Τρίτη 27 Ιούνη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ
Σε άτυπη ανταλλαγή μηνυμάτων κυβέρνηση - ιεράρχες

Σε παρατεταμένη συνεδρίαση, ώστε να διευκολυνθούν οι παρασκηνιακές διεργασίες με την κυβέρνηση, βρίσκεται από χτες η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία ξεκίνησε χτες το πρωί, διέκοψε το μεσημέρι και θα συνεχίσει σήμερα για να την ολοκληρώσει αύριο.

Αντικείμενο αυτής της συνεδρίασης είναι τα επόμενα βήματα, μετά τις συγκεντρώσεις, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Σε αυτά περιλαμβάνεται και η συγκέντρωση υπογραφών σε όλη την Ελλάδα υπέρ της προαιρετικής αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες. Ωστόσο, όπως αφήνεται να φανεί, η Ιεραρχία δεν αποκλείεται να αναστείλει τις όποιες νέες πρωτοβουλίες της, για μετά το καλοκαίρι σε μια «κίνηση καλής θέλησης» προς την κυβέρνηση, η οποία διά του υπουργού Τύπου αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης αρχιεπισκόπου - πρωθυπουργού. Ουσιαστικά πρόκειται για μια ανταλλαγή μηνυμάτων, μεταξύ κυβέρνησης και Εκκλησίας, όπου ανάλογη με την έκβασή της θα είναι και η αυριανή απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

Το στίγμα της τακτικής της Ιεραρχίας το έδωσε με τις δηλώσεις του, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χτεσινής συνεδρίασης, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Πειραιά Καλλίνικος. Μέσα από το σχετικό ανακοινωθέν που διάβασε, η Ιερά Σύνοδος απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση για διάλογο «για άμεσο παραμερισμό κάθε αγκύλωσης και άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ Εκκλησίας και της Κυβερνήσεως, αποκλειστικά για το θέμα των ταυτοτήτων». Η έκκληση απευθύνεται προσωπικά στον πρωθυπουργό «ώστε με την επίλυση του προβλήματος η Πολιτεία να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για την ειρηνική και προοδευτική πορεία του Λαού μας μέσα στα πλαίσια και της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Μέσα από την ανακοίνωση η ηγεσία της Εκκλησίας εμφανίζεται απολογητική. Συγκεκριμένα επισημαίνεται ότι η Διαρκής Ιερά Σύνοδος «με πολλή θλίψη διεπίστωσε ότι καταβάλλεται προσπάθεια να αποδοθεί στην Εκκλησία διάθεση πολιτικολογίας, με προοπτική να αποκτήσει τάχα ζωτικό ρόλο και χώρο στη σύγχρονη πολιτική κατάσταση. Η Εκκλησία, με απόλυτο και κατηγορηματικό τρόπο, διαβεβαιώνει ότι είναι και θα παραμείνει ξένη προς κάθε κοσμική εξουσία, όπως επιβάλλει η μακραίωνη παράδοσή της».

Ομως, η Εκκλησία, όπως επισημαίνεται, για θέματα, όπως η αναγραφή του θρησκεύματος στις ταυτότητες, δεν μπορεί να αγνοείται στη λήψη των κυβερνητικών αποφάσεων, γιατί «σαφέστατα έχει λόγο η Εκκλησία, αφού από την κατάργηση των ισχυόντων θιγόμενοι είναι οι Ορθόδοξοι Ελληνες, τα πιστά δηλαδή τέκνα της, που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού Λαού». Βέβαια η Ιερά Σύνοδος, παρότι δηλώνει ότι δεν πολιτικολογεί, δεν παραλείπει να διαβεβαιώσει ότι «η Εκκλησία έχει εξ αρχής ταχθεί υπέρ του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας μας, χωρίς τούτο να σημαίνει απεμπόληση της εθνικής και θρησκευτικής ιδιοπροσωπίας μας».

Το θέμα των υπογραφών ο μητροπολίτης Πειραιά, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, το άφησε ανοιχτό αναφέροντας ότι η συζήτηση στην Ιερά Σύνοδο συνεχίζεται. Και επανέλαβε: «Είμεθα ανοιχτοί σε διάλογο και εμμένουμε σταθεροί στην άποψη ότι πρέπει να είναι ελεύθερη η αναγραφή του θρησκεύματος».

Η κυβέρνηση

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας άφησε χτες ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης του αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι πόρτες είναι ανοιχτές» και διευκρίνισε ότι ο πρωθυπουργός δεν ανταποκρίθηκε στο προηγούμενο αίτημα του αρχιεπισκόπου για συνάντηση «τη συγκεκριμένη ώρα, τη συγκεκριμένη μέρα και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες». Ειδικότερα είπε: «Ουδέποτε έχουμε αποκλείσει το ενδεχόμενο συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον Μακαριότατο. Εχουμε πει ότι, στο πλαίσιο του προγράμματος του Πρωθυπουργού, βεβαίως, κατά προτεραιότητα, θα αντιμετωπιστεί ένα τέτοιου είδους ενδεχόμενο, εφόσον υποβληθεί ανάλογο αίτημα».

Σε ερώτηση αν αυτή η συνάντηση θα αφορά και το θέμα των ταυτοτήτων, ο Δ. Ρέππας είπε: «Το θέμα αυτό, αποκλειστικής αρμοδιότητας της Πολιτείας, έχει κλείσει. Από την πλευρά της η Εκκλησία θεωρεί ότι αυτό το θέμα μένει ανοικτό προς συζήτηση. Στον αρμόδιο υπουργό Παιδείας, οι εκπρόσωποι της Ιεραρχίας προσερχόμενοι θα θέσουν τα θέματα που θεωρούν ότι πρέπει να θέσουν και θα λάβουν τις απαντήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης που πρέπει να λάβουν. Το θέμα αυτό, αποκλειστικής αρμοδιότητας της κυβέρνησης, της Πολιτείας, είναι θέμα που έχει αντιμετωπιστεί οριστικά και τελεσίδικα». Επίσης ο υπουργός Τύπου έκανε λόγο και για συνάντηση εκπροσώπων της κυβέρνησης και εκπροσώπων της Ιεραρχίας.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Σταθόπουλος, απαντώντας στον μητροπολίτη Καλαβρύτων Αμβρόσιο για όσα είπε εναντίον του και τα υπονοούμενα ότι είναι μασόνος, δήλωσε: «Οχι μόνο δεν ανήκω στη μασονία, αλλά διαφωνώ και με τις δοξασίες της, όπως και με ανάλογου είδους δοξασίες. Αναγνωρίζω όμως στον καθένα, όπως το αναγνωρίζει και το Σύνταγμά μας, το δικαίωμα να πιστεύσει σε ό,τι θέλει, υπό τον αυτονόητο όρο ότι θα τηρεί τους νόμους του κράτους. Η διαφορά μου με τον μητροπολίτη κ. Αμβρόσιο είναι ακριβώς ότι αυτό που εγώ θεωρώ συνταγματικό ατομικό δικαίωμα του καθενός ο κ. Αμβρόσιος το θεωρεί λόγο αποδοκιμασίας του, ίσως και έγκλημα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ