Τρίτη 14 Δεκέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΠΑΠΟΥΛΙΑ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ ΓΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟ Ο Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Επιλογή δικομματικής συναίνεσης
  • Η επιτάχυνση στην υλοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής το επόμενο βήμα μετά τη συναινετική υποψηφιότητα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την Προεδρία της Δημοκρατίας
  • Ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα στρέφεται η «κυριαρχία» Καραμανλή

Ο Κάρολος Παπούλιας

Eurokinissi

Ο Κάρολος Παπούλιας
Κλίμα συναίνεσης, που επιτρέπει την παραπέρα συνένωση των δυνάμεων του δικομματισμού κατά των λαϊκών συμφερόντων, δημιουργεί η απόφαση του Κ. Καραμανλή να προτείνει τον Κ. Παπούλια για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ηδη στο σχεδιασμό του Μεγάρου Μαξίμου για την «επόμενη μέρα» είναι η υλοποίηση πάση θυσία του προϋπολογισμού του 2005 με ό,τι συνεπάγεται για τους εργαζόμενους (λιτότητα, νέα φορολογικά βάρη, περικοπές κοινωνικών δαπανών, ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας, κ.ά.). Παράλληλα, ενισχύεται και «απελευθερώνεται» η δράση του κεφαλαίου, με ολέθριες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα (ακρίβεια, απολύσεις, ανεργία, φτώχεια...).

Το κυβερνητικό επιτελείο αξιοποιεί την ευρύτατη αποδοχή που συναντά η υποψηφιότητα του άλλοτε υπουργού Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διαδώσει τις θεωρίες περί ενίσχυσης της κυριαρχίας ή εδραίωσης της ηγεμονίας του Κ. Καραμανλή. Μια κυριαρχία όμως που είναι απολύτως βέβαιο ότι θα χρησιμοποιηθεί για να επιταχυνθούν οι αντιλαϊκές κυβερνητικές επιλογές, με την πρόθυμη υποστήριξη από τον Γ. Παπανδρέου.

Την ίδια στιγμή είναι φανερές οι «παρενέργειες» στη δικομματική διαμάχη για την εξουσία, καθώς από την πλευρά της ΝΔ γίνεται λόγος για «διείσδυση» στην εκλογική βάση του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στο «παραδοσιακό-παπανδρεϊκό» τμήμα του.

Ταυτόχρονα, δεν πρόκειται να σταματήσει η προσπάθεια αποπροσανατολισμού αφού η πολύμηνη προεδρολογία-εκλογολογία θα αντικατασταθεί τις επόμενες μέρες από την ανασχηματολογία.

Ο πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος να προτείνει υποψήφιο που να τυγχάνει της αποδοχής και του ετέρου μονομάχου, από τη στιγμή που είχε αποφασίσει να μην πάει σε πρόωρες εκλογές με αφορμή την προεδρική εκλογή.

Η αιφνιδιαστική ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Κ. Παπούλια το βράδυ της Κυριακής από τον Κ. Καραμανλή δεν είναι άσχετη από τη συγκυρία, η οποία δεν είναι καθόλου ευνοϊκή για την κυβέρνηση, αφού μέσα στη βδομάδα πραγματοποιείται η σύνοδος κορυφής για τον ορισμό ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ, την άλλη βδομάδα ψηφίζεται ο προϋπολογισμός, ενώ διογκώνεται διαρκώς η λαϊκή δυσαρέσκεια, η οποία εκφράζεται τόσο με τα γκάλοπ όσο και με τις λαϊκές κινητοποιήσεις που «πυκνώνουν».

Πάνω απ' όλα η συναίνεση

«Στο θέμα της εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες. Προέχει το πνεύμα του Συντάγματος. Προέχει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση. Προέχουν οι επιταγές της κοινωνίας. Προέχει η πολιτική πρόοδος του τόπου», τόνισε ο Κ. Καραμανλής παρουσιάζοντας σε εθνικό δίκτυο το βράδυ της Κυριακής την πρότασή του για τον Κ. Παπούλια. Δικαιολογώντας την επιλογή του είπε ότι στόχος του δεν είναι να επιβάλει τις επιλογές του αλλά να «κερδίσουμε την ευρύτερη δυνατή αποδοχή της κοινωνίας στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας». Περιγράφοντας την υποψηφιότητα του Κ. Παπούλια επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι στην πολυετή πολιτική σταδιοδρομία του «επέδειξε σπάνια μετριοπάθεια και απέφυγε οξύτητες». Κυρίως όμως ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής συνεργάστηκε άψογα με τα κόμματα και «έδειξε στην πράξη τι σημαίνει συναίνεση και ενότητα». Χαρακτήρισε μόνος του «σωστή και γενναία» την επιλογή του για τον Κ. Παπούλια, επικαλούμενος ότι «έχουμε υπερβεί τα κομματικά στεγανά».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διακινούσε το Μέγαρο Μαξίμου, ο Κ. Καραμανλής ανακοίνωσε στον Κ. Παπούλια την πρόθεσή του να τον προτείνει ως Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Κυριακή 5 του Δεκέμβρη σε 15λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία. Ο πρώην ΥΠΕΞ τον ευχαρίστησε για την τιμητική πρόταση και τον διαβεβαίωσε ότι θα κινηθεί «στο πνεύμα της συναίνεσης». Η τηλεφωνική επικοινωνία επαναλήφθηκε το απόγευμα της Κυριακής όταν ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Κ. Παπούλια ότι το βράδυ της ίδιας μέρας θα προχωρούσε στην ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του.

Σήμερα το μεσημέρι ο Κ. Παπούλιας θα ανέβει τα σκαλιά του Μεγάρου Μαξίμου, όπου θα συναντηθεί με τον Κ. Καραμανλή.

Στην πρώτη δήλωση που έκανε προχτές από τα Γιάννενα χαρακτήρισε «μεγάλη τιμή και ευθύνη» να εκφράζεται στο πρόσωπό του η επιδίωξη της συναίνεσης που υπαγορεύει το Σύνταγμα.

Αντιδράσεις

Στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος δεν παρατηρήθηκαν αντιδράσεις στην επιλογή του Κ. Παπούλια, αλλά υπάρχει ένα τμήμα στελεχών που θα προτιμούσε υποψήφιο Πρόεδρο από την παράταξη. Δημόσια όμως όσοι έκαναν δηλώσεις επικρότησαν την επιλογή του Κ. Καραμανλή. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος χαρακτήρισε «άριστη» την επιλογή Παπούλια, αν και υπενθύμισε ότι αυτός είχε προτείνει πως δεν έπρεπε να επιλεγεί στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που δε θα προτεινόταν ένα στέλεχος της ΝΔ, αλλά ένα «τρίτο πρόσωπο». Ωστόσο, ο Κ. Μητσοτάκης έθεσε χωρίς προσχήματα την ουσία του πολιτικού ζητήματος ζητώντας επέκταση της συναίνεσης και στην οικονομία: «Συναίνεση, κατά τη γνώμη μου, απαιτείται όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική, στην Παιδεία και στην Υγεία. Πρέπει κατ' εξοχήν να επιχειρηθεί στην οικονομία, διότι η οικονομία είναι το μεγάλο πρόβλημα της χώρας σήμερα», είπε χαρακτηριστικά. Δε δίστασε βέβαια να καταφύγει στην κινδυνολογία υποστηρίζοντας ότι «εάν δεν μπορούμε να πετύχομε στην οικονομία συναίνεση (...), εάν αυτό δεν γίνει, αν συνεχιστεί η πολιτική της στρουθοκαμήλου, προβλέπω δεινά».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ