Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σήμερα το νομοσχέδιο - σκούπα

Διατάξεις που διευκολύνουν και νομιμοποιούν τους ρουσφετολογικούς διορισμούς από τη μια και πλήθος αντιυπαλληλικών ρυθμίσεων από την άλλη, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που παρουσιάζεται σήμερα

Το νομοσχέδιο - σκούπα για τη δημόσια διοίκηση, με το οποίο ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα σε όλη την έκταση του κρατικού μηχανισμού παρουσιάζει σήμερα η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, Β. Παπανδρέου.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για πλήθος διατάξεων που από τη μια ανοίγουν δρόμους και νομιμοποιούν τους ρουσφετολογικούς διορισμούς, ενώ, ταυτόχρονα, περνάνε σειρά από αντιυπαλληλικές διατάξεις που αφορούν τόσο το βασικό αντικείμενο του νομοσχεδίου, τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και τις υποχρεωτικές μετατάξεις στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, καθώς και την "αποτελεσματικότητα" των πειθαρχικών διώξεων με την αλλαγή του καθεστώτος των Ενορκων Διοικητικών Εξετάσεων (ΕΔΕ).

Με το νομοσχέδιο τακτοποιούνται και μια σειρά "εκκρεμότητες", καθώς νομιμοποιούνται 30.000 υπάλληλοι με σύμβαση αορίστου χρόνου και 1.850 επιλαχόντες του γραπτού διαγωνισμού του 1995, θύματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Μονιμοποιούνται επίσης 2.500 ειδικοί επιστήμονες που εργάζονται στους Καποδιστριακούς Δήμους και οι συμβάσεις που έχουν με τον ΟΑΕΔ λήγουν το Νοέμβρη.

Με άλλες διατάξεις προχωρούν οι μετατάξεις 50.000 υπαλλήλων σε νομαρχίες και υπουργεία, οι οποίες σε πρώτη φάση θα είναι, όπως υπόσχονται, εθελοντικές, αλλά στη συνέχεια θα υπάρξουν και υποχρεωτικές.

Με διατάξεις του νομοσχεδίου προβλέπονται διαδικασίες "εξπρές" σε ρουσφετολογικούς διορισμούς. Στην κατεύθυνση αυτή, οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού φεύγουν από κάθε έλεγχο του ΑΣΕΠ και θα γίνονται "αυτόματα" (!) από λίστες κατάταξης τριετούς διάρκειας - αλλιώς επετηρίδες ρουσφετιού - από τις οποίες θα διορίζουν οι διοικήσεις των φορέων κατά το δοκούν. Το ΑΣΕΠ δε θα έχει τη δυνατότητα αυτεπάγγελτου ελέγχου στις προσλήψεις, ενώ θα γίνουν μια σειρά οργανωτικού χαρακτήρα αλλαγές στο θεσμό, με στόχο την "επιτάχυνση των διαδικασιών" για τις προσλήψεις.

Παράλληλα, καθιερώνεται συμπληρωματική προφορική συνέντευξη, το επονομαζόμενο "τεστ νοημοσύνης" (!), για την πρόσληψη ορισμένων κατηγοριών υπαλλήλων, στο όνομα της "διακρίβωσης της ετοιμότητάς τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ