Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
10Η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Αλυτα, ακόμη, τα προβλήματά τους

Χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες, αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης και μαχητές του ΔΣΕ πήραν μέρος στην Πανελλαδική Αγωνιστική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας. Οι συγκεντρωμένοι, που οι μεγαλύτεροι στην ηλικία από αυτούς ζήσανε στο πετσί τους τα δεινά του πολέμου, απαιτήσανε να σταματήσει η ιμπεριαλιστική κατοχή του Κοσσυφοπεδίου, να φύγουν οι Αμερικανο-ΝΑΤΟικοί από τα Βαλκάνια και να σταματήσει η ιδιότυπη ΝΑΤΟική κατοχή της Βόρειας Ελλάδας, που γίνεται με τη συγκατάθεση της ελληνικής κυβέρνησης. Ακόμη, εκφράσανε την αλληλεγγύη τους στο δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και έστειλαν αγωνιστικό μήνυμα συμπαράστασης στη μεγάλη αντιπολεμική συνάντηση της ΚΝΕ που γίνεται στις 10 - 11 Ιούλη στο Λιτόχωρο.

Η 10η συνάντηση στη γραφική τοποθεσία του Αγίου Νικολάου Νάουσας αποτέλεσε, για μια ακόμη χρονιά, ευκαιρία για τους πολιτικούς πρόσφυγες να ανταμώσουν, για να θυμηθούν τη ζωή και τις επιτεύξεις στην προσφυγιά, να ξανασφίξουν στην αγκαλιά του ο ένας τον άλλο και να μιλήσουν για τη ζωή τους στην πατρίδα, για τα προβλήματά τους τα άλυτα και τους αγώνες τους για την επίλυσή τους. Ευχήθηκαν ακόμη οι δεσμοί που τους ένωναν στις φιλόξενες χώρες του σοσιαλισμού να τους ενώνουν για πάντα.

Αποτελεί, όμως, η συνάντηση αυτή και μια ευκαιρία για προβολή, με στόχο την επίλυση των σοβαρότατων προβλημάτων τους, που, όπως τονίζεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσης, μένουν άλυτα, ενώ πέρασαν τόσα χρόνια από την επιστροφή των πολιτικών προσφύγων στην πατρίδα.

Στη συνάντηση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τοΘ. Κωνσταντινίδη,μέλος της γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου,ο δήμαρχος Νάουσας Δημ. Βλάχος,ο Γ. Γιανικουρής πρώην αντιδήμαρχος Νάουσας, εκπρόσωποι φορέων, πρόσφυγες και αντιστασιακοί από όλα σχεδόν τα παραρτήματα της χώρας. Κυρίαρχο θέμα φέτος, που αναδείχτηκε, τόσο με τα συνθήματα και τα πανό που ήταν αναρτημένα στους χώρους της συνάντησης, όσο και στις ομιλίες ήταν ο πόλεμος κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθώς και η καταδίκη της Αμερικανο-ΝΑΤΟικής επιδρομής κατά της γειτονικής χώρας.

"Είστε οι πρώτοι που αναμετρήθηκαν σώμα με σώμα με τους ιμπεριαλιστές Αμερικάνους και Αγγλους στην περιοχή μας. Ο,τι συνέβη με την Ελλάδα 50 χρόνια πριν, το ζουν τώρα οι Γιουγκοσλάβοι. Τα ιδανικά σας δεν αλλοιώθηκαν με το χρόνο. Στο πρόσωπό σας βλέπουμε τους αγωνιστές που πάντα μάχονταν την αδικία", τόνισε στο χαιρετισμό της η εκπρόσωπος του παραρτήματος Νάουσας της ΠΕΕΠΠ.

Μιλώντας εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Θ. Κωνσταντινίδης εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση του Κόμματος στο σύνολο των αιτημάτων των πολιτικών προσφύγων. "Το ΚΚΕ είναι ιδιαίτερα περήφανο, γιατί στις γραμμές του βρίσκονται αγωνιστές της δικής σας γενιάς και του δικού σας αναστήματος. Διδαχτήκαμε και διδασκόμαστε καθημερινά από τη δική σας στάση ζωής. Διδαχτήκαμε τι θα πει να μη χάνεις το κουράγιο σου και την αισιοδοξία σου, την επαναστατική σου φλόγα, σε χρόνους δίσεκτους. Χάρη σε σας το κόμμα μας έχει ριζώσει στην ελληνική κοινωνία", σημείωσε ο Θ. Κωνσταντινίδης και κατέληξε: "Το μέλλον της ανθρωπότητας είναι κατακόκκινο και σοσιαλιστικό. Είναι ένα μέλλον όπως το ονειρευτήκατε και αγωνιστήκατε γι' αυτό".

Εκ μέρους της ΠΕΕΠΠ χαιρέτισε ο Δημοσθένης Ζιώτας,αντιπρόεδρος του ΚΣ και πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Μακεδονίας - Θράκης, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΚΣ Γρηγόρης Φώτου."Σήμερα λείπει η Μεγάλη Σοβιετική Ενωση και οι ιμπεριαλιστές βιάζονται να πάρουν πίσω ό,τι είχαν κατακτήσει οι εργαζόμενοι με την πάλη τους, να ξαναμοιράσουν τον κόσμο και να ξαναρίξουν τους λαούς στην ανέχεια, αφού μέτρο τους είναι η εκμετάλλευση και το κέρδος", τόνισε ο Γρ. Φώτου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συγκέντρωση και πορεία Αντιστασιακών(2007-03-23 00:00:00.0)
Συνάντηση πολιτικών προσφύγων(2002-06-28 00:00:00.0)
«Επιτέλους λύστε, τώρα, τα προβλήματα των πολιτικών προσφύγων»!(2001-06-26 00:00:00.0)
Πραγματοποιήθηκε η 11η Συνάντηση Πολιτικών Προσφύγων(2000-06-27 00:00:00.0)
Εκδηλώσεις(1999-07-02 00:00:00.0)
Την Κυριακή στο Ροδοχώρι η 7η συνάντηση(1996-07-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ