Πέμπτη 23 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ενθερμος θιασώτης της ΕΕ ο Ετσεβίιτ

Ηρθε η ώρα να διορθώσει το προ εικοσαετίας λάθος του, ισχυρίζονται οι «Τάϊμς της Ν. Υόρκης»

Σε ανταπόκριση του Στέφεν Κίνζερ από την Κωνσταντινούπολη, που δημοσιεύτηκε στους χθεσινούς «Τάιμς» της Νέας Υόρκης, υπογραμμίζεται ότι ήρθε η ώρα για τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετσεβίτ να διορθώσει το μεγάλο λάθος του παρελθόντος και να εμφανιστεί ένθερμος και ενθουσιώδης θιασώτης της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από 20 χρόνια ο Μπ. Ετσεβίτ που κατείχε και τότε τον πρωθυπουργικό θώκο είχε απορρίψει ασυζητητί την πρόταση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας να υποβάλει υποψηφιότητα η Τουρκία. Υπενθυμίζεται, ειδικότερα, ότι κατά τα μέσα της δεκαετίας του '70 η εύθραυστη νέα δημοκρατία της Ελλάδας είχε υποβάλει αίτηση για ένταξη. Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Κοινότητας σκέφθηκε ότι θα ήταν δίκαιο να προσφέρει και στην Τουρκία την ίδια ευκαιρία. Αλλά ο κ. Ετσεβίτ αρνήθηκε, γιατί έβλεπε την Ευρωπαϊκή Κοινότητα ως όργανο του κεφαλαίου και ήθελε να οδηγήσει την Τουρκία σε μια ανεξάρτητη πορεία μακριά από τους «αποικιακούς στόχους» της Ευρώπης και των ΗΠΑ.

Την αντιευρωπαϊκή αυτή στάση είχαν υποστηρίξει οι ιδιοκτήτες διαφόρων επιδοτούμενων από το τουρκικό κράτος επιχειρήσεων, που τρόμαζαν μπροστά στην προοπτική να συναγωνιστούν τους Ευρωπαίους.

Λόγω αυτής της απόφασης, η Τουρκία έμεινε «εκτός νυμφώνος», ενώ η κύρια αντίπαλός της, Ελλάδα, έγινε δεκτή το 1981 στην ευρωπαϊκή οικογένεια και, έτσι, προχώρησε στο δρόμο της ευημερίας και των σταθερών δημοκρατικών δεσμών, επισημαίνουν οι «Τάιμς».

Κλείνοντας την ανταπόκριση, ο Κίνζερ παραθέτει δηλώσεις Ευρωπαίου διπλωμάτη, ο οποίος χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας προχώρησε, ενώ στην εξουσία βρίσκεται ο ευρωσκεπτικιστής Ετσεβίτ, κάτι που κάνει τώρα την επιλογή της Τουρκίας για ένταξη ακόμη πιο πειστική.

Δεν είναι χριστιανική λέσχη η ΕΕ

Ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Πιερ Μοσκοβισί, υποστήριξε χθες ότι η υποψηφιότητα της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση «δεν αποτελεί ύβρη ούτε από ιστορικής ούτε από γεωγραφικής άποψης», υπογραμμίζοντας ότι η ένταξη της Αγκυρας δεν πρόκειται «να γίνει αύριο».

«Η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μια χριστιανική λέσχη (...). Ας αποφύγουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι εκδιώκουμε το μουσουλμανικό κομμάτι από τον ευρωπαϊκό πολιτισμό και την ιστορία», δήλωσε ο Μοσκοβισί, μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης για τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής στο Ελσίνκι της Φινλανδίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ