Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13Ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΕΕΔΥΕ
Βατήρας εκτόξευσης του αντιιμπεριαλιστικού αντιΝΑΤΟικού κινήματος
  • Ολοκληρώθηκαν με ξεχωριστή επιτυχία την περασμένη Κυριακή το απόγευμα οι εργασίες του Συνεδρίου της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη
  • Θανάσης Παφίλης: Να δώσουμε τη βεβαιότητα στο λαό ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή της Νέας Τάξης Πραγμάτων έχει αρχίσει

Μέσα σε κλίμα πλούσιας συζήτησης, προβληματισμού και προτάσεων για ανάληψη πρωτοβουλιών, που να ανταποκρίνονται στην πρωτοπόρα δράση, που ανέπτυξε το προηγούμενο διάστημα το μαχόμενο κίνημα ειρήνης, η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) πραγματοποίησε με επιτυχία το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, το 13ο Συνέδριό της. Στηριγμένη στο αναμφισβήτητο κύρος που της προσέδωσαν οι συνεχείς αντιΝΑΤΟικές κινητοποιήσεις των τελευταίων μηνών, αλλά και με επίγνωση των υπαρκτών αδυναμιών, έθεσε τις βάσεις για την παραπέρα αλματώδη ανάπτυξη του αντιπολεμικού κινήματος, την αποφασιστική διεύρυνσή του, τη βελτίωση της παρέμβασης των αγωνιστών της ειρήνης, πρώτα και κύρια στους χώρους δουλιάς, αλλά και στη συνοικία, στη γειτονιά, στην πόλη.

Η πολύμορφη και πολύτιμη εμπειρία, που αποκομίστηκε όλο το τελευταίο ιδιαίτερα διάστημα, μεταφέρθηκε μέσα από τις παρεμβάσεις των συνέδρων, που έφτασαν τους 300, από όλη την Ελλάδα και τους 500, μαζί με τους προσκεκλημένους και παρατηρητές, που παρακολούθησαν τις διήμερες εργασίες του Συνεδρίου και εκφράστηκε με τη σημαντική διεύρυνση που επιτεύχθηκε μέσα από την εκλογή του νέου Εθνικού Συμβουλίου, με νέους αγωνιστές.

Να πλύνουμε τον κόσμο από τη βρώμα του ιμπεριαλισμού

Από το βήμα του συνεδρίου, η δημοσιογράφος και εκδότης του περιοδικού "Νέμεσις", Λιάνα Κανέλλη,δημόσια δήλωσε ότι συστρατεύεται με το κίνημα ειρήνης και εξέφρασε τη γνώμη ότι "πόρτα - πόρτα και γειτονιά - γειτονιά, μπορούμε να το διογκώσουμε, ώστε να γίνει ένα ποτάμι πραγματικά καθαρτήριο και να πλύνει τον κόσμο από τη βρώμα του ιμπεριαλισμού". Λίγο πριν, η γνωστή μαχήτρια δημοσιογράφος είχε κάνει την πρόταση να στηθεί πάνω στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου της Ακρόπολης, με επικεφαλής τους Ελληνες δικαστές και την ΕΕΔΥΕ, ένα διεθνές δικαστήριο, με κατηγορούμενους τους 19 ηγέτες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου και του Ελληνα πρωθυπουργό, με διεθνείς συμμετοχές και να βγει ένα νομικό, ηθικό, πολιτικό πόρισμα, όπως είπε, "ώστε αυτοί οι 19 και αν ακόμα δε μαυρίζονται στο μήκος του βίου τους, θα τους κυνηγάει η ιστορία, όπως κυνήγησε τον πιλότο του "Enola Gay", που έριξε τις πυρηνικές βόμβες στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι".

Εκ μέρους της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης,μίλησε ο πρόεδρός της και νομαρχιακός σύμβουλος της ΝΑΣ, Θεοχάρης Παπαμάργαρης,που, αναφερόμενος στο μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα κατά του πολέμου, ανάμεσα στα άλλα υπογράμμισε: "Ευτυχώς για τον τόπο υπήρξαν οι νέοι και οι νέες της ΕΕΔΥΕ, της ΚΝΕ, ο κόσμος της πραγματικής Αριστεράς, οι αγωνιστές του ΚΚΕ, που σήκωσαν κεφάλι, είπαν όχι" και συνέχισε: "Φίλες και φίλοι, δεν εμποδίσατε τα τανκς και τους ΝΑΤΟικούς ν' αποβιβαστούν στο Λιτόχωρο και στη Θεσσαλονίκη. Κάνατε, όμως, κάτι που στις δοσμένες συνθήκες, ήταν πιο σημαντικό: Τους ξεφτιλίσατε, τους στείλατε στη Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης, βαμμένους κόκκινους σαν φασουλήδες (και μάλλον και τον άμοιρο Σκοτσέζο λοχία, που βρέθηκε στο Μοσχάτο, εσείς θα τον στείλατε). Σώσατε την τιμή του λαού μας, όπως έκανε το ΕΑΜ πριν 60 χρόνια ενάντια στους φασίστες κατακτητές. Σας ευχαριστούμε και ευχόμαστε καλή δύναμη και καλά κουράγια. Είμαστε δίπλα σας, μαζί σας".

Να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιώτες

Χαιρέτισε, επίσης, εκ μέρους της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας,ηΝτ. Τσακίρογλου, η οποία αναφέρθηκε στην πλούσια προσφορά του αγωνιζόμενου γυναικείου κινήματος και τη συμβολή στο αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο κατά του πολέμου, ενώ κάλεσε σε ακόμα πιο συντονισμένο αγώνα για να πιεστεί η κυβέρνηση να ανακαλέσει τους Ελληνες στρατιώτες που βρίσκονται εκτός συνόρων.

Από την πλευρά τους, ο Ν. Τερζόγλου,πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ, και οΧρ. Τριάντης,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΤΕΒΕ, τόνισαν ότι οι γενιές που αντιμετώπισαν το φασισμό βρίσκονται και σήμερα στις επάλξεις του αγώνα, για τα καθημερινά λαϊκά προβλήματα και στον αγώνα για την ειρήνη ενάντια στους ιμπεριαλιστές.

Επίσης χαιρέτισαν οι δημοσιογράφοι Γ. Τσαπόγας και Α. Δαμίγος,ενώ γραπτά μηνύματα στο Συνέδριο έστειλαν το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης και ο Δήμος Περάματος.

Σημαντικές, ακόμη, παρεμβάσεις έγιναν από τα μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ, που ανέλυσαν επιμέρους θέματα, όπως του Ν. Φωτιάδη,αντιπροέδρου της Επιτροπής για το "Κυπριακό, το Αιγαίο και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις υπό το πρίσμα και το φως της κατάστασης στα Βαλκάνια", του Χρ. Λαζαρίδη,για το "καθεστώς των αμερικανοΝΑΤΟικών βάσεων στην Ελλάδα", του Αντ. Αντανασιώτη,για τον "πόλεμο και τη νέα στρατηγική του ΝΑΤΟ", του Στρ. Κουνιά,για "τις μειονότητες και τα ανθρώπινα δικαιώματα" και του Θ. Γεράνιου,για την "ανθρώπινη και οικολογική καταστροφή της Γιουγκοσλαβίας, σε σχέση με τη χρήση απεμπλουτισμένου ουράνιου". Επίσης ο Στρ. Κόρακας,ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ, στην παρέμβασή του ανάμεσα στα άλλα επέστησε την προσοχή στο θέμα της τρομοκρατίας που προβάλλει η κυβέρνηση και κάλεσε τους αγωνιστές του κινήματος ειρήνης να είναι σε εγρήγορση, "έτσι ώστε από αυτό το 98% που αντιτάχθηκε στον πόλεμο να βγει όλο και περισσότερο στο δρόμο και να πιέσει, γιατί, αν εκατοντάδες χιλιάδες λαού έβγαιναν στο δρόμο, καμία κυβέρνηση δε θα μπορούσε να πάρει τη θέση που πήρε η σημερινή".

Χρώματά μας: Το άσπρο της ειρήνης και το κόκκινο του αγώνα

Στη διάρκεια των δύο ημερών του Συνεδρίου, έγιναν πολλές παρεμβάσεις από τους εκπροσώπους - συνέδρους των Επιτροπών Ειρήνης από όλη τη χώρα, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν αυτές από περιοχές όπου υπάρχουν αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και ανάπτυξη αγώνων, όπως Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Λάρισα, Πάτρα κ.ά., που βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρόσφατης επέμβασης των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια. Από τους ομιλητές αυτούς σημειώθηκε με έμφαση το κύρος που απέκτησε το κίνημα ειρήνης, μέσα από τη συμμετοχή του στους αγώνες, και εκφράστηκε η ανάγκη να συνεχιστεί αυτή η δραστηριότητα και να γίνουν μεγαλύτερα βήματα για τη διεύρυνση του κινήματος. Ζωντανή και αισιόδοξη"νότα", έδωσαν με τις παρεμβάσεις του οι νεολαίοι της "Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη", που, όπως σημείωσε μια κοπελιά από την Πάτρα, "στο μαύρο του πολέμου, προτάσσουμε τα δικά μας χρώματα, το άσπρο της ειρήνης και το κόκκινο του αγώνα". Αλλωστε, και το σύνθημά τους, στο τέλος του Συνεδρίου, ήταν το σήμα ότι η νεολαία παίρνει τη σκυτάλη του αγώνα: "Ορκος στον Λαμπράκη, χρέος στη ζωή, να φύγουνε οι βάσεις και οι Αμερικανοί".

Το κλείσιμο των εργασιών του συνεδρίου έκανε ο ΓΓ της ΕΕΔΥΕ, Θανάσης Παφίλης,που, αφού σημείωσε την ανάγκη συσπείρωσης όλων των λαϊκών δυνάμεων που θέλουν να αντισταθούν στον ευρωατλαντικό φασισμό, στην Επιτροπή, το μοναδικό κίνημα ειρήνης στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι "οι σχέσεις που αναπτύσσει η ΕΕΔΥΕ με άλλους φορείς δεν είναι για δημόσιες σχέσεις, αλλά βασισμένες στον κοινό αντιιμπεριαλιστικό αγώνα" και κατέληξε λέγοντες: "Εμείς κάνουμε συνέδρια, συζητάμε, αλλά και συμμετέχουμε και οργανώνουμε αγώνες, όπως σήμερα (σ.σ. την Κυριακή) στον Αραξο, όχι σαν κάτι άλλους που παίρνουν επιδοτήσεις εκατομμυρίων για να κάνουν συνέδρια. Να δώσουμε τη βεβαιότητα στο λαό ότι η αντίστροφη μέτρηση για την ανατροπή της Νέας Τάξης Πραγμάτων έχει αρχίσει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ