Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΕΔΡΟΛΟΓΙΑ
Δικομματικό όχημα ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα

Σε μια καλά μελετημένη και οργανωμένη κίνηση αντιπερισπασμού και αποπροσανατολισμού της "κοινής γνώμης" προχωρά η κυβέρνηση Σημίτη, "σηκώνοντας" όσο παίρνει το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα η κατευθυνόμενη και συνεχώς τροφοδοτούμενη προεδρολογία αποτελεί το όχημα της κυβερνητικής προπαγάνδας για την εξυπηρέτηση σειράς - και μικροκομματικών - επιδιώξεων και στόχων. Ο Κ. Σημίτης επαναφέροντας, την περασμένη Παρασκευή, την πρότασή του για υποστήριξη της υποψηφιότητας του Κ. Στεφανόπουλου, ταυτόχρονα κάλεσε "τα κόμματα της αντιπολίτευσης" να τη στηρίξουν και να αποσυνδέσουν την προεδρική εκλογή από το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος πιστεύει ότι η ανάδειξη της προεδρικής εκλογής ως κυρίαρχο ζήτημα της προπαγάνδας της το επόμενο διάστημα αποτελεί ένα "προνομιακό πεδίο", που της επιτρέπει αφ' ενός να βρεθούν στο απυρόβλητο οι ολέθριες και αντιλαϊκές επιλογές, που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα και θα ενταθούν μέσα στο καλοκαίρι και από την άλλη να "στριμώξει" τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, κερδίζοντας, όπως πιστεύει, τις εντυπώσεις και την εικόνα ότι "διατηρεί την πρωτοβουλία των κινήσεων" και μετά το αρνητικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια άσκησης πιέσεων, ώστε η διαδικασία της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην αποτελέσει αφορμή για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και να παρατείνει τη θητεία της μέχρι το Σεπτέμβρη του 2000. Ταυτόχρονα, επιδιώκει να εκφραστεί η ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση στην ασκούμενη πολιτική, μέσω του "συμβολισμού" τής από κοινού υποστήριξης της υποψηφιότητας του Κ. Στεφανόπουλου.

Η κίνηση του Κ. Σημίτη είχε τα πρώτα αποτελέσματα στο χώρο της ΝΔ, η οποία έχει περιέλθει σε θέση άμυνας, ενώ τα στελέχη της εμφανίζονται με διαφορετικές και αντικρουόμενες θέσεις.

Γενικότερα, πάντως, η προεδρολογία εντάσσεται στο πλαίσιο ενός δικομματικού καβγά που στρέφεται ευθέως κατά των λαϊκών συμφερόντων και επιδιώκει να ορθώσει εμπόδια στην αναζήτηση της εναλλακτικής λύσης που ανταποκρίνεται σε αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ