Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Συντονίζονται τα κυπριακά κόμματα

Επίμονα αδιάλλακτοι οι Τουρκοκύπριοι.

Τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θέματα τακτικής ενόψει του επικείμενου τρίτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, συζήτησε χτες το Εθνικό Συμβούλιο, το οποίο δεν αποκλείεται να συγκληθεί και πάλι πριν από την αναχώρηση του Προέδρου Κληρίδη για τη Γενεύη.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου, δήλωσε πως το θέμα της μετάβασης των πολιτικών αρχηγών στη Γενεύη παραμένει εκκρεμές και αναμένεται να ξεκαθαρίσει πριν από την αναχώρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οπως είπε, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα ενημερώσει πιθανότατα εντός της βδομάδας και πάλι τους αρχηγούς των κομμάτων για οποιεσδήποτε εξελίξεις. Σε ερώτηση κατά πόσο η ενδεχόμενη νέα συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα γίνει για να συζητηθεί το θέμα της μετάβασης των πολιτικών αρχηγών στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος είπε πως αν υπάρξει νέα συνεδρίαση, το Σώμα θα ασχοληθεί με όλα τα θέματα που πιθανόν να προκύψουν ή μένουν εκκρεμή σε σχέση με τις συνομιλίες.

Ο Πρόεδρος Κληρίδης ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις επαφές που είχε στις αρχές του μήνα με τον ειδικό σύμβουλο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αλβαρο ντε Σότο, και τους ειδικούς απεσταλμένους της Βρετανίας και της Ρωσίας για το Κυπριακό, σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και Βλαντιμίρ Πρίγκιν, αντίστοιχα.

Σε δηλώσεις του ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα στον τρίτο γύρο των συνομιλιών. Δήλωσε επίσης ότι αναμένει πως ο Ραούφ Ντενκτάς θα θέσει τις απαράδεκτες θέσεις του για συνομοσπονδία. Ωστόσο, πρόσθεσε, δεν αναμένει ότι οι προτάσεις αυτές θα μεταφερθούν από τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.

Προκαλεί ο Ερόγλου

Στο μεταξύ, ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερόγλου δήλωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην κατεχόμενη Μόρφου ότι αυτή δεν πρόκειται να επιστραφεί στους Ελληνοκυπρίους. Οπως γράφει η τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Μπιρλίκ», ο Ντ. Ερόγλου δήλωσε ότι τα διάφορα προβλήματα, κυρίως οικονομικά, που αντιμετωπίζει το ψευδοκράτος, πηγάζουν από το γεγονός ότι αυτό δεν αναγνωρίζεται διεθνώς και του «επιβάλλονται», κατά την έκφρασή του, «εμπάργκο». Ο Ντ. Ερόγλου κάλεσε τους διαμένοντες στην περιοχή να μην πανικοβάλλονται και να μη δίνουν σημασία στα όσα λέγονται περί επιστροφής της Μόρφου στους Ελληνοκυπρίους. Ο ψευδοπρωθυπουργός είπε ακόμη ότι μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία στο Κυπριακό μόνο με βάση την ισότητα και χωρίς να θιγούν οι εγγυήσεις της «μητέρας πατρίδας», όπως αποκάλεσε την Τουρκία.

Εφτασε ο Μόουζες

Κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του έφτασε αργά χτες το απόγευμα στην Κύπρο ο Αμερικανός προεδρικός απεσταλμένος Αλφρεντ Μόουζες, συνοδευόμενος από τον ειδικό συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

Ο Α. Μόουζες μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας απέφυγε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το περιεχόμενο της αποστολής του. Είπε ότι ο ίδιος τηρεί πιστά την εντολή του Γενικού Γραμματέα και δεν αποκαλύπτει οτιδήποτε.

Σχετικά με το παραστρατιωτικό επιτελείο

Ξεκαθαρίζει το αργότερο μέχρι την Πέμπτη το θέμα που έχει προκύψει ύστερα από καταγγελίες του βουλευτή του ΑΚΕΛ Κώστα Παπακώστα για ύπαρξη παραστρατιωτικού επιτελείου στο Δημοκρατικό Συναγερμό.

Ο γενικός εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης δήλωσε χτες ότι την Πέμπτη ίσως και νωρίτερα θα ανακοινώσει τα πορίσματά του για το θέμα.

Στην υπόθεση εμπλέκεται ο συνταγματάρχης Λοΐζος Φεσσάς, ο οποίος φέρεται να παραδέχτηκε ότι αυτός ετοίμασε τα έγγραφα. Ευθύνες, όμως, φαίνεται να προκύπτουν και εναντίον του συνταγματάρχη Αβραάμ Μαραγκού, ο οποίος είχε παραδώσει τα έγγραφα στον Κ. Παπακώστα. Από έρευνες διαπιστώθηκε ότι ο Α. Μαραγκός είχε κάνει προσθήκες στα έγγραφα αυτά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ