το λαό. Ακριβώς γιατί αυτή είναι και η δική του πολιτική.

* * * * *

Ακόμα, ποιος θυμάται ότι ο Αντ. Σαμαράς που είχε προτείνει και υπερψηφίσει από κοινού με το ΠΑΣΟΚ το 1995 τον Κ. Στεφανόπουλο, είχε καταγγελθεί ως προδότης της παράταξης και φερέφωνο του Α. Παπανδρέου; Δικαιολογημένα ο αρχηγός της ΠΟΛ.ΑΝ. δηλώνει ότι δικαιώθηκε η τότε επιλογή του. Το επόμενο βήμα είναι η πανηγυρική επάνοδός του στη ΝΔ...

* * * * *

Η μόνη λεπτομέρεια που ίσως παραγνωρίζουν στη Ρηγίλλης είναι ότι τώρα πια πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να πείσουν ότι «άλλο Σημίτης άλλο Καραμανλής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ