Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εκμετάλλευση μέχρι το έπακρο

Θα ενταθεί, για προφανείς λόγους, το επόμενο διάστημα η κυβερνητική προπαγάνδα για την προεδρολογία

Αποφασισμένος να κλιμακώσει την τακτική της προεδρολογίας είναι ο Κ. Σημίτης, τόσο για λόγους αποπροσανατολισμού των λαϊκών μαζών, όσο και για μεταφέρει το "πρόβλημα" στο "γήπεδο" και της ΝΔ, αλλά και άλλων μικρότερων κομμάτων της αντιπολίτευσης (αναφέρονται ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ).

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβερνητική προπαγάνδα σε κάθε ευκαιρία θα συνεχίσει να παίζει το χαρτί της προεδρολογίας για να κρατά σε "δύσκολη θέση", όπως λένε στο Μαξίμου, τα παραπάνω κόμματα. Από αυτή τη σκοπιά, φρόντισαν να συντηρήσουν το θέμα με δηλώσεις τους χτες, τόσο ο Κ. Σκανδαλίδης, μετά τη συνεργασία που είχε με τον Κ. Σημίτη, όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Το πλαίσιο που κινήθηκαν ήταν το ίδιο: Η κυβέρνηση θέλει να αποσυνδέσει το θέμα της εκλογής του Προέδρου από τη θητεία της Βουλής, ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας "μπορεί να είναι το πρόσωπο που θα ταυτιστούν οι επιλογές όλων των πολιτικών κομμάτων", αλλά η ΝΔ επιχειρεί μικροκομματική εκμετάλλευση του θέματος.

Ταυτόχρονα, τόσο ο Δ. Ρέππας, όσο και ο Ε. Βενιζέλος (στο "Φλας") διέψευσαν ενδεχόμενο αλλαγής του εκλογικού νόμου, ενδεχόμενο που έχει συνδεθεί με την προεδρική εκλογή από διάφορες πλευρές. Ειδικά, ο τελευταίος δήλωσε ότι οι συμμαχικές κυβερνήσεις δεν αποτελούν λύση για τον τόπο. Το χαρτί της προεδρολογίας θα συνεχίσει βέβαια να "παίζει" με ιδιαίτερη ένταση και το επόμενο διάστημα, αφού η κυβέρνηση εκτιμά ότι βρίσκεται "σε θέση υπεροχής".

Στο σχεδιασμό της κυβερνητικής προπαγάνδας συμπεριλαμβάνεται και η εκμετάλλευση του "εθνικού στόχου" της ένταξης στην ΟΝΕ και σε αυτή την κατεύθυνση διαρρέεται ήδη ότι "ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι κρίσιμοι μήνες για τις διαπραγματεύσεις που θα γίνονται για την ένταξη στην ΟΝΕ".

Ταυτόχρονα, όμως, με τα κυβερνητικά στελέχη, και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος αναδεικνύει ως ζήτημα αιχμής την προεδρική εκλογή. Είναι χαρακτηριστική η χτεσινή αρθρογραφία. Τα "Νέα", στο δικό τους άρθρο, επισημαίνουν ότι "τα κόμματα πρέπει να πάρουν σοβαρά υπόψη ότι η τελευταία πενταετία υπήρξε ιδιαίτερα ευτυχής για το κύρος και την αξιοπιστία του θεσμού και ο σημερινός Πρόεδρος άσκησε τα καθήκοντά του με ιδιαίτερα αξιοπρέπεια, εργατικότητα και σύνεση...". Και καταλήγουν: "Αν κάποιοι καθορίσουν τη στάση τους με μοναδικό κριτήριο να οδηγηθούμε - λίγους μόνο μήνες άλλωστε - νωρίτερα στις κάλπες, θα έχουν ίσως καταφέρει έτσι να κάνουν επίδειξη αδιάλλακτης αντιπολίτευσης, θα έχει χαθεί όμως μια σημαντική ευκαιρία να επιδείξουν σοβαρότητα και ευθύνη. Και όλοι γνωρίζουν πόσο πιο σημαντικό μπορεί να αποδειχθεί το τελευταίο!".

Η "Ελευθεροτυπία", στο δικό της άρθρο, αφού διαπιστώνει ότι η συγκεκριμένη επιλογή του Κ. Σημίτη (σ. σ. για τον Κ. Στεφανόπουλο) "αφαιρεί οποιαδήποτε δυνατότητα των τριών κομμάτων της Βουλής να ανταποκριθούν θετικά σε ένα πρόσωπο, το οποίο έχει μια πολιτική καταγωγή αρκετά μακρινή από αυτό που τα τρία κόμματα πρεσβεύουν", ζητάει παράλληλα να σταματήσει η τακτική της σύνδεσης της προεδρικής εκλογής με τις επιδιώξεις των κομμάτων: "Και η αρχή αυτού του τέλους, δεν μπορεί παρά να είναι η προεδρική εκλογή του προσεχούς Μαρτίου, η οποία προσφέρεται για να αποτυπωθεί στο πρόσωπο του νέου Προέδρου και η πραγματική σύνθεση της σημερινής Βουλής και συνάμα να επιδιωχτεί μια σύνδεση με πολιτικές αναθεώρησης ανέντιμων επιλογών, όπως είναι το παρόν εκλογικό σύστημα" (!).

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, αποφεύγοντας να τοποθετηθεί για τη στάση του κόμματός του σχετικά, προβάλλει ότι "το όλο θέμα της εκλογής Προέδρου δε θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο μικροκομματικών σχεδιασμών και σκοπιμοτήτων από την πλευρά της κυβέρνησης". Κι, ακόμα, πως "δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο Πρόεδρος και η διαδικασία εκλογής του ως επικύρωση της κυβερνητικής πολιτικής". Υπενθυμίζει, τέλος, ότι "το Σύνταγμα προβλέπει και τη διάλυση της Βουλής, εφ' όσον δε διαπιστωθεί πλειοψηφία 180 εδρών"...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ