Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΓ. ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΝΑΟΥΣΑΣ
Πραγματοποιήθηκε η 11η Συνάντηση Πολιτικών Προσφύγων

Πάνω από τρεις χιλιάδες πολιτικοί πρόσφυγες από όλη την Ελλάδα πήραν μέρος στη φετινή, ενδέκατη κατά σειρά παραδοσιακή τους συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στον Αγιο Νικόλαο Νάουσας. Μέσα στο γνώριμο κλίμα εγκαρδιότητας οι αγωνιστές μίλησαν για τα παλιά, τους αγώνες τους ενάντια στον φασίστα κατακτητή, την τρίχρονη εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού, την αναγκαστική προσφυγιά, καθώς και τα χρόνια της επιστροφής που σημαδεύτηκαν από σειρά δυσκολιών και προβλημάτων μερικά από τα οποία και σήμερα συνεχίζουν να τους ταλανίζουν. Ιδιαίτερα συγκινητικές στιγμές ξετυλίχτηκαν όταν άνθρωποι που είχαν χρόνια να συναντηθούν αναγνώριζαν ο ένας τον άλλο και στα λόγια τους διέκρινες τις πικρές θύμησες να τις διαδέχεται η ίδια, όπως τα χρόνια του μεγάλου αγώνα, επιμονή για τη διεκδίκηση ενός καλύτερου κόσμου.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δήμος Ζώτας, αντιπρόεδρος του ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ), χαιρέτισε ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Γρηγόρης Φώτου, πρόεδρος του ΚΣ του ΠΕΕΠΠ. Οπως τόνισαν οι ομιλητές πενήντα χρόνια μετά την πολιτική προσφυγιά πολλοί αγωνιστές δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, τα συνταξιοδοτικά προβλήματα δε λύνονται, όπως και τα δίκαια αιτήματα της υλικής και ηθικής αποκατάστασης των αναπήρων και θυμάτων του ΔΣΕ. Ο Ηλ. Γκουτζιγιάννης υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ χρόνια τώρα παλεύει μαζί με τις οργανώσεις των πολιτικών προσφύγων για τη δικαίωση του αγώνα τους.

Καταγγέλθηκε από το βήμα ότι αν και πέρασαν τόσα χρόνια από την επιστροφή στην πατρίδα και τα προβλήματα δε λύθηκαν, όταν απευθύνονται σε υπουργούς της σημερινής κυβέρνησης η απάντηση που παίρνουν είναι «σας δώσαμε πολλά και να είστε ευχαριστημένοι απ' αυτά που πήρατε».

Στο ψήφισμα της συγκέντρωσης τονίζεται ότι πολλοί επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν, αφού δεν έχουν τη δυνατότητα με την ισχύουσα νομοθεσία ν' αναγνωρίσουν τα ένσημα από το χρόνο απασχόλησης στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Επίσης, οι συγκεντρωμένοι στον Αγ. Νικόλαο ζήτησαν να επιτραπεί ο επαναπατρισμός στους πολιτικούς πρόσφυγες που θέλουν να γυρίσουν και τους εμποδίζει ο όρος «Ελληνας το γένος», καθώς επίσης την απόδοση της ελληνικής ιθαγένειας σ' αυτούς που τη στερήθηκαν και στις αλλοδαπές συζύγους και των παιδιών τους. Να ρυθμιστούν τα προβλήματα με τις καταπατημένες περιουσίες, να αναγνωριστεί η ισοτιμία των διπλωμάτων στους απόφοιτους μεσαίων και ανώτερων τεχνικών σχολών και να προχωρήσει η κυβέρνηση στη λύση των αιτημάτων των αναπήρων και θυμάτων του ΔΣΕ.

Με άλλο τους ψήφισμα οι συγκεντρωμένοι στον Αγ. Νικόλαο Νάουσας δηλώνουν ότι δεν ανέχονται την καταπάτηση της εθνικής κυριαρχίας της χώρας μας και υψώνουν φωνή διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας την παρουσία και την πολεμική δραστηριότητα των ΝΑΤΟικών βαρβάρων στην Ελλάδα και την περιοχή μας.

Επίσης, χαιρετιστήριο απηύθυναν οι συγκεντρωμένοι στους πολιτικούς πρόσφυγες που παραμένουν ακόμα στην προσφυγιά. «Σας στέλνουμε τον αδελφικό μας αγωνιστικό χαιρετισμό, τον πόνο μας και τη συμπαράστασή μας στις συνεχείς προσπάθειες και πάλη που κάνετε να επιστρέψετε επιτέλους στην πατρίδα», τονίζεται στο χαιρετιστήριο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ