Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
"Ο λαός απέρριψε τη ραγιάδικη πολιτική και πρακτική"

Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου του ΚΚΕ στο 13ο Συνέδριο της ΕΕΔΥΕ

Την πρώτη μέρα των εργασιών του Συνεδρίου χαιρέτισε εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ ο Σπύρος Χαλβατζής,μέλος του ΠΓ, ο οποίος σημείωσε αναλυτικά:

"Επιτρέψτε μου, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, να χαιρετίσω τις εργασίες του 13ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ. Συνεδρίου που πραγματοποιείται σε μια ταραγμένη περιοχή, σε μια περίοδο που όλες οι φιλειρηνικές δυνάμεις έχουν στραμμένα τα μάτια τους, την προσοχή τους και κυρίως τη μαζική τους δράση, ενάντια στις βάρβαρες και απροκάλυπτες επιθέσεις των Ευρωαμερικανών ιμπεριαλιστών κατά της Γιουγκοσλαβίας και της ευρύτερης περιοχής.

Εχουμε αγαπητοί συναγωνιστές, μια νέα, χειρότερη από χτες, κατάσταση στην περιοχή μας, στα Βαλκάνια, στον κόσμο. Εχουμε κραυγαλέα γεγονότα (πολιτικά, ιδεολογικά, στρατιωτικά), που επιβεβαίωσαν αυτήν την εκτίμηση.

Την αρχή της εθνικής κυριαρχίας,την οποία, λίγο - πολύ την προηγούμενη περίοδο δεν την αμφισβητούσαν ανοιχτά οι ιμπεριαλιστές, σήμερα την καταργούν. Με τον πιο ωμό τρόπο το αποδεικνύει αυτό, η περίπτωση της Γιουγκοσλαβίας. Το καινούριο δεν είναι τόσο η στρατιωτική επέμβαση, όσο τα πολιτικά και ιδεολογικά μέσα που χρησιμοποιούνται, για να τη δικαιολογήσουν και να την υπερασπιστούν. Μέσα εξαιρετικά αποκαλυπτικά και επικίνδυνα και που θα επιχειρηθεί και σε άλλες περιπτώσεις, να χρησιμοποιηθούν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, ο Πρόεδρος Κλίντον κατά την επίσκεψή του στην Πρίστινα, δήλωσε καθαρά ότι, αυτό που έκαναν στη Γιουγκοσλαβία, θα το κάνουν και αλλού. Στην Ασία, στην Αφρική, στην Ευρώπη. Το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ είναι ο μόνιμος κίνδυνος, που θα συνοδεύει από δω και πέρα την ανθρωπότητα.

Οπως έδειξε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, η προκλητικά διαφορετική μεταχείριση του UCK και του ΡΚΚ.

Ολα αυτά αποτελούν τμήμα ενός σχεδίου που καταρτίζεται από δυνάμεις οι οποίες από τη μια μεριά έχουν αλληλοσυγκρουόμενα σχέδια και συμφέροντα και από την άλλη, πολύ συχνά, συγκρούονται μεταξύ τους. Πράγμα το οποίο, όπως καθαρότατα φάνηκε στο Κοσσυφοπέδιο, όπως θα φανεί και στο μέλλον, έχει εκτός των άλλων, μέσα του το σπέρμα της άκρατης όξυνσης των εθνικών αντιθέσεων, της δημιουργίας εστιών μονίμων προστριβών. Προστριβές που οξύνει και αναπαράγει η ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Αυτή είναι η νέα τάξη πραγμάτων, η νέα πολιτική των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των ΗΠΑ. Είναι η πολιτική που θεωρεί και χαρακτηρίζει κάθε λαϊκό, επαναστατικό κίνημα ως τρομοκρατικό και κατά συνέπεια, κάθε αγωνιστή τρομοκράτη.

Από την άλλη μεριά έχουμε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η οποία καθημερινά αναμασά την ταπεινωτική θεωρία ότι, η Ελλάδα είναι μια μικρή χώρα, η οποία δεν έχει τη δυνατότητα να αντισταθεί, να εναντιωθεί στην εγκληματική πολιτική των Ευρωαμερικανών. Σήμερα επιδιώκει να συμμετάσχει στην ομάδα των αρπακτικών που θα κερδοσκοπήσουν στο πληγωμένο σώμα της Γιουγκοσλαβίας.

Αυτή η πολιτική της υποταγής, του συμβιβασμού είναι πολλαπλά επικίνδυνη για το λαό και τη χώρα μας.

Ο ελληνικός λαός απέρριψε, στη συντριπτικά μεγάλη πλειοψηφία του, αυτή τη ραγιάδικη αντίληψη και πρακτική.

Τους τελευταίους μήνες έχει αποδείξει στους δρόμους του αγώνα ότι και θέλει και μπορεί να αποτινάξει από πάνω του αυτή την πολιτική της υποταγής.Οι εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές, όλοι όσοι στήνουν μπλόκα ειρήνης, ενάντια στη διέλευση των φονικών όπλων και των δυνάμεων κατοχής του ΝΑΤΟ, από τα ελληνικά εδάφη, έσωσαν την τιμή του ελληνικού λαού.

Η συμβολή του φιλειρηνικού κινήματος, της οργανωμένης έκφρασής του, που είναι η ΕΕΔΥΕ και τα παραρτήματά της σε όλη τη χώρα, είναι πολυσήμαντη, όχι μόνον για τη μαζική κινητοποίηση του λαού και της νεολαίας, αλλά γιατί, με την ιδεολογικοπολιτική της παρέμβαση επιδρά θετικά στις αναπτυσσόμενες διεργασίες, στη διαμόρφωση αγωνιστικών και ανυπότακτων συνειδήσεων. Ειδικά σήμερα που το φιλειρηνικό κίνημα αποκτά βαθύτερα αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά.

Αγαπητοί φίλοι, συναγωνιστές και σύντροφοι στους αγώνες,

εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι σ' αυτή την πολύ σημαντική, πρωτοπόρα δράση και προσφορά σας για την ανάπτυξη της πάλης του φιλειρηνικού αντιπολεμικού, αντιιμπεριαλιστικού κινήματος, τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα βρίσκονται σταθερά μαζί σας. Θα συνεχίσουν στα βήματα των αγωνιστών της Ειρήνης και της προόδου. Στα βήματα του Νικηφορίδη, του Λαμπράκη και χιλιάδων άλλων.

Γνωρίζουμε ότι το φιλειρηνικό κίνημα στη χώρα μας έρχεται από πολύ μακριά. Εχει δώσει πολλές μάχες για την ειρήνη, τον αφοπλισμό, την εθνική ανεξαρτησία, για να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου, για να πάψουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Κι έτσι θα συνεχίσει για να πάει πολύ μακριά.

Είμαστε σίγουροι ότι το Συνέδριό σας θα καταλήξει σε αποφάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν ώστε:

Να πυκνώνουν σταθερά και μαζικά οι γραμμές των νέων αγωνιστών της ειρήνης και ενάντια στη νέα τάξη πραγμάτων του ιμπεριαλισμού.

Να δυναμώνουν οι φωνές της αντίστασης και του αγώνα που θα συμβάλλουν ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός μετώπου πάλης του λαού και της νεολαίας ενάντια στη σημερινή πραγματικότητα και για μια άλλη πορεία του τόπου.

Με αυτές τις σκέψεις, ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο Συνέδριό σας".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ