Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΥΠΡΟΥ
Στην πιο κρίσιμη φάση του το Κυπριακό

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας).-

Το Κυπριακό διέρχεται την πιο κρίσιμη φάση του με ορατούς τους κινδύνους για την εκτροπή του από τα πλαίσια του ΟΗΕ και την επιβολή μιας λύσης συνομοσπονδίας - διχοτόμησης σύμφωνα με τις επιδιώξεις και την επιθυμία της τουρκικής πλευράς.

Οι κίνδυνοι αυτοί επισημάνθηκαν από όλα σχεδόν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου που συνήλθε χθες υπό την προεδρία του Προέδρου Κληρίδη για να μελετήσει τις εξελίξεις του Κυπριακού υπό το φως της δήλωσης της Ομάδας των Οκτώ και των πρόσφατων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας καθώς και της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Κατά τη συνεδρίαση, στην οποία παρέστησαν εκτός από τα μόνιμα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, δηλαδή οι αρχηγοί των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων και οι εκπρόσωποί τους, οι ηγεσίες των Νέων Οριζόντων και του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης, ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε το σώμα για το περιεχόμενο της επιστολής του προς τον Κόφι Ανάν. Τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου ανέπτυξαν τις δικές τους απόψεις.

Ο Δ. Χριστόφιας

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, τόνισε ότι μεθοδεύεται εκτροπή από τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και από τα ίδια τα Ηνωμένα Εθνη για την επίλυση του Κυπριακού. Κατά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, είπε, εκφράστηκαν έντονα απόψεις για να αναληφθεί τώρα προληπτική διπλωματία έτσι ώστε τα κακώς έχοντα στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ και οι παραλείψεις όσον αφορά τις καλές του υπηρεσίες να καλυφθούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Το ΑΚΕΛ, πρόσθεσε, πρότεινε τον καταμερισμό εργασίας μεταξύ των αρχηγών των κομμάτων. Η πρόταση αυτή, είπε, αντικρίζεται θετικά από την κυβέρνηση και αναμένουμε αυτή την αξιοποίηση.

Ο ΔΗΣΥ

Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε ότι στη συνεδρίαση υπήρξε σοβαρή συζήτηση του εθνικού προβλήματος με βάση τις τελευταίες εξελίξεις - τις δικαιολογημένες όπως είπε - ανησυχίες που έχουν εκφραστεί αλλά και την αναγκαιότητα όπως το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων συμβάλλει ώστε να αποφευχθεί αυτό που η τουρκική πλευρά ή και άλλοι που πιθανόν να επιδιώκουν. Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ τάσσεται υπέρ της από κοινού ανάληψης και ευθυνών ανεξάρτητα από το ποιος κυβερνά ώστε να δοθεί λύση που θα διασφαλίζει και τους στρατηγικούς στόχους όπως η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕκαι η συμβίωση Τουρκοκυπρίων σε ένα κράτος ενιαίο με μια διεθνή προσωπικότητα και στα πλαίσια συμφωνιών κορυφής. Επίσης είπε πως σύντομα θα απευθύνει προσκλήσεις και προς το ΑΚΕΛ και προς τα άλλα κόμματα για διάλογο με αντικείμενο τη συνεργασία στο εθνικό θέμα. Αφησε επίσης να εννοηθεί ότι ανάλογη πρωτοβουλία μπορεί να αναληφθεί και από τον Πρόεδρο Κληρίδη.

Ο Σπ. Κυπριανού

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ και πρόεδρος της Βουλής, Σπ. Κυπριανού, εξέφρασε ικανοποίηση γιατί έγινε μια πολύ ολοκληρωμένη και ουσιαστική συζήτηση αλλά δεν πάρθηκε απόφαση εφόσον δεν υπάρχει ακόμη η πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες. Είπε επίσης ότι η επιστολή Κληρίδη προς τον Κόφι Ανάν είναι σε γενικές γραμμές ικανοποιητική. Πιστεύει, συνέχισε, πως βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη φάση και τα πράγματα οδηγούνται σε μια συνομοσπονδία. Το πολύ δυσάρεστο, τόνισε, είναι ότι έρχεται ο ίδιος ο ΓΓ στην ουσία να διαγράψει τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών και το ίδιο κάνει και ο Γερμανός εκπρόσωπος Ραντσάου.

Η ΕΔΕΚ

Ο Α αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, στις δηλώσεις του είπε ότι πρέπει να αναληφθεί διπλωματική εκστρατεία από όλες τις πολιτικές δυνάμεις προς κάθε κατεύθυνση για να υπάρξει κατοχύρωση του υφιστάμενου πλαισίου λύσης του Κυπριακού με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΕΚ είναι ικανοποιημένη από το περιεχόμενο της επιστολής του Προέδρου Κληρίδη προς τον Κόφι Ανάν και πως με την επιστολή αυτή διαφυλάσσεται η βάση των συνομιλιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ