Τρίτη 6 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΚΡΙΣΕΩΝ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ"
Συνέδριο μακριά από τα προβλήματα του λαού

Σε μια καλοστημένη φιέστα στη Χίο, το υπουργείο Αιγαίου παρουσίασε το πρόγραμμα "ΑΣΠΙΣ" το περασμένο Σαββατοκύριακο

Την ίδια στιγμή που η πολιτική εγκατάλειψης της κυβέρνησης μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου πελάγους σε βραχονησίδες, ταυτόχρονα διοργανώνει και "φιέστες" προεκλογικού χαρακτήρα για να επιδείξει το ...σπουδαίο έργο της στην προστασία και αναβάθμιση της ζωής των Αιγαιοπελαγιτών.

Το Σαββατοκύριακο που πέρασε, το υπουργείο Αιγαίου παρουσίασε μετά επαίνων και τυμπανοκρουσιών το πρόγραμμα "ΑΣΠΙΣ", που έχει σαν στόχο την άμεση "αντιμετώπιση κρίσεων στο Αιγαίο". Κρίσεις, που προέρχονται είτε από κάποιο φυσικό αίτιο (π.χ., πυρκαγιά) είτε από στρατιωτική επιθετική ενέργεια τρίτου. Ηταν ένα διήμερο συνέδριο "πρόκληση για το λαϊκό αίσθημα", όπως τονίστηκε σε ανακοίνωση της ΝΕ Χίου του ΚΚΕ, όταν η κυβέρνηση συζητάει την προστασία του Αιγαίου, ενώ καθημερινά ο μόνιμος πληθυσμός του νησιού μειώνεται, κόβονται δρομολόγια της "Ολυμπιακής Αεροπορίας", το λιμάνι του νησιού αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες, τα δάση γίνονται κάθε χρόνο και λιγότερα, τα μαστιχοχώρια αργοσβήνουν, οι πλούσιες πολιτιστικές παραδόσεις του νησιού δίνουν τη θέση τους στην υποκουλτούρα.

Στο Συνέδριο παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν εκπρόσωποι κομμάτων, μιλώντας για τη σημασία τέτοιων ενεργειών, για τη βαρύτητα που πρέπει να δώσει η κυβέρνηση στην προστασία του αρχιπελάγους από τις "εξ Ανατολών επιβουλές" κλπ. Θα ήταν δύσκολο για κάποιον, αν δε γνώριζε την κομματική ταυτότητα του κάθε ομιλητή, να ξεχωρίσει εκ μέρους ποιου κόμματος μιλούσε. Αλλωστε, όπως τονίστηκε καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, στα λεπτά εθνικά θέματα απαιτείται "εθνική ομοψυχία". Την Κυριακή, δεύτερη μέρα του Συνεδρίου, χαιρέτισε ο υπουργός Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος, αφού, βέβαια, χαιρέτισε τους "ακρίτες των συνόρων", παρουσίασε το σχέδιο νόμου για την Παλλαϊκή Αμυνα και τόνισε τη σημασία που έχει, οι ίδιοι οι κάτοικοι των νησιών να κινητοποιούνται ενεργά για την προστασία τους από πάσης φύσεως κινδύνους.

Τη μόνη παραφωνία στη φιέστα αποτέλεσαν οι κομμουνιστές του νησιού, που την ώρα διεξαγωγής του Συνεδρίου βρίσκονταν έξω από το Πνευματικό Κέντρο του δήμου και διαδήλωναν για τα πραγματικά προβλήματα της Χίου, έχοντας σαν κεντρικό σύνθημα "αφήστε τις φιέστες τις προεκλογικές, το μήνυμα το πήρατε στις Ευρωεκλογές".

Την ίδια στιγμή, από το χώρο διεξαγωγής του Συνεδρίου, ο βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης τόνιζε: "Θεωρούμε ότι η σημερινή πολιτική δεν μπορεί να θωρακίσει τα νησιά μας. Η πλήρης συμμόρφωση των αμυντικών σχεδίων της χώρας μας με το ΝΑΤΟ εξυπηρετεί, όχι την άμυνά μας, αλλά καταστάσεις παρόμοιες με αυτές που είδαμε πρόσφατα στο Κοσσυφοπέδιο. Η πραγματική θωράκιση των νησιών μας, από όλες τις πλευρές, όχι μόνο τη στρατιωτική, δένεται άρρηκτα με την αντιμετώπιση του ιμπεριαλισμού, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή μας και την ανάπτυξη περιφερειακών σχέσεων και συμμαχιών με τρίτες χώρες".

Το διήμερο Συνέδριο έληξε, οι κυβερνητικοί και κρατικοί παράγοντες αποχώρησαν, αφήνοντας πίσω τους τη Χίο και τους κατοίκους του νησιού να προσπαθούν μόνοι τους να τα βγάλουν πέρα και να αντιμετωπίζουν καθημερινά σε όλους τους τομείς της ζωής τους την κρατική αδιαφορία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ