Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εκπαίδευση με "σκοτώστρες"

Ενας πιλότος νεκρός, ένας ακόμη χαροπαλεύει, καθώς κατέπεσε χτες ένα ακόμη "εκπαιδευτικό" αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας, ηλικίας τριανταπέντε ετών!

Εγκληματικές αναδεικνύονται οι ευθύνες του Υπουργείου Αμυνας, μετά το χτεσινό τραγικό δυστύχημα με το πρώτης γενιάς αεροσκάφος της πολεμικής αεροπορίας, το F - 5, που κατέπεσε μέσα στον αγροτικό χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα το θάνατο του ανθυποσμηναγού εκπαιδευόμενου πιλότου Π. Δρίβα και το βαρύ τραυματισμό του σμηναγού εκπαιδευτή Σ. Σταματογιάννη.

Το δυστύχημα έγινε στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Μηχανιώνας, ένα δρόμο με ιδιαίτερα αυξημένη κίνηση κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, που βρίσκεται σε απόσταση 200 περίπου μέτρων από τους αεροδιαδρόμους τόσο του στρατιωτικού όσο και του πολιτικού αεροδρομίου.

Τα F - 5, αν και θεωρητικά βρίσκονται υπό απόσυρση, συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται για εκπαιδευτικές πτήσεις παρά τους κινδύνους που αυτό εγκυμονεί για τους πιλότους της πολεμικής αεροπορίας. Οι "σκοτώστρες" όπως αποκαλούν τα F - 5 οι πιλότοι, είναι κατασκευής του 1965 και θα έπρεπε να έχουν αποσυρθεί εδώ και χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1995 δύο παρόμοιου τύπου αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας κατέπεσαν και τρεις χειριστές έχασαν τη ζωή τους.

Μέχρι αργά το βράδυ δεν είχε ανακοινωθεί η αιτία πτώσης του αεροσκάφους, πάντως οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μηχανική βλάβη στον αριστερό κινητήρα. Το δυστύχημα σημειώθηκε την ώρα που ο κυβερνήτης του αεροσκάφους είχε ξεκινήσει διαδικασία προσγείωσης μετά τη σχετική άδεια από τον πύργο ελέγχου.

Από τύχη και κυρίως χάρη στις προσπάθειες του πιλότου δε θρηνήσαμε περισσότερα θύματα, αφού το αεροσκάφος ξαφνικά άρχισε να χάνει ύψος και το φτερό του σύρθηκε πάνω στο διαχωριστικό κιγκλίδωμα της Εθνικής οδού. Τελικά κατέπεσε λίγα μέτρα πιο πέρα, μέσα στο χώρο του στρατιωτικού αεροδρομίου του ΣΕΔΕΣ όπου εδρεύει η 113 πτέρυγα μάχης και πήρε φωτιά. Τα συντρίμμια του διασκορπίστηκαν σε μικρή απόσταση, με αποτέλεσμα να χτυπήσουν διερχόμενα αυτοκίνητα.

Ο 25χρονος ανθυποσμηναγός Π. Δρίβας που καταγόταν από τη Λαμία, βρέθηκε έξω από το αεροσκάφος αιμόφυρτος και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο. Ομως λίγα λεπτά μετά άφησε την τελευταία του πνοή. Ο ιατροδικαστής που έκανε τη νεκροψία, Δ. Ψαρούλης διέγνωσε πως ο άτυχος νεαρός πιλότος είχε πολλά κατάγματα και πολλά εσωτερικά τραύματα.

Ο 32χρονος Σμηναγός Σ. Σταματογιάννης από τη Θεσσαλονίκη, βρέθηκε μέσα στην καμπίνα του μαχητικού αεροσκάφους. Μεταφέρθηκε αμέσως στο Κέντρο Υγείας Θέρμης και στη συνέχεια, αφού διασωληνώθηκε μεταφέρθηκε στο 424. Μετά από πολύωρη επέμβαση οδηγήθηκε στην Εντατική, όπου δίνει μάχη για τη ζωή. Ο Διευθυντής του στρατιωτικού νοσοκομείου ανακοίνωσε ότι η κατάστασή του είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Φέρει εκτεταμένα εγκαύματα στην κοιλιά και το θώρακα, έχει υποστεί κρανιοεγκεφαλική κάκωση, ρήξη σπλήνας και κατάγματα στα πλευρά.

Κίνδυνος - θάνατος ο δρόμος

Το τραγικό δυστύχημα φέρνει στην επιφάνεια εκτός των άλλων και την επικινδυνότητα του δρόμου. Στα 200 μέτρα από την Εθνική οδό βρίσκονται οι αεροδιάδρομοι τόσο του στρατιωτικού όσο και του πολιτικού αεροδρομίου "Μακεδονία". Ετσι τα αεροσκάφη, αναγκαστικά, στη διαδικασία της προσγείωσης, πετούν σε χαμηλό ύψος πάνω από τα κεφάλια των διερχόμενων οδηγών.

Μέχρι πριν ξεκινήσει η διαπλάτυνση του δρόμου, υπήρχε φωτεινός σηματοδότης ελεγχόμενος από τον πύργο ελέγχου, που διέκοπτε την κυκλοφορία. Σήμερα, σύμφωνα με καταγγελίες, λειτουργεί ως απλός σηματοδότησης και το γεγονός αυτό γεννά ερωτηματικά. Επίσης, απορίας άξιο παραμένει γιατί το ΥΠΕΧΩΔΕ δεν προβλέπει τη διάνοιξη υπόγειας οδού στο σημείο, όπου αρχίζουν οι αεροδιάδρομοι, ώστε να διασφαλίσει την ασφάλεια της κυκλοφορίας στην "επικίνδυνη" περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ