Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Μέτρα για την αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων

Ικανοποίηση για το πολύ καλό εκλογικό αποτέλεσμα του ΚΚΕ στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και βαθύ προβληματισμό για την ανάγκη να ξεπεραστούν οργανωτικές και άλλες αδυναμίες που θα επιτρέψουν την αξιοποίηση των μεγάλων δυνατοτήτων που υπάρχουν για το δυνάμωμα του Κόμματος, ήταν τα κύρια στοιχεία της συνεδρίασης της ολομέλειας της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας. Τη συνεδρίαση παρακολούθησε αντιπροσωπεία της ΚΕ από τους Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ και Θεοδόση Κωνσταντινίδη,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ.

Το βασικό θέμα που απασχόλησε την ολομέλεια, που συνήλθε την Παρασκευή το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, ήταν οι εκτιμήσεις από την πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση, οι νέες ευθύνες και τα καθήκοντα για τους κομμουνιστές, που δημιούργησε το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στην εισήγηση του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής που παρουσίασε ο Γραμματέας της ΕΠ και μέλος της ΚΕ Ηλίας Γκουτζιγιάννης,τονίστηκε ιδιαίτερα: "Το εκλογικό αποτέλεσμα για το Κόμμα ήταν θετικό σ' όλη την περιοχή. Είχαμε σ' όλους τους νομούς μια σημαντική ενίσχυση του Κόμματος. Το ψηφοδέλτιο του Κόμματος κέρδισε 11.213 ψήφους περισσότερες από το 1994 (+ 1,76% και 35,34% αύξηση) και 12.813 περισσότερες ψήφους σε σχέση με το 1996(+ 2,43% και αύξηση 56,38%)".

Στους λόγους της επιτυχίας αυτής ως βασικοί παράγοντες αναφέρθηκαν: "η γενική απήχηση της πολιτικής του Κόμματος, η συσπειρωτική του πολιτική, η απήχηση του ψηφοδελτίου, η ευρύτατη αποδοχή βασικών θέσεων του Κόμματος και ιδιαίτερα οι θέσεις του για τον πόλεμο. Η προσπάθεια του Κόμματος και των οργανώσεων, όλα αυτά τα χρόνια για ανάπτυξη αγώνων για τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα, ιδιαίτερα η στάση μας στις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις, η λειψή έστω δουλιά μας στο εργατικό κίνημα, η στάση μας σε μια σειρά σημαντικά προβλήματα (π. χ. Ολυμπιάδα). Η δράση για την ανάπτυξη σ' όλη την περιοχή του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, που πήρε μεγάλες διαστάσεις, συσπείρωσε χιλιάδες πολίτες...".

Εγινε ειδική αναφορά και στη συζήτηση για τη δράση της ΚΝΕ - όχι μόνο προεκλογικά - και τη συμβολή της στην επιτυχία της κινητοποίησης για πλησίασμα πολλών νέων ψηφοφόρων και τη στράτευση πολλών απ' αυτούς στον αγώνα για την υπερψήφιση του αγωνιστικού ψηφοδελτίου του ΚΚΕ.

Η εισήγηση και η συζήτηση στάθηκε και στις ιδιαιτερότητες του εκλογικού αποτελέσματος στην περιοχή που οι βασικότερες είναι: η σημαντική πτώση της δύναμης του ΠΑΣΟΚ (- 5,54% σε σχέση με το 1994 και - 7,95% σε σχέση με το 1996), το υψηλό συνολικά ποσοστό των δυο κομμάτων του δικομματισμού, που ξεπέρασε το 74%, το ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό του ΔΗΚΚΙ, που αύξησε παντού τη δύναμή του και ήρθε τρίτο κόμμα σε όλους τους νομούς της περιοχής, εκτός του Κιλκίς, όπου ήρθε τρίτο κόμμα το ΚΚΕ.

Εξηγήθηκαν επαρκώς οι λόγοι για το αποτέλεσμα αυτό σε σχέση με το ΔΗΚΚΙ, καθορίστηκε ότι το αποτέλεσμα για το ΚΚΕ στην περιοχή δεν είναι, όπως ισχυρίζονται μερικοί, ευκαιριακό και πρόσκαιρο, αλλά περικλείει μέσα του μια νέα δυναμική που αν αξιοποιηθεί σωστά μπορεί να βάλει το κόμμα σε τροχιά σταθερής ανόδου.

Βασικά όμως την ολομέλεια απασχόλησαν τα θέματα των νέων καθηκόντων που επωμίζεται η οργάνωση μετά από την εκλογική αυτή μάχη και η λήψη άμεσων πρακτικών και ιδεολογικο - πολιτικών μέτρων για το ξεπέρασμα αδυναμιών σαν ένα αναγκαίο βήμα για να μπει το Κόμμα σε μια ποιοτικά νέα φάση ανάπτυξης. Το δέσιμο της οργάνωσης και το δυνάμωμά της θεωρήθηκε πρωταρχικό καθήκον για να μπορέσει το κόμμα να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν σήμερα στην περιοχή για παραπέρα αύξηση της επιρροής και της εκλογικής του δύναμης.

Η ολομέλεια ήταν κατηγορηματική για την ανάγκη αποφασιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων που υπάρχουν και από την άποψη αυτή φανέρωσε την αισιοδοξία της οργάνωσης για επιτυχία στις μάχες που έρχονται και τον βαθύ προβληματισμό με τον οποίο αντιμετωπίζει τα θέματα της κομματικής οικοδόμησης και της ανάπτυξης των λαϊκών συσπειρώσεων που οδηγούν στη συγκρότηση του αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ