Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Σε θέση άμυνας και "διασπασμένη"

Ο Κ. Καραμανλής αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη στάση του, ο Κ. Μητσοτάκης ζητάει όνομα, ενώ Ράλλης και Εβερτ τάσσονται υπέρ Στεφανόπουλου

Σε θέση άμυνας, ουσιαστικά με την πλάτη στον τοίχο, βρίσκεται η ηγεσία της ΝΔ μετά την κίνηση του Κ. Σημίτη, να πετάξει το γάντι "στα κόμματα της αντιπολίτευσης", τα οποία τα κάλεσε να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα Κ. Στεφανόπουλου, ώστε να γίνουν εκλογές τον Σεπτέμβρη του 2000.

Μπορεί ο Κ. Καραμανλής να υποχρεώθηκε να διευκρινίσει, έμμεσα πλην σαφώς,(στο "Βήμα") ότι για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας "σημαντική παράμετρος είναι ότι η παράταση αυτής της κυβέρνησης ζημιώνει τη χώρα", ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του κόμματός του για την υποψηφιότητα που θα προτείνει όσο και για τη στάση του στις σχετικές ψηφοφορίες. Την ίδια στιγμή, ηγετικά στελέχη της ΝΔ (Μ. Εβερτ, Γ. Ράλλης) εμφανίζονται με διαφορετική θέση, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης διαμηνύει με νόημα ότι πρέπει έγκαιρα η ΝΔ να αποσαφηνίσει το όνομα του υποψηφίου που θα προτείνει για το προεδρικό αξίωμα.

Ο Γ. Ράλλης έσπευσε να δηλώσει ότι ο Κ. Στεφανόπουλος πρέπει να στηριχτεί από όλα τα κόμματα, ενώ ο Μ. Εβερτ ζήτησε να στηριχτεί η υποψηφιότητα Στεφανόπουλου, αλλά μετά την προσφυγή στις κάλπες. Ταυτόχρονα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε, με συνέντευξή του στην "Ελευθεροτυπία", κατά του Κ. Μητσοτάκη, ζητώντας να γίνει "αυτοκριτική" από τη ΝΔ για την τριετία 1990-93. Ταυτόχρονα, δικαιολογώντας την πρότασή του για επάνοδο του Αντ. Σαμαρά και απαντώντας στην αντίδραση του επιτίμου προέδρου είπε: "Δε θα ήταν μεγάλο λάθος αν ο κ. Μητσοτάκης ήταν στο περιθώριο διότι υπήρχε η περίοδος της αποστασίας;".

Από την πλευρά του ο Κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, εκφράζει τη βεβαιότητα ότι θα οδηγηθούμε σε πρόωρες εκλογές τον Μάρτιο και η εκλογή του Προέδρου θα γίνει μετά τις εκλογές, γιατί "ο Κ. Καραμανλής δε θα επαναλάβει το λάθος, τη δεύτερη προδοσία Σαμαρά, ο οποίος το '95 ψήφισε τον Κ. Στεφανόπουλο και διατήρησε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία". Ταυτόχρονα, επιμένει ότι ο Κ. Καραμανλής πρέπει να ξεκαθαρίσει εγκαίρως και βέβαια πριν τις εθνικές εκλογές το πρόσωπο που θα προτείνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οσον αφορά τον ίδιο αφήνει να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία κίνηση και θα τοποθετηθεί, όταν υπάρξουν συγκεκριμένες εξελίξεις, ενώ ισχυρίζεται ότι "δεν αποτελεί προσωπική του επιδίωξη η μετακίνηση στο προεδρικό μέγαρο".

Πάντως, ανεπίσημα από τη Ρηγίλλης σε κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να είναι ο Κ. Μητσοτάκης ο υποψήφιος που θα προτείνει η ΝΔ, θέση που αν επαληθευτεί θα προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο εσωτερικό της ΝΔ, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στην "τροχιά προς την εξουσία".

Υπέρ της άποψης να χρησιμοποιηθεί η εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας για "να απαλλαγεί ο τόπος από αυτήν την κυβέρνηση" τάχθηκε ο Γ. Βαρβιτσιώτης, ο οποίος απαντώντας (στον Πλάνετ) στο ερώτημα αν επιδιώκει να προταθεί ο ίδιος για την προεδρία της Δημοκρατίας είπε ότι "δεν έχω κυνηγήσει ποτέ στη ζωή μου χίμαιρες". Πρόσθεσε, πάντως, ότι "δεν μπορεί η ΝΔ να προτείνει μετά τις εκλογές ποιος θα είναι υποψήφιος". Εμμεσα πλην σαφώς υπέρ της υποψηφιότητας Στεφανόπουλου τάχθηκε και ο Στ. Μάνος.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιλογή δικομματικής συναίνεσης(2004-12-14 00:00:00.0)
Αναζητείται κοινός υποψήφιος...(2004-11-24 00:00:00.0)
Ψάχνει προεκλογικά «το πρόσωπό της»(1999-12-17 00:00:00.0)
Αντιμέτωπη με τα αδιέξοδα της συναίνεσης(1999-08-31 00:00:00.0)
Η... σιωπή της στην υπηρεσία των σεναρίων(1999-08-29 00:00:00.0)
Προεδρολογικά μπερδέματα(1999-06-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ